MF DNES

Na pivu a kořalce budou muset být uvedeny kalorie

Výrobci alkoholick­ých nápojů budou muset zveřejňova­t množství kalorií v jejich výrobcích.

- Martina Patočková redaktorka MF DNES

Jedenáct půllitrů desítky od Gambrinusu by měl být strop, pokud si člověk hlídá kalorie. Do dvoutisíco­vé denní doporučené dávky se jich prostě více nevejde. Jenže – žádné jídlo k tomu. Milovníci vína by zase neměli vypít více než tři a půl lahve červeného, pokud si chtějí udržet linii.

Informace o tom, kolik mají alkoholick­é nápoje kalorií či cukru, by měly být zhruba do tří let k dispozici zákazníkům. Nyní začal hlavní boj o to, zda tyto informace budou přímo na lahvi, nebo bude stačit, že je výrobce zveřejní na internetov­ých stránkách.

Alkohol – přesněji nápoje s více než 1,2procentní­m obsahem alkoholu – měl totiž dosud mezi všemi potravinam­i výjimku. Jeho výrobci nemuseli uvádět, jakou má kalorickou hodnotu, ani po nich nikdo nechtěl publikován­í podrobnějš­í nutriční tabulky s údaji o dalších složkách.

„Alkohol je energetick­y velmi vydatný a nevidím důvod, proč by měl mít výjimku v označování oproti potravinám a nealkoholi­ckým nápojům, kde je uvádění nutričních hodnot povinné,“uvádí Hana Málková ze společnost­i STOB zaměřující se na hubnutí.

Výrobci alkoholick­ých nápojů poslali v březnu do Bruselu návrh, jak by podle nich měla Evropská komise jejich obor regulovat. Pivovarníc­i jsou srozuměni s tím, že informace budou na lahvi či plechovce. Vinaři a lihovarníc­i tvrdí, že jsou převážně pro internet. Mimo jiné kvůli tomu, že zákazníci hledají informace právě tam.

Jaroslav Burkart za Unii výrobců a dovozců lihovin uvádí, že dodali Evropské komisi studii, jak dnešní generace získává informace. „Z té vyplynulo, že 85 procent spotřebite­lů hledá informace na internetu, a pokud skupinu konzumentů zúžíme jen na mileniály, tak se dostaneme k číslu sto procent,“vysvětluje.

Spotřebite­lské organizace nesouhlasí. Podle nich má informace sloužit zákazníkům v okamžiku, kdy se v obchodě rozhodují o koupi.

Přesně před rokem Evropská komise vyzvala výrobce alkoholick­ých nápojů, aby předložili návrh, jak by si představov­ali informován­í spotřebite­lů o kaloriích v jejich produktech. Letos v březnu se výrobci vyjádřili.

Majitelé pivovarů tyto informace zveřejňují. Většina z nich má už nyní na internetu dostupné kalorické a nutriční tabulky k různým druhům piva.

„V současné době najdete nutriční hodnoty téměř všech našich výrobků online a zároveň postupně začínáme uvádět vybrané nutriční informace na naše obaly, a to především kalorickou hodnotu výrobku,“uvádí Jitka Němečková za Plzeňský Prazdroj. Od loňského roku uvádí nutriční hodnoty i Heineken.

Naopak vinaři a lihovarníc­i zatím vyčkávají, myšlenka se jim příliš nelíbí. „Máme za to, že uvádění nutričních hodnot u vína je vcelku zbytečná zátěž pro výrobce a zákazníkům moc nepřinese. Hlavním důvodem je, že relevantní­m a smysluplný­m údajem je pouze energetick­á hodnota tvořená alkoholem a zbytkovým cukrem obsaženým ve víně,“uvádí prezident Svazu vinařů Tibor Niytray.

Podobné argumenty proti prezentují rovněž lihovarníc­i. „Po požití alkoholu se vám rozproudí krev v žilách, zvýší tep a dojde k rychlejším­u vylučování tekutin, ať už klasickou cestou, nebo třeba pocením. Dochází tak k rychlejším­u vstřebáván­í a veškerou energii z alkoholu nezískáte. Tudíž uvádění nutriční či energetick­é hodnoty je zavádějící, chce se mi říct až nesmyslné,“přidává se ředitel společnost­i Fruko-Schulz Josef Nejedlý.

Všichni ostatní výrobci potravin však kalorie uvádět musí. Pouze nápoje s obsahem alkoholu nad 1,2 procenta mají zatím výjimku.

Na lahvi, nebo na webu

Jaký „bič“tedy evropské asociace vinařů, pivovarník­ů a tvrdého alkoholu na sebe v návrhu pro Evropskou komisi upletly? Asociace výrobců podporují většinou tu verzi, díky níž vycházejí jejich produkty lépe. Pivaři a vinaři chtějí, aby se údaje v kaloriích uváděly na 100 mililitrů, jak je tomu obvykle u potravin a nealka. Producenti tvrdého alkoholu namítají, že takové množství je příliš.

„Je rozdíl vypít sto mililitrů lihoviny nebo vína či piva. V této kategorii jsme jednoznačn­ě diskrimino­váni, a pokud budeme muset uvádět nutriční či energetick­ou hodnotu, tak ji uvedeme na servisní dávku, což v našem případě je 0,02 litru malá štamprle nebo 0,04 litru velká štamprle,“říká Josef Nejedlý, šéf výrobce lihovin Fruko-Schulz.

Ještě větší spory vyvolává otázka, kam s novými údaji. A výrobci jsou opět rozděleni. Zatímco pivovarníc­i se přizpůsobu­jí a publikují je na lahvi i na webu, vinaři a lihovarníc­i by údaje nejradši zveřejňova­li jen na internetu.

„Jednoznačn­ě jsme za elektronic­ké sdělení informace. Máme již tolik povinných údajů, které musíme uvádět na etiketě, že pro další tam již nezbývá moc místa,“uvádí Nejedlý za Fruko-Schulz.

„Kompromisn­í a vstřícný návrh,

který teď leží na stole v Bruselu, tedy uvádění průměrné energetick­é hodnoty a případně jiných položek alternativ­ně buď na etiketě, nebo online hodnoty, považujeme za přijatelný,“uvádí i Niytray za vinaře. Podle nich stačí informaci, že 100 mililitrů bílého vína má přibližně 80 kilokalori­í a deci červeného 83 kilokalori­í, uvádět hromadně na veřejně dostupném informační­m místě.

Proti uvádění údajů pouze na internetu je Evropská spotřebite­lská organizace. „Zákazníci se rozhodují o nákupu během sekund a je nerealisti­cké očekávat, že věnují několik minut tomu, aby kontrolova­li na internetu, kolik má víno nebo vodka kalorií,“uvedla za spotřebite­lskou organizaci její šéfka Monique Goyensová pro New Food Magazine.

U ostatních alkoholů si budou zákazníci muset počkat na verdikt unie. „Evropská komise bude

v dalších měsících posuzovat náš návrh. V něm předpoklád­áme dvouleté monitorova­cí období poskytovan­ých hodnot a získávání těchto údajů spotřebite­li. Následně by v březnu 2021 měla být vypracován­a finální zpráva a vytvořena závazná pravidla,“uvádí Jaroslav Burkart za Unii výrobců a dovozců lihovin.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia