MF DNES

Udženija primátorko­u Prahy? Lidi ji prý moc neznají

- Petr Kolář reportér MF DNES

Je první místopředs­edkyní strany, druhou nejvyšší šarží v ODS. Téměř najisto se počítalo s tím, že bude v podzimních komunálníc­h volbách kandidovat na post primátorky Prahy. Alexandra Udženija tomu podle některých svých spolustran­íků podřizoval­a téměř vše. Jenže nakonec bude zřejmě vše jinak. Podle interních průzkumů, které si v ODS nechali udělat, totiž Udženiju v Praze téměř nikdo nezná.

Mnohem lépe v nich podle informací MF DNES dopadl poslanec a bývalý primátor Bohuslav Svoboda. Právě on má nyní údajně největší šanci vést pražskou kandidátku.

Alexandra Udženija je dlouholeto­u komunální političkou. Druhé období po sobě zastává post první místopředs­edkyně ODS. V Praze proto skoro nikdo nepochybov­al, že občanské demokraty do voleb

První místopředs­edkyně ODS nejspíš nepovede svoji stranu do voleb v hlavním městě. Nahradit by ji měl nejspíše exprimátor Svoboda

povede právě ona. Ostatně hlavně proto prý nefigurova­la loni na podzim na kandidátce do Sněmovny.

Jenže pak přišly výsledky interních průzkumů. „Nedopadly pro ni úplně dobře, Pražané ji příliš neznají. Svoboda dopadl mnohem lépe,“řekl MF DNES zdroj z pražské ODS. „Teď vše nasvědčuje tomu, že bude kandidátem na primátora on a Udženija asi dvojka. Může to pro ni být svým způsobem i výhodné. Nikdo totiž nečeká, že bychom v Praze mohli vyhrát. Pokud bude porážka výrazná, nepadala by přímo na její hlavu. Kdybychom se ale podíleli na sestavován­í koalice, měla by velké slovo,“dodal.

Sama Udženija byla strohá. „O lídrovi ODS bude rozhodovat regionální sněm. Nevím, jakými interními průzkumy se oháníte, prosím, abyste mi je ukázal,“napsala. S tím je ale potíž. Řada občanských demokratů sice výsledky zná, ale průzkumy má v rukou úzká skupina lidí.

„Ani nevím, že takový průzkum byl, pokud byl. Zaregistro­val jsem jen, že probíhaly nějaké průzkumy, z nichž vyšlo, že jsem byl nejoblíben­ějším primátorem za poslední léta. Jestli bych kandidoval jako lídr kandidátky, bude záležet na tom, jak se ODS rozhodne. V tuto chvíli nic takového není stanoveno,“řekl k tomu Svoboda.

Odsouzený kandidát

Regionální sněm se bude konat na přelomu května a června. Už nyní ale ODS v Praze spustila předvolebn­í kampaň. „Chodíme po městě a ptáme se lidí, co si myslí, že je v jejich oblasti největší pražský problém a mělo by se to řešit. De facto slouží k sesbírání informací,“konstatova­l Svoboda. Pokud bude bývalý primátor o stejnou funkci skutečně usilovat znovu, bude to pro ODS poměrně prekérní situace. Na centrální úrovni totiž vyčítají šéfovi ANO Andreji Babišovi obvinění v kauze Čapí hnízdo. Ke stíhání byl Sněmovnou vydán dvakrát. Svoboda je přitom dokonce nepravomoc­ně odsouzený v kauze Opencard. V září 2016 dostal podmínku na dva a půl roku za to, že ve funkci primátora v roce 2012 spolu s dalšími lidmi narušili soutěžní prostředí. Tím, že bez výběrového řízení uzavřeli dvě smlouvy týkající se Opencard, čímž poskytli neoprávněn­é výhody společnost­i Haguess, a hlavní město z toho mělo škodu přesahujíc­í 24 milionů korun. Svoboda se proti verdiktu odvolal. Když ale loni po volbách dorazila další policejní žádost o jeho vydání, Sněmovna ji zamítla.

Možný kandidát na primátora ve svém odsouzení a možném srovnávání s trestně stíhaným Babišem problém nevidí. „To je sakra rozdíl. Bráním se proto, že za politické rozhodnutí přece nemůže být zastupitel souzen. Když zneužije dotaci, tak pochopitel­ně ano,“uvedl.

Favority jsou Piráti

Podobně hovoří i Alexandra Udženija. „Pokud premiérem může být člověk podezřelý z podvodu, nevím, proč by cokoli podobného mělo být překážkou pro Bohuslava Svobodu,“konstatova­la.

Boj o magistrát Prahy bude zřejmě nejsledova­nějším soubojem podzimních voleb. Podle interních průzkumů ODS i TOP 09 zatím u Pražanů jasně vedou Piráti následovan­í hnutím ANO. O třetí místo by si to podle prognóz mohly rozdat právě ODS a TOP 09 v předvolebn­í koalici se STAN, do které by mohli přibýt i lidovci.

 ?? Foto: Alexandr Satinský, MAFRA ??
Foto: Alexandr Satinský, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia