MF DNES

Poprvé v Praze

Třetí nejvýše postavený muž americké administra­tivy dorazí v neděli do Prahy. V plánu má politické oficiality, ale i rodinnou dovolenou.

- Robert Oppelt Vojtěch Srnka

Tak dlouho čekalo Česko na oficiální setkání prezidenta Miloše Zemana s jeho americkým protějškem, až z Ameriky přicestuje alespoň třetí nejvýše postavený ústavní činitel.

Šéf americké Sněmovny reprezenta­ntů Paul Ryan, který by měl na pražské letiště Václava Havla dorazit v neděli, se však s Milošem Zemanem také nesetká. Zájem nebyl ani z jedné strany.

Na Ryana se tak těší spíše jeho český protějšek předseda české Poslanecké sněmovny Radek Vondráček z hnutí ANO. „Dozvěděl jsem se, že je přítelem současného amerického velvyslanc­e v Praze Stephena Kinga. Když jsem se s ním po jeho nástupu do úřadu setkal, tak jsem mu nastínil možnost pozvání Paula Ryana do Prahy,“popisuje Vondráček, co předcházel­o historicky první návštěvě předsedy americké sněmovny.

Jedním s témat by podle něj mělo být plánované setkání prezidentů Spojených států a Severní Koreje, ale také stále napjatější vztahy mezi západními státy a Ruskem. „Bude mě zajímat jeho názor na ruské aktivity, stejně jako mě zajímal názor britského velvyslanc­e, se kterým jsem se teď několikrát sešel,“naráží Vondráček na nedávnou otravu bývalého ruského špiona v Británii, z níž Západ podezřívá Rusko.

Dá se očekávat, že Ryana budou naopak zajímat české armádní výdaje. Amerika dlouhodobě tlačí na své spojence v NATO, aby dodržovali závazek, podle nějž mají členové Severoatla­ntické aliance utrácet na obranu alespoň dvě procenta hrubého domácího produktu. Česko loni vydalo zhruba polovinu.

Tohoto tématu se týká také již schválený, avšak odložený nákup amerických vrtulníků, který mají Američané velký zájem dokončit.

Se Zemanem se nesetká

Překvapivé je, že se Ryan během své návštěvy nesejde s prezidente­m Milošem Zemanem. Podle mluvčího Jiřího Ovčáčka Zeman hodlá dodržet tradici a jako znovuzvole­ný prezident nejdříve podniknout první zahraniční cestu na Slovensko.

„V příštích pěti letech bude jistě celá řada příležitos­tí k diskusi s našimi americkými přáteli,“dodal Ovčáček. Podle zdrojů z diplomatic­kých kruhů to však bylo spíše tak, že se Ryanovi nechtělo příliš sejít s českým prezidente­m proslulým svými proruskými názory.

Ondráček nechtěl tyto spekulace komentovat. „Proč se nesejde s panem Zemanem, nevím. Musíte se zeptat těch dvou stran. Pro náš protokol je složité vyřešit všechny bezpečnost­ní otázky. Napnuli jsme všechny naše síly na jeho vystoupení ve Sněmovně a to se podařilo. Je to předseda Sněmovny reprezenta­ntů, a patří tedy především do Sněmovny,“konstatova­l.

Trochu práce, trochu zábava

Miloš Zeman se rád chlubí tím, že patřil k menšině evropských lídrů, kteří v amerických prezidents­kých volbách veřejně podpořili Donalda Trumpa. Paul Ryan, ač republikán, se však mezi jeho zastánce rozhodně neřadí.

Trumpa kritizoval třeba za jeho rasistické poznámky na adresu afrických zemí a naposledy se do něj opřel, když oznámil zavedení cla na ocel a hliník.

V minulosti byl ostatně Paul Ryan spojencem bývalého republikán­ského kandidáta na prezidenta Mitta Romneyho a s tím má Trump vztahy velmi napjaté. V roce 2012 Ryan kandidoval po boku Romneyho na post amerického viceprezid­enta.

První politické krůčky však udělal právě po boku současného amerického velvyslanc­e v Česku Stephena Kinga. Oba se znají z Janesville ve Wisconsinu, kde se narodili, a v roce 1988 tehdy osmnáctile­tý Ryan působil jako dobrovolní­k v Kingově neúspěšné volební kampani do Senátu. A o deset let později zase King pomáhal v kampani Ryanovi, tentokrát už úspěšné.

Ryanova pražská cesta proto bude kombinací soukromé návštěvy Kinga a práce. O to je podle Vondráčka těžší ji zorganizov­at. Rád by Ryana provedl Sněmovnou, kde bude v úterý připraveno slavnostní shromážděn­í na jeho počest, při kterém by měl pronést pár slov.

Navštívit by měl také Senát a rovněž se sejde s premiérem Andrejem Babišem. Vyrazí také na Univerzitu Karlovu, kde s ním pořádá diskusi Politologi­cký klub fakulty sociálních věd.

To vše bude muset Ryan stihnout během pondělí a úterý. Zbytek týdne si vyhradil pro soukromou dovolenou s rodinou. „Překvapuje mě, že tu ještě nikdy nebyl,“dodává Vondráček.

 ?? Foto: Getty ??
Foto: Getty
 ?? Foto: ČTK ?? Republikán­i Paul Ryan se s Donaldem Trumpem nemají příliš v lásce.
Foto: ČTK Republikán­i Paul Ryan se s Donaldem Trumpem nemají příliš v lásce.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia