MF DNES

Tři policisté a propuštěný vrah

-

Ostravští policisté prověřují počínání svých kolegů, kteří se vyfotili s omilostněn­ým vrahem Jiřím Kajínkem a snímek sdíleli na sociálních sítích, kde od čtvrtka fotografie koluje. Nadřízení počínání policistů považují za ohrožení profesní cti. Informoval­a o tom mluvčí moravskosl­ezské policie Gabriela Holčáková.

Fotografie vznikla před budovou Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava. Kajínek tam u služebního vozu policie zapózoval se třemi ozbrojeným­i policisty. Mluvčí Holčáková potvrdila, že jde skutečně o policisty.

„Můžeme konstatova­t, že předmětná fotografie zachycuje policisty Městského ředitelstv­í ve hře je možné prozkoumat tehdejší Posázaví s městy Sázava, Rataje nad Sázavou a Stříbrná Skalice. Tvůrci hry z Warhorse Studios se podle kastelánky v klášteře objevili už v roce 2014 a několikrát si areál nafotili. Podle plánů a stavebně-historický­ch průzkumů pak stvořili historicko­u podobu kláštera. „Prolezli jsme společně celý areál od sklepů po půdu,“říká Matoušková.

Vzkřísili tak na Sázavě dávno zaniklá místa. „Znovu vybudovali i kostel svatého Kříže s vesnicí, která tehdy stávala v areálu kláštera a z níž se do dnešní doby dochovaly jen její základy,“popisuje kastelánka.

Památkáři chtějí popularity hry využít k populariza­ci památky. Už letos by se mohlo v areálu objevit několik 3D panelů s tematikou hry. „Máme spoustu nápadů, o kterých budeme s tvůrci hry jednat, ale uvidíme, jaká bude reakce a zájem návštěvník­ů,“říká Matoušková. „S vývojáři jsme se domluvili už teď, že pro propagaci nebo vzdělávání můžeme jejich hru využívat i my,“vysvětlila kastelánka.

Na návštěvník­y se chystají i v dalších místech spojených se hrou, třeba v Ratajích nad Sázavou, v nichž hráči mohou prolézt jak tamní zámek, tak hrad Pirkenštej­n. Gotický hrad se za staletí změnil na barokní faru a jeho věž na zvonici. Tvůrci hry mu však vrátili jeho středověko­u podobu.

Památkáři koupí část kláštera

Většinou stát nepotřebné nemovitost­i prodává. Tentokrát to ale bude obráceně. Padlo rozhodnutí starobylý areál kláštera spojit. „Rozdělení mezi tři vlastníky vzniklo v důsledku zákona o církevních restitucíc­h,“popisuje Dušan Michelfeit, ředitel Územní památkové správy Národního památkovéh­o úřadu v Praze. „Máme zájem odkoupit většinu majetku benediktin­ů na Sázavě, konkrétně budovu prelatury, část budovy konventu a většinu historický­ch zahrad,“potvrzuje Michelfeit.

Podobná transakce není podle Michelfeit­a tak výjimečná, jak by se mohlo zdát. „Odkupy majetku jsme již v minulosti realizoval­i. Přistupuje­me k nim v situaci, kdy je nutné vyřešit určité provozní potřeby nebo když jde o scelování památkovéh­o areálu,“popsal památkář. V současnost­i spravují památkáři spolu s církví třeba klášter premonstrá­tek v Doksanech u Litoměřic.

Právě scelení areálu a vyřešení komplikova­né provozní situace byl i případ Sázavy. Benediktin­ské opatství památkářům prodej převážné části areálu nabídlo. Cenu určil znalecký posudek a nabídka prodávajíc­ího. Výsledná cena tak dosahuje 10 milionů korun.

„Ve třicátých letech 20. století jsme to měnili za velkostate­k v Suchdole a tehdy bylo policie Ostrava,“uvedla. S jednáním policistů jejich nadřízení a vedení moravskosl­ezské policie nesouhlasí. „Vnímáme to jako ohrožení profesní cti,“řekla a dodala, že okolnosti vzniku fotografie prošetřuje odbor vnitřní kontroly Krajského ředitelstv­í policie Moravskosl­ezského kraje. Pokud kontrolní odbor dojde k závěru, že policisté pochybili, předá věc řediteli Městského ředitelstv­í policie Ostrava, který by měl policisty potrestat.

Kajínek byl odsouzen 23. června 1998 na doživotí za to, že v roce 1993 zastřelil podnikatel­e Štefana Jandu a jeho bodyguarda Juliána Pokoše. Vinu nikdy nepřiznal. Loni dostal milost od prezidenta republiky. (ČTK) předjednán­o, že budovu získáme celou. Směna se ale neuskutečn­ila, takže v tuhle chvíli v tom baráku vlastníme kus přízemní chodby, kus patra a kus střechy bez samostatné­ho přístupu,“uvedl správce Benediktin­ského opatství Panny Marie a sv. Jeronýma v Emauzích Karel Švejda. Z návratu benediktin­ů na Sázavu kvůli historický­m událostem už nedošlo.

Sázavský klášter založil podle legendy svatý Prokop a po mnohá století byl centrem vzdělanost­i. Na konci osmnáctého století ho však zrušil Josef II.

Benediktin­i se na místo paradoxně vrátili až za první republiky. V 19. století fungoval klášter jako zámek a bývalý klášterní kostel jako farní. V roce 1951 byl areál znárodněn. Po odkupu zůstane v rukou církve jen menší část areálu – torzo gotického trojlodí kostela s věží a farou.

Ohrozili profesní čest, míní nadřízení policistů, kteří se fotili s Kajínkem

 ??  ?? Hrad, který stojí ve městečku Rataje nad Sázavou, vyhledávaj­í letos mladí kvůli videohře. Od církve ho má pronajatý kavárník Ondřej Kobza (na snímku).
Hrad, který stojí ve městečku Rataje nad Sázavou, vyhledávaj­í letos mladí kvůli videohře. Od církve ho má pronajatý kavárník Ondřej Kobza (na snímku).
 ?? Foto: @VladaFolta­n ?? Společný snímek ostravskýc­h policistů a Jiřího Kajínka.
Foto: @VladaFolta­n Společný snímek ostravskýc­h policistů a Jiřího Kajínka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia