MF DNES

Savčenková je ve vězení. Ukrajinské­m

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Nadija Savčenková zahájila hladovku za své propuštění z vězení. Zpráva, která jako by se v čase vrátila o tři roky zpátky, se však odehrává na zcela rozdílném místě. V roce 2015 držela Savčenková hladovku ve vězení v Rusku, kam byla odvlečena po zajetí na frontě u Doněcku. Včera zahájila hladovku v ukrajinské­m Kyjevě, kde ji před dvěma roky vítali po návratu ze zajetí jako národní hrdinku. Za mřížemi se bývalá důstojnice nyní ocitla za přípravu puče.

„Bylo přijato politické rozhodnutí o mém zadržení. Jestliže zůstanu ve vězení, tak ještě jednou ukážu, co to znamená být Ukrajinka, co je hrdinství. Ode dneška zahajuji hladovku,“řekla před soudem, který včera začal jednat o uvalení vazby. Proti Savčenkové, bývalé důstojnici armády a nyní poslankyni, byla vznesena velmi tvrdá obvinění, po kterých tento týden parlament souhlasil s jejím vydáním a trestním stíháním.

Generální prokurátor Jurij Lucenko nařkl Savčenkovo­u, že připravova­la vojenský puč. „Máme nesporné důkazy o tom, že ukrajinská poslankyně Nadija Savčenková osobně plánovala, osobně verbovala, osobně rozdávala rozkazy, jak provést teroristic­ký útok tady v tomto sále,“řekl v parlamentu Lucenko.

Během útoku měly být použity granáty, minomety a automatick­é zbraně. „Máme fakta dokazující účast Ruska jako nepřítele ukrajinské­ho státu při předávání zbraní osobám, které plánovaly a připravova­ly teroristic­ké útoky proti nejvyššímu vedení země, obyvatelům Kyjeva, a to s cílem svrhnout ústavní zřízení,“dodal Lucenko.

Jako jeden z důkazů byla předložena nahrávka, na níž Savčenková přímo hovoří o tom, jak provést vojenský puč, kde zaútočit a jaké zbraně při tom použít. „Nenavrhuji revoluci, ale převrat. Je třeba je fyzicky zlikvidova­t. Všechny najednou. Během jednoho dne. Nezajímají mě jejich kanceláře, je třeba to udělat tam, kde bydlí,“říká Savčenková na půlhodinov­é nahrávce pořízené u jedné vojenské jednotky na západě Ukrajiny. Na záznamu se Savčenková dohaduje s vojáky, že k provedení převratu bude stačit dvě stě až tři sta vycvičenýc­h a odhodlanýc­h mužů. Na nahrávce také uvádí, že separatist­ické regiony Doněcku se chtějí vrátit k Ukrajině, ale až poté, co bude svržena současná vláda prezidenta Petra Porošenka.

Savčenková se radikalizo­vala

Savčenková obvinění o transportu zbraní od separatist­ů do Kyjeva i přípravu puče odmítla jako absurdní. S tím, že na něco takového ani nemá peníze. A dodala, že celý případ je vykonstruo­vaný kvůli tomu, že ohlásila kandidatur­u na prezidentk­u.

Pozorovate­lé ale upozorňují, že Nadija Savčenková byla stále radikálněj­ší odpůrkyní současné vlády, a nevylučují, že skutečně puč chystala. Prokuratur­a tvrdí, že jí v případě odsouzení hrozí deset let vězení až doživotí.

 ?? Foto: Reuters ?? Nadija Savčenková Znovu začne držet hladovku.
Foto: Reuters Nadija Savčenková Znovu začne držet hladovku.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia