MF DNES

Příliv turistů vyhání usedlíky z Madridu

Služby, jako je Airbnb, prudce zvyšují nájmy. Střed španělské metropole se tak vylidňuje.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Centrum Madridu se rychlým tempem mění. Nájmy bytů se tam vyšplhaly na úroveň, která přestává být pro mnohé lidi únosná.

Alvaro Sánchez, 29letý španělský architekt, žil roky se svou družkou v oblíbené madridské čtvrti Lavapiés. Teď se musí stěhovat. Neměl ani na vybranou.

Za menší apartmán o ploše 45 metrů čtverečníc­h platil přes tisíc eur měsíčně. A pronajímat­el ho už připravova­l na další razantní zvýšení. Alvaro Sánchez si proto našel nový domov za řekou Manzaranes, dál od centra.

Není sám, koho postihlo vynucené stěhování. Podle statistik citovaných listem El País vzrostly nájmy v centru Madridu od roku 2014, kdy už pomalu odeznívala ekonomická krize, o 38 procent.

A důvod? Především rostoucí zájem o pronajíman­é byty ze strany turistické služby Airbnb a jiných podobných platforem. V jejich nabídce je minimálně každý pátý byt v centru Madridu. Nájmy šplhají zejména v žádaných čtvrtích, jako je Sol nebo zmíněná Lavapiés.

Sehnat podnájem? Těžký úkol

Jenže to není vše. Tím, že roste zájem také o byty dál od centra, začínají se zvyšovat ceny i tam. A v důsledku neutuchají­cího přílivu turistů se tak šplhají vzhůru nájmy také v nejbližším okolí Madridu.

Právě turisté způsobili převis poptávky nad nabídkou. To diktuje pravidla výhodná pro pronajímat­ele.

„Mnozí lidé už se ani nejdou na nový podnájem podívat,“vysvětluje Alvaro Sánchez. „Mají prostě strach, že dříve, než by se do zajímavého bytu dostavili k prohlídce, mohl by je někdo předhonit.“

Rostoucí nájmy nejsou jediným důvodem, proč místní z centra mizí. Často mají pocit, že střed města, zahlcený hotely a drahými restaurace­mi pro turisty, už není tím správným místem k žití.

Obchodnice Sofía Velasková sledovala roky, jak se okolí jejího domu mění. Odejít se zdráhala, ale teď se s těžkým srdcem rozhodla pro změnu. „Zavírají se tradiční obchody, odcházejí děti ze škol,“líčí důvody k přestěhová­ní.

Naopak učitelka Eva Bauderová se už roky uskrovňuje, aby mohla žít ve vysněném centru, poblíž náměstí Tirso de Molina. Říká, že staré madridské zdi mají nepřekonat­elnou atmosféru, která jí vynahradí hluk i špínu v ulicích, stejně jako skutečnost, že život pod jejími okny se stále víc podobá turistické atrakci. „Neodejdu, ačkoli mě všichni známí k tomu přesvědčuj­í,“říká.

Radnice slibuje zákony

Pronajímat­elé bytů cítí zájem, takže své podnikání rozšiřují a skupují další nemovitost­i. Nabídka je však omezená. Za poslední roky tak v Madridu klesl počet prodávanýc­h nemovitost­í o sedm procent.

Dvaatřicet­iletý realitní podnikatel Guillermo Martínez považuje všechny stesky usedlíků za nadsazené. Trend podle něj nelze změnit. „Madrid je prostě moderní a dynamické město, které přitahuje zahraniční návštěvník­y,“říká.

Loni navštívilo Madrid 12 milionů lidí, kteří utratili ve městě o 15 procent víc peněz než za rok předchozí. Madridská radnice uznává, že problémy spjaté s jejich ubytováním je třeba řešit. Připravuje zákon, podle kterého by mohl být byt pro turisty pronajat maximálně na 90 dnů v roce. Schválení takového pronájmu bude navíc podléhat souhlasu místních komunit. Pokud někdo pravidla poruší, bude mu hrozit pokuta až 300 tisíc eur.

Madrid přitom není jediné evropské město, které trápí nezvladate­lný příval turistů. Bouří se také obyvatelé Barcelony, Dubrovníku či třeba Benátek. „Současný způsob turistiky vyhání lidi z jejich čtvrtí,“říká člen levicové skupiny Arran, která se snaží všemožně omezit počet turistů v katalánské Barceloně.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia