MF DNES

Clo za clo: obchodní válka je na dohled

-

Evropské, americké i asijské burzy se vydaly směrem dolů. Může za to šéf Bílého domu Donald Trump, který oznámil zavedení cel proti Číně.

Ta by měla prodražit čínské zboží na americkém trhu o 50 miliard dolarů, tedy o 1,03 bilionu korun – zhruba o jeden český státní rozpočet. Proti clům na ocel se navíc ohradilo i Rusko.

Bílý dům zavedení obchodních bariér zdůvodnil tím, že Číňané podnikají rozsáhlé krádeže duševního vlastnictv­í. Oznámení cel předcházel­a lamentace amerického prezidenta kvůli vysokému schodku obchodní bilance s Čínou – zkrátka Číňané do USA moc vyvážejí, zboží či služeb opačným směrem neproudí zdaleka tolik. Loni se celkový deficit vyšplhal na 375 miliard dolarů.

Byznysmeni na burzách se nyní obávají, že mezi světovými ekonomikam­i číslo 1 a 2 dojde k obchodní válce. Trump totiž dodal, že jde o jedno z mnoha opatření.

Zatím však není jasné, jakého čínského zboží by se měla americká cla týkat, Bílý dům pověřil zmocněnce pro obchod Roberta Lighthizer­a, aby do 15 dnů vytipoval sporné položky, dalších 30 dnů pak budou procházet veřejným zkoumáním.

Čína zatím reagovala poměrně zdrženlivě. Premiér Li Kche-čchiang ještě před Trumpovým vystoupení­m uvedl, že obchodní válka nepřinese nic dobrého, nemá podle něj vítěze. Pak však čínská strana přitvrdila. „Jsme připraveni hájit naše zájmy,“oznámilo čínské ministerst­vo obchodu. Ovšem zatím také bez konkrétníc­h položek.

Pokud by opravdu Trump zavedl cla v celém rozsahu, mohla by mu je Čína nepříjemně oplatit. Kromě jiného by mohla omezit dovoz vepřového nebo sóji.

Trump ale bude muset řešit i reakci dalších států. Americká cla na ocel a hliník připraví ruské producenty odhadem o tři miliardy dolarů. Rusko proto dle tamního ministerst­va obchodu pravděpodo­bně vytvoří seznam restrikcí na zboží dovážené ze Spojených států. (ms)

 ??  ?? Si Ťin-pching
Si Ťin-pching
 ??  ?? Donald Trump
Donald Trump

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia