MF DNES

Slepičí panství na kolech

Josef Dvořák přišel s vejcomaty, nyní staví pojízdný kurník se solárními panely na střeše

- Filip Horáček redaktor MF DNES

Jsou lidé, kteří přitahují příběhy. Když vidíte Josefa Dvořáka, jak na svém statku zápasí s armádou pěti tisíc slepic, tušíte, že patří mezi ně. „Je to tu krásný, to jo. Ale bolí mě ruce,“směje se sedmatřice­tiletý statkář.

Za ním, na dvoře v obci Zlatníky u Prahy, se rozkládá neveliký, zato udržovaný statek. Je domovem hospodáře, jeho tří dětí, přítelkyně a také tisíců slepic různých druhů. Každá snese kolem tří set vajec ročně. Hnědá, ale i na českém trhu méně žádaná bílá. Kupovat si je zvykli místní i Pražané.

„Odbyt vajec před Velikonoce­mi je dvojnásobn­ý. Nevím, jestli je to pro nás příjemné, protože musíme dodávat celoročně, a když po nás chtějí dodavatelé víc, musíme pak vysvětlova­t, že je nemáme,“líčí statkář.

Nemusí být zrovna Velikonoce, práce má nad hlavu pořád. Představa o idylickém životě na statku se dokonale rozplývá ve 14 hodinách, které běžně denně stráví péčí o své slepičí panství. Přesto vypadá, že věci bere s nadhledem.

Kurník z Německa

Po smrti otce se Josef Dvořák rozhodl, že se na rodinném hospodářst­ví bude naplno věnovat do té doby okrajovému chovu slepic. Začátky byly krušné. V prvních třech letech přišly problémy s technologi­emi, nákazami nebo špatnou várkou krmení. Nejednou se stalo, že přišel o celý chov. Následujíc­í měsíce se mu ale vždy podařilo postavit opět na nohy.

„Zaplať pánbůh, teď se mi daří, ale nebylo to zadarmo,“říká místní pán slepic. Jen několik jich pobíhá na dvoře. Pět tisíc jich snáší v potemnělýc­h halách, největší komfort má dvě stě nosnic ve volném chovu na přilehlém poli. Když po týdnu spasou trávu ve výběhu, slepice prostě nažene do kurníku na kolech a přeparkuje ho o kus dál na zelené louce.

Vynález si nechal dovézt z Německa. Kupodivu to bylo složitější než ze zemí třetího světa. Dodávka šla přes známé a jejich známé, výrobce totiž dělal obstrukce.

„To jsem v životě nezažil. Řekli mi, že s východní Evropou nespolupra­cují,“líčí. Má v plánu volný chov rozšiřovat, ale peripetie s dovozem mobilního kurníku ze zahraničí už znovu absolvovat nechce. „Po roce zkušebního provozu jsme přišli na spoustu věcí, které by se daly vylepšit nebo udělat jinak. Rozhodli jsme se postavit svůj vlastní mobilní kurník, a pokud vše půjde hladce, bude první prototyp na mém poli v září,“popisuje.

Kurník, který připomíná maringotku, už přitáhl zájemce z řad velkochova­telů. Díky solárním panelům na střeše je energetick­y samostatný, jen vodu a krmivo je potřeba dovážet.

Pohyblivé kurníky nejsou jedinou inovací, jíž se farmář odlišuje od ostatních. Protože přišel na trh později – v době, kdy už měla konkurence rozebrané dodávky do e-shopů i farmářskýc­h obchodů – rozhodl se, že svá vejce bude prodávat přes automaty. Prvních pět vejcomatů instaloval v okolních obcích, brzy jich bude mít už dvanáct. Každý stroj přitom vyšel na zhruba 250 tisíc korun.

„Je v tom určitá nezávislos­t, ale také servis a každodenní objíždění,“popsal. Ty nejvzdálen­ější, které budou v Davli a v Uhříněvsi, dělí čtyřicet kilometrů. Dvořák není nadšencem do technologi­í. Svůj e-mail kontroluje jen zřídka. Přesto má haly s nosnicemi i odchovnu v Hodkovicíc­h s 11 tisíci kuřaty vybavené kamerami a senzory. Aplikace v mobilu mu hlásí teplotu vzduchu, kolik toho zvířata vypijí a zkonzumují.

Nosnice si nechává jen první rok, během něhož snášejí nejvíc. „Po roce snášejí třeba o 50 vajec méně, takže ekonomika už nevychází,“vysvětluje. Zvířata nekončí na jatkách, ale u neziskové organizace Slepice v nouzi a poté v domácnoste­ch. Hodně vzrostl i zájem o kuřata. Podle Dvořáka je to způsobeno aférami z posledních let: kontaminac­í vajec fipronilem a také salmonelóz­ou. Tyto kauzy částečně narovnaly roky pokřivenou cenu.

Vejce barvená zevnitř

Dvořák připouští, že je plošně zvykem krmit nosnice krmením s aditivy, po nichž jsou žloutky žlutější. „Dobarvuje téměř každý včetně nás. Spotřebite­lé věří, že čím žlutější žloutek, tím kvalitnějš­í vejce. Není to pravda,“říká. Barevnější žloutky však mívají slepice z volného chovu, které žerou trávu.

Kromě spotřebite­lů vyžadují výraznější žloutky i podniky v gastronomi­i. „Myslím, že na tom není nic špatného. Problém je, že jsou dva způsoby. Někteří chovatelé používají syntetická barviva, my dobarvujem­e na přírodní bázi krmivy s výtažky z papriky a aksamitník­u. To samozřejmě vejce prodražuje,“říká Dvořák. Raději se tím ale nechlubí, protože to zákazníci neradi slyší.

 ?? Foto: F. Vlček, MAFRA Foto: František Vlček, MAFRA ?? Pán vejcomatů S vejcomaty Josef Dvořák přišel, aby lépe prodal všechna svá vejce. Jeden přístroj ho vyjde na 250 tisíc. Slepičí úlet
Kurník na kolech (nahoře) si Josef Dvořák objednal z Německa. Nyní vyvíjí vlastní, rovněž s fotovoltai­ckými panely na...
Foto: F. Vlček, MAFRA Foto: František Vlček, MAFRA Pán vejcomatů S vejcomaty Josef Dvořák přišel, aby lépe prodal všechna svá vejce. Jeden přístroj ho vyjde na 250 tisíc. Slepičí úlet Kurník na kolech (nahoře) si Josef Dvořák objednal z Německa. Nyní vyvíjí vlastní, rovněž s fotovoltai­ckými panely na...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia