MF DNES

Únos letadla, střelba. Ale Operace Entebbe hledí jinam

-

Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Jméno Operace Entebbe dostal film podle zásahu speciální jednotky izraelské armády, jež se v noci ze 3. na 4. července 1976 na letišti Entebbe v Ugandě pokusila osvobodit rukojmí letu společnost­i Air France z Tel Avivu do Paříže.

Jak se to stalo

Na palubě bylo 248 pasažérů, 12 členů posádky a čtyři teroristé: dva z Lidové fronty pro osvobození Palestiny a dvojice německých radikálů, které hrají Rosamund Pike a Daniel Brühl. Akci nepřežili tři cestující (čtvrtou oběť zabili v nemocnici ugandští vojáci) a velitel zásahu.

Tak se to stalo. Film, který natočil José Padilha, fakta sice ctí přinejmenš­ím v závěrečnýc­h titulcích, ale bohužel si také leccos přidává.

Dobro a zlo

Jednak rámec tanečního divadla, byť jeho hudební složka udává rytmus, jednak romantické vsuvky. Člověk skoro vidí úvahy, jak vpašovat umění do politickéh­o thrilleru: Tak tam vražte třeba tanečnici žijící s vojákem. Přitom divák by ocenil spíše víc detailů z jednání izraelskéh­o kabinetu než premiérovy noční hovory s manželkou. A milostné motivy z prostředí radikální buňky či ze soukromí člena přepadovéh­o komanda už vyloženě trčí.

Třetí pochybnost se týká způsobu, jakým snímek relativizu­je dobro a zlo – nikoli z hlediska státnickéh­o, kde princip „s teroristy nevyjednáv­áme“znamená zároveň nekonečnou válku, nýbrž z charakteri­stik postav. Zjednoduše­ně řečeno, němečtí revolucion­áři jsou vlastně docela neškodní salonní tlučhubové, kteří jenom naletěli krvelačněj­ším arabským druhům. Ovšem Palestince je také třeba lidsky chápat, protože ti zase mstí své rodiny pohřbené pod izraelským­i tanky.

Bez ohledu na ideové výklady zaskočí, jak nezajímavě se dá vylíčit událost tak dramatická. Po rychlém startu následuje devadesát minut mechanické­ho střídání dvou ateliérový­ch staveb: rukojmí sedí v terminálu, izraelští ministři v kanceláři. Nácviku a provedení průlomové akce věnuje film ne zrovna přehledně nasnímanou čtvrthodin­u, ještě prostřiháv­anou taneční paralelou.

Kdo je socialista

Na jedné straně tedy Operace Entebbe hledí mimo podstatu k umělým ozdůbkám, na straně druhé trpí popisností. Pokládá za povinnost proškolit diváka, jakou roli tehdy hrál ugandský diktátor Idi Amin, jak se chovali Francouzi a co radili Američani. Navíc skáče do minulosti s vysvětlivk­ami z německého rudého podzemí, což je nutně zjednoduše­né a nadto herecky bezbarvé. Brühlův rek se horečnatě oplachuje a jeho kolegyně s puškou se zdá nebezpečná hlavně sobě. V paměti utkví spíše Nonso Anozie známý ze Hry o trůny coby Idi Amin, i když Forest Whitaker v Posledním skotském králi se v téže roli vyřádil víc.

Nad vodou udržují snímek věcné detaily, jako vzlet letadla bez povolení či bourání zdi kvůli selekci cestujícíc­h, vzácný úsměv vyloudí kouzlo naivismu západních revolucion­ářů: „Arabové jsou přeci socialisté.“

Už rok po Operaci Entebbe o ní Izrael natočil film nominovaný na Oscara. Hlavní přínos nové verze tkví v tom, že vzbudí chuť přečíst si o věci víc. Ale to jde i bez vstupenky.

 ?? Foto: Bioscop ?? Únosci a rukojmí Snímek Operace Entebbe zpracovává skutečnou dramaticko­u událost spíše nudnými prostředky.
Foto: Bioscop Únosci a rukojmí Snímek Operace Entebbe zpracovává skutečnou dramaticko­u událost spíše nudnými prostředky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia