MF DNES

Z nábřežních kobek bude WC i kavárna Přestavba náplavky konečně začíná

-

Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Pro některé je sice už příliš hlučná, mezi obyvateli i návštěvník­y hlavního města však zůstává náplavka u Rašínova nábřeží nadále velmi populární.

Jen co se začátkem jara trochu oteplí, místo se vždy okamžitě zaplní lidmi. Kromě toho se na náplavce v hlavní sezoně pravidelně konají desítky gastronomi­ckých, kulturních i sportovníc­h akcí. Jenže na nekonečné davy není náplavka připravená. Kapacitně dlouhodobě nestačí zejména stávající mobilní toalety. Mnohdy také koše přetékají odpadky a lidé si stěžují na nedostatek posezení.

Už loni v únoru rada města schválila potřebné úpravy. Ty měly začít minulý rok na podzim, dosud se tak ale nestalo. Podle aktuálního vysvětlení magistrátu došlo k posunutí plánovanéh­o zahájení prací kvůli některým připomínká­m i nutnosti dodržet všechny termíny v jednotlivý­ch řízeních.

Teprve nyní tak mohou práce odstartova­t. A nepůjde o žádné maličkosti. Náplavku čekají nejvýrazně­jší úpravy v její novodobé historii. „Čekáme ještě na vydání všech stavebních povolení, ale počítáme s tím, že do poloviny dubna se začne,“slibuje pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Práce se budou týkat především přestavby celkem dvanácti kobek. Jedná se o vnitřní prostor nábřežních zdí, které jsou v současnost­i nevyužívan­é a veřejnosti nepřístupn­é. Ty by se brzy měly začít měnit na důstojné kavárny a galerie s proskleným­i vstupy, ale třeba i na toalety. A podle Krnáčové budou návštěvník­ům k dispozici ještě v letošním roce.

Nové lavičky i koše pro náplavku

Tím ale přestavba pro letošní rok nekončí. „Součástí první fáze je také úprava mobiliáře, konkrétně lavic a košů, i doplnění inženýrský­ch sítí včetně doplnění přípojných míst, která budou zapuštěná v ploše náplavky,“jmenuje architekt a autor projektu rekonstruk­ce Petr Janda z kanceláře petrjanda/brainwork.

Na rekonstruk­ci náplavek vyčlenilo hlavní město 225 milionů korun. Finance však nepůjdou pouze na obnovu prostoru u Rašínova nábřeží. Část spolknou také chystané úpravy u Hořejšího a Dvořákova nábřeží. Projekty plánované na letošní rok by měly skončit nejpozději na podzim.

Letošní hlavní sezona na pražských náplavkách začne v květnu. Chystaná rekonstruk­ce by však neměla mít na běžný provoz téměř žádný dopad. „I když se letos uskuteční revitaliza­ce a různé stavební činnosti, bude náplavka u Rašínova nábřeží, co se týká akcí, omezena pouze minimálně,“říká koordináto­r správy náplavek Jan Nejedlý.

Už teď se zde pořádají pravidelně každou sobotu oblíbené farmářské trhy. A také další větší tradiční akce, které se na náplavce každoročně konají, nebudou letos nijak rušeny.

V plánu jsou i plovoucí lázně

 ??  ??
 ??  ?? Nová dominanta Dosud nevyužité prostory ve zdech Rašínova nábřeží nechá Praha přestavět na toalety i prosklené kavárny a galerie. Práce by měly začít v polovině dubna. 2x vizualizac­e: petrjanda/brainwork
Nová dominanta Dosud nevyužité prostory ve zdech Rašínova nábřeží nechá Praha přestavět na toalety i prosklené kavárny a galerie. Práce by měly začít v polovině dubna. 2x vizualizac­e: petrjanda/brainwork
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia