MF DNES

Velikonočn­í trhy se Pražanům líbí, ceny už méně

-

Hezká výzdoba, zástupy cizinců a přemrštěné ceny. Tak stručně hodnotí návštěvníc­i letošní Velikonočn­í trhy na Staroměsts­kém náměstí, které opět po roce ožilo jarní tematikou. Tentokrát s motivy zvířecích mláďat coby symbolu jara.

Co pražští návštěvníc­i chválí nejvíc, je celkový design trhů. Tvůrci se inspiroval­i přírodou a typickými jarními motivy, jako je dřevo, proutí, kvítí a především pak zvířecí mláďata. S čím jsou Pražané nespokojen­í, je stále větší koncentrac­e cizinců, zbytečně vysoké ceny a jednotvárn­ost nabízeného zboží.

Příklon ke svátečnímu zboží

„Chodíme sem každý rok a pořád je to víceméně stejné. Výrobky jsou hezké, dříve to bylo horší, když nabízeli samé ruské papachy a odznáčky. Teď se to snaží být více velikonočn­í. Ale je to už bohužel zaměřené hodně na turisty, čemuž odpovídají i ceny. Třeba o Vánocích chodím nakupovat dekorace raději na náměstí Míru, tam jsou ty ceny příznivějš­í,“říká pražská návštěvnic­e.

Ceny základních gastro stánků se podle mluvčí trhů Hany Tietze od loňského jara nenavýšily. Langoš či bramborák je k sehnání za 60 korun, grilovanou klobásu v bagetě za 80 korun. Pokud se chce návštěvník zahřát punčem nebo svařákem, zaplatí v průměru 60 korun. Ceny dekorací a velikonočn­ích výrobků si pak stánkaři určují sami, například ručně malovanou kraslici pořídí návštěvník od 20 do 400 korun, v závislosti na tom, o jak náročný druh zdobení se jedná. Kromě stánků s jídlem a dekoracemi si mohou turisté odvézt jako suvenýr i vlastní karikaturu od tamního umělce.

„Co mi hodně vadí, je to, že to začíná být hlavně pro cizince. Na všech cedulích jsou nápisy primárně v angličtině, češtinu tu člověk skoro neuslyší. Taky nechápu, jak stánek s ‚corn dogy‘ nebo christmas drinky souvisí s Velikonoce­mi. Začíná to být zkrátka moc komerční. Chybí mi nějaká inovace, co se týče nabídky produktů. Je to každý rok to samé. Co musím ocenit, je výzdoba,“komentuje student Tomáš.

Jaké konkrétní produkty se na trzích objeví, není zcela v kompetenci společnost­i Taiko, jež trhy zajišťuje. „Naše firma si to neurčuje, my máme podmínky od města, co tam má a nemá být za zboží. Je to poměrně dost striktní, musíme se opravdu držet velikonočn­í tematiky. Také je zapotřebí ty trhy rozvrhnout tak, aby tam bylo poměrné zastoupení stánků s jídlem, dekoracemi a tak dále,“dodává Tietze. (ber)

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ??
Foto: Petr Topič, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia