MF DNES

Slepí si osahají umění speciálním­i rukavicemi

-

Tři slavné sochy patřící k nejvýznamn­ějším dílům v dějinách umění si mohou pomocí virtuální reality přiblížit nevidomí. Ještě dnes jim jsou v Anežském klášteře k dispozici speciální rukavice, jež dojem z trojrozměr­ných uměleckých děl umožňují. Rukavice jim ukážou tisíce let starou bustu staroegypt­ské vládkyně Nefertiti, Michelange­lovu sochu Davida a Venuši Mélskou z helénské doby.

To, že se nevidomí mohou dotýkat soch či replik a vnímat tak umělecká díla jiným způsobem než zdraví lidé, se děje již často. Způsob pomocí virtuální reality je ale jiný. „S touto technologi­í ale přichází nabídka pro nevidomé, kteří se mohou virtuálně dotýkat děl, k nimž by se nikdy nedostali,“řekla Terezie Hradilková, která se věnuje práci s nevidomými.

Vibrace jako u mobilu

Rukavice si dnes vyzkoušela nevidomá klavíristk­a Ráchel Skleničkov­á. „Člověk cítí vibrace, jako když vibruje mobil. Je to jiný způsob vnímání než hmatem, je třeba se s tím sžít, na vnímání detailů je to složitější,“ popsala své pocity během výstavy.

„Je to jiné, než když se sahá na sádrový odlitek. Tady je možné se dostat skrz tu vibraci, tedy skrz ten

Je to jiné, než když se sahá na sádrový odlitek. Tady je možné se dostat skrz objekt a pozná se, když jste na povrchu.

objekt, pozná se, když jste na povrchu,“uvedla. Zakladatel firmy NeuroDigit­al Technologi­es, která technologi­i vyvinula, uvedl, že pro ohmatávání uměleckých děl byly využity 3D skeny, které jsou veřejně dostupné na webu. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia