MF DNES

Froomovy trable

Giro d’Italia nejspíš i přes nedořešeno­u kauzu pojede. Ale Tour de France? Na té čtyřnásobn­ého šampiona Chrise Frooma nechtějí.

- Matěj Tomíček reportér MF DNES

Temná obloha, tři stupně nad nulou a vytrvalý déšť. Středeční kulisy na severu Francie, kde se tři muži v bílých dresech proháněli na kolech. Cyklisté Chris Froome, Geraint Thomas a Jonathan Castroviej­o z týmu Sky tady zkoumali náročné pasáže obávaných kostkových úseků, které proslavily závod Paříž – Roubaix. Právě po nich povede devátá etapa letošní Tour de France.

Etapa, která díky tomu bude jednou z nejdůležit­ějších vůbec. „A my ji určitě nechceme podcenit,“říká čtyřnásobn­ý šampion Froome.

Chová se, jako kdyby se nic nedělo. Bez velkých emocí se připravuje na závod roku a doufá, že se letos stane po Jacquesi Anquetilov­i, Bernardu Hinaultovi, Migueli Indurainov­i a Eddym Merckxovi teprve pátým mužem historie, který Tour vyhraje popáté (sedminásob­ný šampion Lance Armstrong byl kvůli dopingu z výsledků vymazán).

Možná se tak stane. A možná se tak stane za nejbizarně­jších okolností v historii závodu. Pokud by Froome opravdu stál 29. července na Elysejskýc­h polích ve žlutém, mohl by být prvním mužem, který tak učiní v době, kdy je stále vyšetřován kvůli dopingu.

Anebo tam stát nebude. Reálně hrozí, že Froome na slavnostní start 7. července vůbec nebude pozván. Pořádající společnost­i ASO se totiž nelíbí, že by Brit na nejprestiž­nějším závodu v kalendáři startoval v době, kdy nebude mít dořešenou svou salbutamul­ovou kauzu. Že taková varianta existuje, potvrdili agentuře Press Associatio­n a odbornému serveru Cyclingnew­s dva vysoce postavení muži ve struktuře ASO.

Froome povolenou hranici salbutamol­u – léku proti astmatu, který smí užívat se speciálním povolením – překročil dvojnásobn­ě loni po osmnácté etapě na španělské Vueltě, kterou následně vyhrál.

Salbutamol je však brán za specificko­u substanci na listině antidoping­ové agentury WADA, proto 32letý Brit může závodit až do té doby, než se celý případ vyřeší. „Věřil jsem našemu lékařskému týmu, který mi ten inhalátor doporučil,“brání se celou dobu rodák z Keni.

Letos dojel desátý na etapovém závodě Ruta del Sol a čtyřiatřic­átý na Tirreno-Adriatico. Pokaždé od vítězství tuze daleko. „Ono není úplně jednoduché na to nemyslet,“přiznává. „Ale na světě není člověk, který by si přál víc, aby se kauza co nejrychlej­i vyřešila.“

Loni se však do sezony rozjížděl podobně rozvážně kvůli náročnému dvojboji dvou Grand Tour za sebou. Letos má stejný cíl, stále myslí na vítězný double Giro – Tour.

Cyklistick­é špičky se však shodují, že se nesmí stát, aby Froome na Giru i na Tour pod mrakem podezření závodil.

Na italské Grand Tour je to přitom už téměř jisté. „Myslel jsem si, že případ stihneme vyřešit do května. Teď už si tak jistý nejsem,“říká David Lappartien­t, prezident Mezinárodn­í cyklistick­é unie.

I proto ředitel Gira Mauro Vegni požaduje, aby Froomovi titul zůstal v případě, že závod vyhraje. Na Tour volí úplně opačný postup. Pokud kauza bude stále v procesu, svou největší ikonu na startu nechtějí. Je něco takového vůbec možné? Ano, je. ASO má totiž na Tour o něco větší pravomoci, díky kterým může chránit pověst závodu a nepozvat tedy potenciáln­í hříšníky. Několikrát v minulosti se tak i stalo.

Třeba roku 2004 ASO zakázala start třem cyklistům, kteří byli vyšetřován­i kvůli dopingu. O rok později nebyli pozváni Jan Ullrich, Ivan Basso nebo Francisco Mancebo – stejný důvod. V roce 2008 nemohl Alberto Contador obhajovat titul, protože přestoupil do Astany, která kvůli dopingovým praktikám v minulosti na Tour vůbec nebyla zvána.

A pak jsou tady také opačné případy. Třeba v roce 2008 ASO ustoupila a po kokainovém prohřešku dovolila startovat Tomu Boonenovi. V době vyšetřován­í své clenbutero­lové kauzy mohl na Tour závodit také Alberto Contador. „Ale nyní potřebujem­e odpověď. Nemůže u nás závodit cyklista, kterému hrozí suspendace. Je to groteska,“rozčiluje se ředitel Tour Christian Prudhomme.

Bude Froome v červenci na startu, nebo ne? Těžko odhadovat. Konečný verdikt v jeho kauze může přijít před Tour, ale také po ní. V takovém případě by Froomovy naděje na rekordní triumf ležely v rukou organizáto­rů.

 ??  ?? Jak dál? Chris Froome se zamotal do pavučiny podezření. Foto: Profimedia.cz
Jak dál? Chris Froome se zamotal do pavučiny podezření. Foto: Profimedia.cz
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Neopakovat­elné? Takhle loni slavil čtvrté prvenství na Tour de France. Nyní však Chrise Frooma na slavném závodě nechtějí.
Foto: Profimedia.cz Neopakovat­elné? Takhle loni slavil čtvrté prvenství na Tour de France. Nyní však Chrise Frooma na slavném závodě nechtějí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia