MF DNES

Supermáma Vika. Dítě má přednost před tenisem

- — Karel Knap

Dravé zahájení výměn – jak při servisu, tak na returnu. Pecky z forhendu i bekhendu. Charakteri­stické kvílení při každém úderu. Urputná bojovnost.

Vichřice Vika. Viktoria Azarenková v plné parádě.

Osmadvacet­iletá Běloruska na turnaji v Miami vyřadila dvě mladé Američanky Catherine Bellisovou a Madison Keysovou.

Bývalá světová jednička a dvojnásobn­á šampionka Australian Open je znovu ve svém živlu a oprašuje vzpomínky na březen 2016, kdy na betonových podnicích „Sunshine Double“v Indian Wells a Miami smetla dvanáct soupeřek za sebou (včetně Muguruzaov­é, Kerberové, byly liché, vždyť Plzeň jasně ovládla základní část extraligy a pozici favorita potvrdila i v úvodním kole play off.

Nehledat překotná řešení, nebýt pod tlakem vedení. I to Brnu pomohlo k loňskému titulu, přestože se tým na přelomu roku babral ve výsledkové bažině. „Když se v prosinci nedařilo, znělo: „Zábranský ven! A musíme si otevřeně říct, že se na to i čekalo,“přiznával kouč a šéf Komety po zlatém opojení.

Nemyslet si, že jste bůh

Dvojrole či dokonce trojrole v tuzemském hokejovém prostředí nepředstav­ují převratnou novinku. Ve Slavii v extraligov­ých časech fungoval Vladimír Růžička na pozici kouče, generálníh­o manažera i spoluvlast­níka klubu. Nyní liberecký

Člověk si nesmí začít myslet, že je bůh, že dělá práci nejlíp a nenechá si do toho mluvit. Není to jen o rozhodován­í, ale o hledání nejlepší cesty.

Karolíny Plíškové či Sereny Williamsov­é).

Pádila vzhůru po žebříčku a zdálo se, že ji prostě nic a nikdo nemůže zastavit.

Jenže pak se přihodila jedna nepředpokl­ádaná věc. Naprosto přelomová v jejím životě i kariéře. Otěhotněla. „Můj pohled na svět se změnil,“řekla nyní na tiskovce na Floridě. „Všechno se točí okolo mého chlapečka.“

Na kurtu působí pořád stejně, jenže ostatní okolnosti se dramaticky změnily.

Než se Leo předloni v prosinci poprvé nadechl, vynechala Wimbledon i US Open. Po porodu se bez ní trenér Filip Pešán nebo vítkovický Jakub Petr plní i funkci sportovníc­h manažerů. „Dřív měly týmy na střídačce dva lidi – hlavního kouče a asistenta. Dnes jsou asistenti dva, přibyl třeba videokouč. Realizační týmy se rozšiřují. Proto mohou trenéři sedět i v kanceláříc­h,“vysvětluje Pospíšil. Zároveň shromažďov­ání důležitých úloh v jedné osobě přináší i rizika. „Člověk si nesmí začít myslet, že je bůh, že dělá práci nejlíp a nenechá si do toho od nikoho mluvit,“upozorní Pospíšil. „Není to o rozhodován­í, ale o hledání nejlepší cesty. A ve chvíli, kdy je rozumný člověk a má kolem sebe lidi s dalším pohledem, může to znamenat jen přínos.“

Strakovi například coby sportovní manažer vypomáhá Tomáš Vlasák. V Kometě zase předloni zavedli

Běloruska Azarenková v nejlepších letech kariéry podstupuje nejtěžší bitvy u soudu. Teď konečně nemusí volit, zda bude matkou, či tenistkou

odehrálo i Australian Open 2017 a Roland Garros 2017.

Nadšená máma vystavoval­a na sociálních sítích fotky se svým miláčkem. Když poté nakráčela na dvorec s raketou, připadala si zprvu jako slon. Jako by se ocitla v cizím těle.

Dál se však připravova­la na svůj comeback na londýnské trávě. Postoupila na ní do osmifinále, což po pauze mohla považovat za úspěch.

Jenže následoval další osudový zvrat. Rozešla se s přítelem Billym McKeaguem, jehož poznala na Havaji, kde někdejší hokejista pracoval jako golfový učitel.

A rozpoutala se tahanice o výchovu jejich synka. Soudce v Los Angeles zakázal rodičům, aby až do vyřčení verdiktu odvezli Lea z Kalifornie, kde Azarenková sídlí.

A tak Běloruska musela oželet loňské US Open i letošní Australian Open. S těžkým srdcem se omluvila rovněž z účasti v listopadov­ém finále Fed Cupu proti USA.

„Žádná z nás by neměla být nucena, aby volila mezi dítětem a kariérou. Jsme dost silné, abychom zvládly obojí,“lamentoval­a.

Marně navrhovala, že koupí bývalému partnerovi letenku a zaplatí mu pobyt v hotelu, aby směla nastoupit na turnajích. Povolení nedostala. A Lea opustit nechtěla.

Až v lednu padlo rozhodnutí, že ve věci je místně příslušný soud v Bělorusku. Azarenková smí cestovat se svým potomkem. A teď je s ním v Miami.

Jeho jméno si fixem napsala na boty. Připojila srdíčko. Dračice z Minsku vůbec nedbá na to, že se její jméno v pořadí WTA Tour nyní skrývá až na 186. místě. Pere se. Žene ji vynásobená motivace.

„Cítím zvláštní odpovědnos­t jít Leovi příkladem,“prohlásila. „Chci pro něj být tím nejlepším možným vzorem. Chci se stát jeho superhrdin­kou.“

Ví, že ještě zdaleka není v dokonalé kondici. Že teprve hledá ideální herní rytmus. Ale je tuze šťastná, že konečně smí být matkou i tenistkou zároveň.

 ?? Foto: ČTK ?? Už zase tluče do míče Viktoria Azarenková hraje v Miami.
Foto: ČTK Už zase tluče do míče Viktoria Azarenková hraje v Miami.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia