MF DNES

A vy jste fotbalisti? Jak Nan-ning žije turnajem

Střet s uruguayský­mi útočnými zabijáky pro české fotbalisty nedopadl slavně. Na turnaji v Číně prohráli úvodní zápas 0:2.

-

David Čermák fotbalový reportér MF DNES v Číně

říkaz zněl jasně – nesmí projít za žádnou cenu! Slovy klasika klidně mohl trenér fotbalové reprezenta­ce Karel Jarolím burcovat hráče před zápasem s Uruguayí.

Jenže Luis Suárez a Edinson Cavani prošli.

Během úvodního utkání na turnaji v čínském Nan-ningu je česká obrana nezastavil­a – stejně jako muž s koženou brašnou a následně nevinný pošťák v komedii Pelíšky schytala „dvě dávky“.

Po zápase oba uruguayští střelci proklouzli ještě jednou – marně se je snažili stopnout novináři v mixzóně. Suárez na žádosti o rozhovor vůbec nereagoval a odkráčel do autobusu, Cavani se sice pousmál, ale jen rozdal pár podpisů a zakroutil hlavou.

Jejich reakci jste si mohli přeložit zhruba takhle: Proč bychom měli mluvit? Svoje jsme si přece už dneska odpracoval­i.

Hlavně jejich zásluhou Jarolímův tým proti Uruguayi narazil na tvrdou realitu. Dva útoční zabijáci mu názorně ukázali, co Česku chybí.

„Kdybychom je měli v sestavě my, mohl být výsledek obrácený,“řekl český kouč.

Uruguay Česko

Suárez si chytře pomohl k prvnímu gólu, když si píchl míč kolem brankáře Pavlenky, který zaváhal při vyběhnutí a v souboji byl pozdě. Penaltu pak Suárez napálil doprostřed.

A Cavani? Ten využil další české chybky – Kadeřábek nestihl vyběhnout, uruguayský vlasáč se tak vyhl ofsajdu a parádními nůžkami rozjásal stadion, kam přišlo přes dvaadvacet tisíc lidí.

Ti byli natěšení hlavně na Suáreze. Stačilo, aby se k balonu jen přiblížil a z tribun se ozvalo obdivné: Óóóóóó! A když se ve druhém poločase začali trochu nudit, z ničeho nic rozjeli mexickou vlnu, která obíhala stadionem několik minut.

Zář umělého osvětlení zmírňoval smogový opar, kvůli kterému se i v Nan-ningu, městě plném zeleně a krásných rozlehlých parků, hůř dýchá. Zvlášť Čechům, kteří kvůli problémům s letadlem dorazili do Číny až sedmatřice­t hodin před výkopem a těžce si zvykali na časový posun.

„Samozřejmě to nebylo úplně jednoduché. Ne všichni se v letadle prospali,“líčil gólman Pavlenka. „Dalo se to dohnat druhý den ráno, ale ne všem to úplně sedlo.“

Jenže i dorůžova vyspaní Češi by zřejmě ve srovnání s Uruguayí kulhali. Včera se znovu naplno projevily bolesti, se kterými se tým pral už v minulé kvalifikac­i.

V soubojích jeden na jednoho opět chyběla myšlenka, překvapení, odvaha, chvílemi i rychlost. Směrem dopředu nefungují kraje a vzadu tým srážejí zbytečné chyby.

Zatímco Uruguay se opírá o hvězdy Barcelony, Paříže nebo Atlétika Madrid, Češi museli doufat v probuzení útočníka Schicka, který se po zranění trápí v AS Řím.

Nepřišlo. Sice se dostal do dvou největších šancí, ale nejdřív hlavičkova­l těsně vedle a čtvrt hodiny před koncem napálil zblízka břevno tak silně, až se brána zatřásla.

Proti Číně, se kterou si to Češi v pondělí rozdají o třetí místo, se nejen od něj bude čekat víc.

Zápisník Jiří Čihák reportér MF DNES

To si takhle jdete v jednom z parků čínského města Nan-ning koupit obyčejnou vodu, obsluha si vás dlouze prohlíží, vám nesrozumit­elnou řečí něco vypráví kolegyni, a když vytahujete pět jüanů na zaplacení, lámanou angličtino­u se ptá: „Takže ty jsi sem přijel hrát fotbal?“

„Nepřijel. Na China Cupu jsem jako novinář,“odpovídám překvapeně a se smíchem.

Předtím o fotbalovém turnaji, který Nan-ning podruhé v historii hostí, nepadlo ani slovo. Jenže místní o něm dobře vědí, i když zrovna fotbalovém­u míči neholdují.

„Nesleduju to, ale vím, jak jsme dopadli s Walesem,“prohodí Nina, milá recepční našeho hotelu, jako by se za výsledek 0:6 sama styděla. Prý se o něm dozvěděla ze zpravodajs­tví.

Na China Cup vás v Nan-ningu zvou už na letišti obřím plakátem s největšími hvězdami turnaje Balem, Cavanim či Suárezem. Ale i českému týmu se dostává pozornost.

Překvapené­ho Baráka vítali v hotelu s dresem Udine, za slávisty přímo do Nan-nigu dorazil jejich skalní fanoušek z Číny. A také návštěva pátečního zápasu byla překvapivě vysoká: 22 537 diváků, byť drtivá většina z nich přišla hlavně na Uruguay.

„Je tady o fotbal opravdu velký zájem. I když nás třeba moc neznají, chtějí vidět hráče, kteří se tím živí a hrají ho na nejvyšší úrovni,“všiml si český reprezenta­nt Tomáš Kalas.

Ale i ti, kdo se k nejvyšší úrovni ani nepřiblíži­li, si chvílemi mohou na ulici připadat jako hvězdy. Stačí vypadat neasijsky a dorazit do Nan-ningu v době konání turnaje: najednou vás místní zvědavě pozorují, ti nejodvážně­jší zkoušejí oslovit, či alespoň pozdravit.

Cesta na stadion je zážitek i za sklem mikrobusu: třeba když se ve vedlejším autobusu děti nalepí k oknům, buší do nich, nadšeně mávají a natáčejí si vás na mobil.

Při vjezdu do areálu je chlapík ve středních letech z evropské návštěvy jako u vytržení: valí oči, skáče do vzduchu a pohybem naznačuje kopání do míče. Jako by se chtěl ujistit: Vy budete hrát, že?

Věděl by, co je to ofsajd? Nebo kolikrát se může střídat? Těžko říct – Číňané mají často o fotbalu jen přibližnou představu. Přesto je zjevně fascinuje jako máloco – v Nan-ningu to je v posledních dnech dobře znát.

 ??  ?? Čeští reprezenta­nti zklamaně odcházejí ze hřiště, s Uruguayí prohráli 0:2. Foto: Getty Images
Čeští reprezenta­nti zklamaně odcházejí ze hřiště, s Uruguayí prohráli 0:2. Foto: Getty Images
 ?? Foto: Reuters ?? Parádní gól Edinson Cavani vystřihl nůžky a bylo to 0:2.
Foto: Reuters Parádní gól Edinson Cavani vystřihl nůžky a bylo to 0:2.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia