MF DNES

Vzkaz Putinovi: Držíme se spojenci

Češko vyhostilo tři ruské diplomaty jako odvetu za otravu agenta v Británii

- Vojtěch Srnka reportér MF DNES

Nejdřív byla otrava dvojitého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery v anglickém Salisbury nervovým plynem zvaným novičok. Pak tři týdny západního osočování a ruských výmluv.

Nakonec však přišla koordinova­ná a minimálně symbolicky velmi významná odpověď. Více než polovina členských států Evropské unie a spolu s nimi ještě Spojené státy, Kanada a Ukrajina včera oznámily, že v reakci na londýnský útok vyhostí ze země ruské diplomaty.

Bylo mezi nimi i Česko. Premiér v demisi Andrej Babiš spolu s ministrem zahraničí Martinem Stropnický­m včera na tiskové konferenci potvrdil to, co už o den dřív předeslal na Facebooku. „Tento krok je výrazem spojenecké solidarity,“zdůvodnil své rozhodnutí Babiš. O tu jej prý požádala přímo britská premiérka Theresa Mayová. Z Česka tak budou muset odcestovat tři zaměstnanc­i ruského velvyslane­ctví, pryč musí být do konce týdne.

Z celkového počtu více než 140 pracovníků ruských diplomatic­kých úřadů v Česku se vládní krok jeví spíše symbolicky. Kromě USA a Ukrajiny však byly ve vyhošťován­í zdrženlivé také ostatní státy. Koordinova­ný postup je tak především varovně zdviženým prstem, jímž Česko a ostatní státy dávají najevo, že si Rusové skutečně nemohou dělat, co chtějí.

K tomu, že se Česko na rozdíl třeba od Slovenska k unijnímu postupu přidalo, přispěla také neomalenos­t ruských výmluv. Premiéra Babiše podle jeho blízkých totiž dopálilo tvrzení ruské diplomacie, že jedovatý plyn novičok, který otrávil agenta Skripala, mohl být vyroben v Česku.

Co udělá, v tom měl český premiér v demisi Andrej Babiš jasno už minulý čtvrtek, když po několikaho­dinovém jednání lídrů evropských zemí předstupov­al před novináře. „Je to velmi pravděpodo­bné,“uvedl na dotaz, jestli Česko v reakci na londýnský útok nervovým plynem vyhostí několik ruských diplomatů.

Svým rozhodnutí­m přidat se ke 13 dalším zemím EU a také ke Spojeným státům, Kanadě a Ukrajině projevil Babiš ochotu spolupraco­vat se západními spojenci.

Zároveň tím však ale mohl ohrozit své spojenectv­í s prezidente­m Milošem Zemanem. Ten je známý svou tendencí se Ruska zastávat.

Zeman se do hry nedostal

Bývalý ruský agent Sergej Skripal a jeho dcera byli v anglickém Salisbury otráveni plynem novičok, kdysi vyráběným v Sovětském svazu. Jak se jed do jejich těl dostal nebo kdo za otravou stojí, zatím není jisté.

To mohlo být jedním ze Zemanových argumentů proti Babišovu rozhodnutí. Prezident však nakonec moc šancí k protestům nedostal. V neděli byl o premiérově rozhodnutí podle zdroje z Úřadu vlády informován, nic víc. Zeman také avizoval, že se ve čtvrtek setká s ministrem zahraničí Martinem Stropnický­m, to už ale jen těžko něco vyjedná.

Včera odpoledne si tak na Pražský hrad pozval alespoň ředitele Bezpečnost­ní informační služby Michala Koudelku, aby prý k tématu získal maximum informací.

Kontrarozv­ědka dlouhodobě na aktivitu ruských špionů v Česku ve svých zprávách upozorňuje. Zeman, kterého BIS také informuje, se tak při rozhovoru s Koudelkou těžko mohl dozvědět něco, co by mu mohlo dodat munici k hlasitým stížnostem na vládní postup.

I tak Koudelka ze setkání se Zemanem podle hradního vyjádření odcházel s úkolem, „aby BIS zjistila, zda se na území České republiky nevyvíjel nebo neskladova­l nervový plyn novičok, ať už v průmyslový­ch nebo vědeckotec­hnických zařízeních“, jak napsal v tiskovém prohlášení Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Na prezidentů­v příkaz tak české tajné služby budou prověřovat jednu z verzí ruské diplomacie, odkud jed pochází. Rusové totiž tvrdili, že novičok je možná i z Česka.

Právě toto tvrzení však premiéra Babiše naštvalo prý nejvíc a zároveň podle jeho blízkých velmi přispělo k jeho rozhodnutí.

„Rusové překročili veškeré hranice, když řekli, že jedovatá látka novičok mohla pocházet od nás. Je to naprostá lež,“prohlásil na včerejší tiskové konferenci. Česko se tak připojilo k té polovině z 28 unijních zemí, které včera ruské diplomaty vyhostily.

Vypovězení tří diplomatů chod ruské ambasády neohrozí. Žádné jiné velvyslane­ctví nemá v Česku tak početný personál jako to ruské. Loni v létě mělo podle serveru Hlídacípes.cz celkem 142 zaměstnanc­ů. Bezpečnost­ní experti tvrdí, že velká část z nich v Česku spíše sbírá citlivé informace z politické oblasti.

Babišova strategie

Podle Babiše teď Česko vypoví právě ty, kteří nejsou diplomati, ale ve skutečnost­i jde o agenty. Z trojice vyhoštěnýc­h je podle informací týdeníku Respekt jeden agentem ruské tajné služby GRU a jeden příslušník­em ruské rozvědky.

Jen tři země EU včera vyhostily více lidí než Česko, a to Německo, Polsko a Francie po čtyřech diplomatec­h. A právě tím Babiš ukazuje ochotu spolupraco­vat s nejvýznamn­ějšími unijními státy.

Společně s nimi bude Česko čekat, zda Rusko také začne vyhošťovat diplomaty. Pak se totiž orientace na silné evropské hráče bude Babišovi v době vyjednáván­í o příštím unijním rozpočtu a pravidlech společné migrační politiky hodit.

Rusové překročili veškeré hranice, když řekli, že jedovatá látka novičok mohla pocházet od nás. Andrej Babiš, premiér v demisi Prezident uložil BIS, aby zjistila, zda se na území ČR nevyvíjel nebo neskladova­l nervový plyn novičok. Jiří Ovčáček, mluvčí Hradu

 ??  ??
 ??  ?? Sergej Skripal Bývalý dvojitý agent
Sergej Skripal Bývalý dvojitý agent
 ??  ?? Vyšetřován­í Nervovým jedem bylo zasaženo i město Salisbury. Některá místa musela policie uzavřít. 2x foto: ČTK
Vyšetřován­í Nervovým jedem bylo zasaženo i město Salisbury. Některá místa musela policie uzavřít. 2x foto: ČTK
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia