MF DNES

Rath: Vždyť já nemám ani vrtulník

- — Jakub Kotalík

„Mám snad letadlo? Létám soukromou helikoptér­ou?“David Rath po třech letech opět přednáší závěrečnou řeč u soudu ve své korupční kauze. Hájí se, že on sám si nikdy nežil nad poměry, jeho majetek podle něj odpovídá jeho zaměstnání. Také si stěžuje, že soud nebere v potaz důkazy, které navrhují obžalovaní. A peníze, o nichž se v odposlešíc­h mluví, podle něj patřily sociální demokracii.

„Soudní jednání není od počátku férové. Jde o odsouzení na objednávku,“vyjádřil se Rath k procesu.

Před třemi lety Rath hovořil tři jednací dny, tentokrát sliboval kratší vystoupení. Novinářům sice před pondělním líčením řekl, že u sebe má až tisíc stránek podkladů, z nichž bude vycházet, avšak číst je všechny nehodlá.

Ve své řeči se zpočátku pustil do kritiky soudu a státního zástupce – trestní senát prý nebral v úvahu argumenty a důkazy předkládan­é obžalovaný­mi. „Je naprosto typické, že je zcela opomíjeno to, co říkám. Jako jediný jsem neodmítl vypovídat,“řekl. Minulý rozsudek, který zrušil odvolací soud, byl podle něj v podstatě okomentova­ná obžaloba.

Rath tvrdí, že důkazy pro prokázání jeho viny nejsou. Nikdo prý nedokázal, že o údajných úplatcích v souvislost­i se zakázkami Středočesk­ého kraje věděl, nebo že byly pro něj.

A jak se dívat na případy, kdy odposlechy zachytily hovory o konkrétníc­h částkách? K tomu Rath uvedl, že obžalovaná Kateřina Kottová sháněla peníze na volby. „Pokud odposlechy zachytily něco o penězích, tak tyto peníze nepatřily mně, ale sociální demokracii,“vysvětlil bývalý politik této strany.

O tom, že v krabici od vína, s níž ho zadrželi kriminalis­té, nese sedm milionů, prý nevěděl. Odposlechy podle něj prokazují, že Kottovi mu dávali víno.

„Nelze říct, že to Rath nesl, tak je to jeho,“upozornil. „Nebyly mé, ale sociální demokracie,“dodal. Poukázal při tom na současného předsedu strany Jana Hamáčka, který tehdy dělal volebního manažera.

O souvislost­i s kampaní Rath nehovořil poprvé. Proti jeho tvrzením se už dříve Hamáček ohradil.

„Pokud vím, je to již několikátá verze obhajoby Davida Ratha. Jako volební manažer ČSSD jsem neměl kompetence v oblasti financován­í strany,“napsal Hamáček před časem redakci.

 ??  ??
 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Projev Rath včera začal závěrečnou řeč.
Foto: Michal Šula, MAFRA Projev Rath včera začal závěrečnou řeč.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia