MF DNES

„Řekni mamince, že jsem ji měla ráda!“

Nedělní podvečer v zábavním a nákupním centru sibiřského Kemerova se změnil v hodiny děsu a hrůzy v dýmu a plamenech. Při požáru tam zahynulo více než šedesát lidí, mezi nimi i děti.

- — Luboš Palata

Dým, plameny, dveře ze sálu kina zablokovan­é. „Řekni mamince, že jsem ji měla ráda. Řekni všem, že jsem je milovala,“byla poslední slova sibiřské školačky Viki, která stihla říci své kamarádce do telefonu. Pak se mobil odmlčel.

„To se nedá slovy popsat, nikomu nepřeji, aby to někdy zažil, šílená situace, když rodiče hledají své děti, jež šly prostě do kina. Ty hlasy dětí v telefonu: Maminko, nemohu dýchat... dusím se. Děsné,“napsal na svůj Instagram Alexandr Kalačev, jeden ze svědků požáru nákupního a zábavního centra v sibiřském městě Kemerovo.

Požáru, který se v noci na pondělí změnil v jednu z největších tragédií, jaké Rusko za mnoho posledních let zažilo. V troskách mohutné budovy, která byla v neděli večer plná rodin s dětmi, zahynulo nejméně šedesát čtyři lidí, z nichž velká část byly děti. Mnoho dalších je s těžkými zraněními v nemocnicíc­h, další se stále pohřešují.

V obchodním a zábavním centru Zimní třešeň v půlmiliono­vém sibiřském městě selhalo snad všechno, co selhat mohlo. V budově bylo mnoho hořlavého a téměř neuhasitel­ného materiálu, pracovník ochranky na počátku požáru vypnul signalizac­i a zavřel únikové východy. Lidé se ve snaze utéct před ohněm a dýmem vrhali z oken z vysokých pater, mnozí z nich zahynuli.

MOSKVA Alexandr je vyučený kuchař. Přestože k tomu neměl žádné kvalifikač­ní předpoklad­y, stal se osobou odpovědnou za protipožár­ní zabezpečen­í největšího obchodního a zábavního centra Zimní třešeň v půlmiliono­vém sibiřském městě Kemerovo na východě Ruska. „Nemá žádné speciální vzdělání a dosud nikdy nepracoval se složitou technikou,“citoval server Newsru.com jednoho Alexandrov­a známého z Kemerova.

Byl to zřejmě Alexandr, kdo na začátku požáru, který vypukl v neděli ve čtyři hodiny odpoledne tamního času v horním podlaží obřího zábavního a nákupního centra, vypnul signalizac­i a zablokoval, zřejmě omylem, nouzové východy. „Evakuační siréna jen dvakrát zahoukala,“řekl jeden ze svědků ruské agentuře Ria Novosti.

Právě chování šéfa protipožár­ní ochrany, který se stal včera jedním z pěti lidí zadržených policií, bylo důvodem, proč byla bilance požáru tak tragická.

Lidé, kteří se nemohli dostat ven zablokovan­ými nouzovými východy z hořící budovy, skákali z oken třetího patra, někteří se pokusili zachránit na střeše. Části stropů, především nad sály multikin, které byly v té době plné dětí, se však při požáru propadly.

Velkou část obětí tvoří právě školáci, které do tamního multikina v neděli lákala akce s názvem Veselé prázdniny se slevami a speciálním­i atrakcemi. Mnohé z nich rodiče posadili do kina a odešli nakupovat. V době požáru bylo v komplexu asi tisíc lidí.

„Těžko se popisuje to, co se tady stalo. Prostě děs. Obyčejný víkendový den, parkoviště bylo tak plné, že nešlo zaparkovat. Do Zimní třešně přišlo mnoho rodin s dětmi,“řekla pro server Lenta.ru Anna Zarečněvov­á, která byla svědkem požáru. „Prostor byl plný kouře, nedalo se dýchat, všude byly plačící a křičící děti,“popsala neštěstí, které provázel obrovský chaos.

Byl požár založen úmyslně?

O příčinách vzniku požáru se ještě včera spekuloval­o. Podle prvních zpráv, které se objevily v ruských internetov­ých médiích, mohl vzniknout v dětském koutku. Tam údajně skupina výrostků zapálila molitanové sedačky. Oheň se podle agentury Interfax bleskově rozšířil. Jinou verzí, o níž se v médiích hovoří, může ale být vadná elektroins­talace.

Při požáru, který hasilo mnoho hodin na pět set hasičů z Kemerova i okolních měst, se část budovy zřítila a byla narušena statika celého komplexu. Šíření ohně napomáhalo podle ruských médií i použití nevhodných, a tedy lehce zápalných materiálů. Zahynulo při něm také všech dvě stě zvířat malé zoologické zahrady, která byla v zábavním centru umístěna. Včera odpoledne, několik hodin poté, co bylo ohlášeno uhašení požáru, se objekt navíc opět vzňal.

Centrum Zimní třešeň bylo otevřeno před pěti lety po nákladné přestavbě budovy zkrachoval­é továrny na výrobu cukrovinek. Vyšetřovat­elé nyní zkoumají, zda při výstavbě nákupního centra byly dodrženy všechny protipožár­ní a stavební směrnice. Současně ruská vláda nařídila provést kontroly všech podobných center po celém Rusku, aby se tragédie nemohla opakovat.

Smutek na Sibiři

Celý včerejšek nosili obyvatelé Kemerova k doutnající­m troskám budovy květiny a zapalovali svíce. Před hlavní nemocnicí ve městě stáli lidé frontu, aby mohli darovat krev pro raněné a popálené.

Po včerejším požáru byl v sibiřské Kemerovské oblasti vyhlášen třídenní smutek. Ruský prezident Vladimir Putin zrušil část svého včerejšího programu, ale na Sibiř se osobně nevydal a také žádný celoruský smutek se podle médií nechystá.

Požár v Kemerovu je druhým nejhorším neštěstím v Rusku za posledních patnáct let. Předčí ho jen tragédie v Permu z roku 2009, kde v nočním klubu uhořelo 156 lidí.

Prostor byl plný kouře, nedalo se vůbec dýchat, všude byly plačící a křičící děti.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia