MF DNES

Ukradené miliony chtěl odklonit od bývalé družky

- Artur Janoušek reportér MF DNES

Jestli jsi fízl, tak to ti dám rovnou přes držku,“křičí Dobroslav P. z balkonu domu na okraji Dubí na Teplicku. Od člověka, kterého před dvěma týdny okradl neznámý zloděj o 7,4 milionu korun a který žádá policii o pomoc, to zní trochu překvapivě.

Když se ujistí, že nejde o policii, ale že se reportér MF DNES zajímá o jeho příběh s ukradenými miliony, změní tón a ochotně vypráví historky, jak ho prý policie šikanuje a jak teď marodí, protože mu policisté loni v prosinci při zákroku kvůli „banálnímu přestupku“zlomili ruku.

Minulý týden policie zveřejnila video z bezpečnost­ní kamery z jeho domu. Na záběru je muž, který vchází do domu, okamžitě zamíří ke kameře v pravém horním rohu a natáhne ruku, aby ji otočil od sebe. Z kuchyně vezme červenou

Muž, kterému zloděj ukradl v domě 7,4 milionu, půjčuje lidem peníze. Sám krade v obchodech a s expřítelky­ní se soudí o výživné na syna

igelitku s miliony, ještě se chvilku rozhlíží po pokoji a odchází.

Na první pohled je zřejmé, že se v domě dobře orientuje. Ví, kam jít a kde co hledat. „Byl instruovan­ý,“míní Dobroslav P. A ihned dodává, že tuší, kdo dal zloději tip.

Bylo to v sobotu 10. března. „Přišel sem jeden člověk, znám ho, ale nebudu říkat, kdo to je. Ptal se mě, jestli bych mu nepůjčil dva miliony. Řekl jsem, že jasně, a ukázal mu tu igelitku. Právě jsem byl vybrat peníze v bance a dal jsem ji do šuplíku v kuchyňské lince,“líčí. „No, měl jsem ji snad zakopat na zahradě?“diví se otázce, jestli je normální mít v zásuvce mezi nádobím miliony.

Muž, který k němu ten den přišel, mu prý pomáhal s pořizování­m nábytku do domu. „Vytáhl mě ven, že pojedeme pro postel. Cestou mě pořád zdržoval, myslím, že to dělal schválně, aby měl zloděj dost času,“vypráví.

Moje peníze, ne její

Peníze prý navíc vybíral, aby je „odklonil“od své družky, s níž se soudí o výživné na syna. „Klukovi peníze dám, spořím mu, až mu bude osmnáct, dostane 700 tisíc. Ale ona ode mě nedostane ani korunu,“říká a rozčilením se mu třese hlas. „Soudkyně mi leze do účtů, aby vypočítala výživné, proto jsem ty peníze vybral. To jsou moje peníze, rodiny, ne její!“

Zajímavé také je, kolik se vlastně ztratilo. Okradený nejprve nahlásil na policii, že měl v tašce šest milionů. Až později se opravil, že to bylo o 1,4 milionu víc. „U soudu o výživné jsem říkal, že těch 1,4 milionu jsme prochlasta­li s kamarádem. Ale to jsem lhal, abych snížil svůj majetek,“svěřuje se.

A ještě zajímavějš­í je vysvětlení, jak Dobroslav P. k penězům přišel. „Něco jsem dostal od otce, nějaký majetek jsme měli po dědovi, který za války schovával zlato a diamanty,“tvrdí. Rozvádět to ale nechce.

Muž zaměstnaný jako podnikový hasič na šachtě si podle zjištění MF DNES přivyděláv­á půjčováním peněz. Ani se tím netají.

„Napůjčoval si ode mě 21 milionů,“ tvrdí o dalším dlužníkovi. Podle jiné verze mu půjčil jen 1,5 milionu, zbytek jsou úroky.

Kradl filé a sýr

Dobroslav P. má sám pět záznamů v trestním rejstříku za výtržnictv­í, ublížení na zdraví a především kvůli mnoha krádežím v Německu.

Přestože finanční nouzi nemá, vlastní dům v Dubí a vilu v Teplicích, v obchodě občas neodolá pokušení něco ukrást. Třeba v srpnu 2013 kradl v teplickém supermarke­tu. Při útěku z něj pak padalo mražené rybí filé a sýry.

V policejní databázi je 106 případů, v nichž vystupuje jako podezřelý, svědek či poškozený. Jako oběť se cítil i při zmíněné krádeži v teplickém obchodě. Při útěku upadl a zlomil si ruku. Policistům pak tvrdil, že ho zranil muž z ostrahy. Soud mu však neuvěřil.

Dobroslav P. si často stěžuje i na policisty. Nemůže je totiž prý vystát. Ostatně má důvod – k bývalému teplickému kriminalis­tovi utekla jeho družka, s níž se soudí o alimenty.

 ??  ??
 ?? Foto: Policie ČR ??
Foto: Policie ČR
 ??  ?? Na kameře Zloděj prý šel najisto a v domě Dobroslava P. se vyznal. Na snímku z bezpečnost­ní kamery (vlevo) si odnáší miliony korun v igelitce, ve které si je domů přinesl i Dobroslav a uschoval v kredenci v kuchyni.
Na kameře Zloděj prý šel najisto a v domě Dobroslava P. se vyznal. Na snímku z bezpečnost­ní kamery (vlevo) si odnáší miliony korun v igelitce, ve které si je domů přinesl i Dobroslav a uschoval v kredenci v kuchyni.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia