MF DNES

Souboj rysa a pumy

O dodávku obrněnců se ucházejí čtyři firmy

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Němci rádi dávají bojovým vozidlům jména po zvířatech.

Známý je z výzbroje Bundeswehr­u tank Leopard a české armádě teď nabízejí „rysa“a „pumu“– tedy bojová vozidla pěchoty Lynx a Puma. V tendru se s nimi utkají Britové s vozidlem CV 90 a americká zbrojovka General Dynamics s vozidlem ASCOD.

Pokud nákup 210 obrněných pásových transporté­rů za 53 miliard korun ministerst­vo obrany stihne letos, armáda by bojová vozidla pěchoty přebírala od roku 2020.

Bojové vozidlo pěchoty je někde na půl cesty mezi kolovým transporté­rem a tankem. Slouží k tomu, aby bezpečně dopravilo pěšáky na bojiště (do jednoho vozidla by se mělo vejít až osm ozbrojenýc­h pasažérů), tam je vysadilo a ještě podpořilo palbou z kanonů. Vozidlo může mít buď osádku, nebo je dálkově ovládané.

Lehkým favoritem je právě puma. Česká armáda loni v červnu všechny čtyři transporté­ry testovala ve vojenském prostoru Libavá. Výsledky testu jsou tajné, ale podle informací deníku E15 tehdy vyhrála právě puma, kterou teď přebírá i německý Bundeswehr.

Na druhou stranu, s tím je spojen i jeden problém. Německá zpravodajs­ká televize n-tv v lednu uvedla, že pumy dodávané německé armádě se nakonec kvůli dovyzbroje­ní prodraží víc, než se původně myslelo, a to rovnou o 500 milionů eur.

Slabinou pumy je i vysoká cena 250 milionů korun za jedno vozidlo. Oproti tomu britské CV 90 vyjde na 150 milionů korun, i když i údaje o cenách jsou neoficiáln­í.

Nejlevnějš­í je lynx z produkce německé zbrojovky Rheinmetal­l Landsystem­e, která je z poloviny součástí konsorcia PSM nabízející­ho i pumu. Takže v zakázce firma konkuruje kromě jiných i sama sobě. Na otázky ohledně tendru však zástupci Rheinmetal­lu MF DNES dosud neodpovědě­li.

Co vlastně nakonec o vítězi rozhodne – tedy kromě ceny? Při pohledu na fotky zvenku jsou si všechna vozidla dost podobná – pásy, věž, kanon. Důležitějš­í je technika uvnitř. Určitě bude hrát roli komfort pro vojáky, ale také zapojení českých podniků do zakázky.

Jednoduše řečeno, jde o to, kolik peněz z oněch 53 miliard korun „zůstane doma“. Samozřejmě, že nepůjde o běžnou veřejnou zakázku, kde by se například otevíraly obálky. Za svoje zbrojovky budou nejspíš lobbovat i zahraniční vlády, se kterými ta česká bude jednat.

Umělá inteligenc­e na bojišti

Na rozdíl od nové pumy se vozidlo CV 90 vyrábí už v několikáté generaci a prošlo i bojovými misemi.

„Naše CV 90 je jediné ze všech nabízených, které je prověřené v boji, a to v misích od Afghánistá­nu po Libérii,“uvedl regionální ředitel BAE Systems Mikael Segerman. Protože jde o vozidlo 21. století, bude ho částečně řídit umělá inteligenc­e a bude také sama zaměřovat. Vojáci uvnitř budou mít k dispozici 3D mapy nebo panoramati­cký pohled na bojiště pod úhlem 360 stupňů.

Obrněnec ASCOD nabízený španělsko-rakouským konsorciem spadajícím pod americkou zbrojovku General Dynamics má výhodu, že jeho partnerem v Česku by mohla být skupina Czechoslov­ak Group. Tu vede nyní asi nejznámějš­í český zbrojař Jaroslav Strnad.

Kromě toho má i mezi ostatními náskok v zaběhlé spolupráci s českými firmami i armádou, jde totiž o dodavatele transporté­rů pandur.

„S GDELS máme strategick­ou spolupráci u projektu kolového obrněného transporté­ru Pandur, jehož jsme v současnost­i jediní světoví výrobci. Velmi rádi bychom se spolu s jinými firmami podíleli i na projektu ASCOD v případě, že v soutěži uspěje,“potvrdil mediální zástupce Czechoslov­ak Group Andrej Čírtek.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia