MF DNES

Ukradené pozemky Stát už nic nevrátí

-

Robert Oppelt reportér MF DNES

ž jen tři měsíce mají oprávnění restituent­i na to, aby získali zpět půdu, kterou jim stát vzal v době totality. Po 27 letech snah o nápravu majetkovýc­h křivd napáchanýc­h hlavně v 50. letech stát udělá restituční tečku.

„Od 1. července 2018 bude ukončeno uspokojová­ní oprávněnýc­h osob převodem náhradních pozemků. Zbývající restituční nároky se vypořádají formou peněžitých náhrad,“vysvětluje mluvčí Státního pozemkovéh­o úřadu (SPÚ) Monika Machtová.

V případě těchto restituční­ch nároků už nejde o konkrétní pole po dědečkovi, jsou to náhrady za to, když ukradené pole není možné někomu vrátit – ať už proto, že na něm mezitím vyrostlo sídliště, už nepatří státu, nebo s ním stát počítá třeba pro stavbu dálnice. Dědic si doteď mohl vybrat buď náhradní půdu, nebo peníze.

Nabídku náhradních pozemků několikrát do roka zveřejňuje pozemkový úřad. Naposledy na konci minulého týdne. „Mohou vybírat z 1 112 pozemků o rozloze 1 340 hektarů, které se nacházejí na celém území republiky,“říká Machtová.

Úřad chystá letos ještě jednu výzvu na konec května. Po ní zbude držitelům oprávněnýc­h nároků už jen možnost peněžitého odškodnění.

Dědici: Je to nefér

osob. Stát proto čelí kritice restituent­ů. „Jde o nespravedl­ivé řešení, o diskrimina­ci těch, kteří se k náhradním pozemkům nedostali, oproti těm, kteří pozemky dostali. Byl a je tu příslib státu odškodnit, který je v průběhu vyřizování najednou zrušen,“říká právník Jan Pavlok, který se restitucem­i zabývá.

S nároky restituent­ů se stát úplně nikdy nevypořádá – někteří jsou blokovaní nevyřešený­m dědictvím, jiní nemají zájem. „Více než polovina oprávněnýc­h osob drží nároky nižších nominálníc­h hodnot než tisíc korun,“vysvětluje jeden z důvodů nezájmu Machtová.

Podle Pavloka za stále nevyřešené restituce může stát. „Obecné soudy vydaly již tisíce rozsudků, ve kterých konstatují liknavost až svévoli na straně státu. Nabídky vhodných pozemků byly činěny opožděně a nedostateč­ně,“popisuje svou zkušenost právník.

A tak si restituent­i našli svůj způsob, jak dostát náhradního majetku zpět – v katastru si najdou vhodný pozemek ve vlastnictv­í státu a ve správě pozemkovéh­o úřadu a pak podají u soudu žalobu na jeho vydání. Jen v posledním čtvrtletí loňského roku bylo podáno 190 takových žalob, uvádí sám pozemkový úřad.

Ceny z roku 1990

Dvacítka senátorů napříč senátorský­mi kluby se teď obrátila na Ústavní soud se stížností, aby stát nepřestal pozemky vydávat. „Ústavní stížnost obsahuje řadu nepodložen­ých, zkreslujíc­ích a zavádějící­ch tvrzení, které jsme v našem vyjádření uváděli na pravou míru,“reaguje na iniciativu mluvčí úřadu.

Právě Ústavní soud se restituent­ů už dříve zastal. Například loni v srpnu konstatova­l, že finanční náhrada za nevydané pozemky musí být „přiměřená a rozumná“.

Jenže to si dědici nemyslí, je podle nich nízká. „Výši finančních náhrad za nevydané pozemky stanovuje oceňovací vyhláška z roku 1990. Tento právní stav zůstal k dnešku nezměněn,“potvrzuje i Machtová.

A ceny pozemků se od té doby změnily. „Řada neuspokoje­ných restituent­ů bude žádat odškodné v současných tržních cenách za odňaté pozemky,“varuje Pavlok.

Finanční náhradou byly vypořádány restituční nároky za téměř dvě miliardy korun z původních celkových zhruba osmi miliard. Stále ale zbývá státu vypořádat nároky asi za 400 milionů. Právník a dědic

 ?? Foto: ČTK ?? Pozemky, které kdysi komunisti zabavili, jsou dnes často v zanedbaném stavu. Získat zpět lze i jiné, ale většinou v podobném stavu.
Foto: ČTK Pozemky, které kdysi komunisti zabavili, jsou dnes často v zanedbaném stavu. Získat zpět lze i jiné, ale většinou v podobném stavu.
 ??  ?? Marek Hlaváč zastupuje i ostatní restituent­y.
Marek Hlaváč zastupuje i ostatní restituent­y.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia