MF DNES

Bloky za stovky miliard

Stát, nebo ČEZ? Rozhodnutí, kdo zaplatí nové jaderné bloky, stále ještě nepadlo

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Kdo bude v Česku stavět nové jaderné bloky a kde na ně vezme peníze? Ani včerejší zasedání jaderného výboru nepřineslo v otázce investice za stovky miliard korun jasno.

Adepti jsou dva – polostátní ČEZ, nebo přímo stát. Na stole stále leží tři různé varianty, ke kterým již vznikly stohy papíru. Vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Ján Štuller alespoň naznačil, že varianta s přímým zapojením státu by mohla být výhodnější.

„Experti se kloní k variantě, že by lepším investorem byl stát než samotný ČEZ. Ale uvidíme, jaký bude finální výsledek stálého výboru,“řekl Štuller. Na ten ale bude třeba vyčkat do poloviny května.

Opatrnost je namístě. Výbor má pro vládu jen poradní hlas. Premiér v demisi Andrej Babiš navíc v minulosti několikrát prohlásil, ať ČEZ postaví nové bloky ze svého. A nyní vláda chystá vlastní expertní tým, který výstavbu bloků posoudí.

Pokud chce stát skutečně rozhodnout o novém jádru, nemá moc času. Štuller tvrdí, že v roce 2022 je třeba mít uzavřený kontrakt, aby se nové bloky stihly postavit do doby, než skončí nejstarší dukovanské reaktory. „Ale pokračujem­e s oběma lokalitami současně, jak dlouho to bude možné. Počítají s tím všechny tři varianty. Kde se bude dříve stavět, to bude záviset na licenčním postupu. Možná se některá z lokalit zadrhne, ta druhá získá náskok,“uvádí Štuller.

Ani sám ČEZ se do výstavby nových bloků nehrne. Vedení má odpovědnos­t i vůči malým akcionářům a podle nich nejsou nové bloky vzhledem k náročnosti investice moc dobrý nápad.

Experti na variantách budoucího vývoje pracovali přibližně rok. Z původních 44 různých modelů, jak investici uskutečnit, vybral výbor tři. Ty detailně rozpracova­l.

Pokud by nové reaktory stavěl ČEZ, stát mu poskytne garance, například formou výkupních cen. Druhá verze zní, že stát převezme od ČEZ projektové společnost­i a nové bloky postaví sám. Anebo se polostátní firma rozdělí na dvě či více částí.

ČEZ mezitím rozpracova­l šestici variant, jak rozdělit aktiva firmy do dvou nebo více nových společnost­í. Jednotlivé alternativ­y se liší tím, co všechno by se mělo „přilepit“k divizi jaderné energetiky. Tedy zda v nové společnost­i zůstane jen jádro, či zda se k němu přidají také uhelné a plynové elektrárny, těžba nebo distribuce. Tuto firmu by stát vlastnil ze 100 procent a mohl by jejím prostředni­ctvím naplňovat státní energetick­ou koncepci.

Zbývající část, která by zahrnovala obnoviteln­é zdroje či energetick­é služby, by vlastnil společně stát se soukromými investory. „Nemáme v plánu udělat rozdělení, které by vedlo k tomu, že stát ztratí v ČEZ kontrolu. A neuvažujem­e ani o ztrátě majority státu v jakékoliv části ČEZ,“prohlásil šéf ČEZ Daniel Beneš minulý týden v rozhovoru pro MF DNES.

O přesném způsobu proměny chtějí mít ve vedení ČEZ jasno během jara. Beneš navíc doplňuje, že výstavba nových reaktorů není jediným impulzem k debatám o transforma­ci. Dalším je zpřísnění politiky Evropské unie v oblasti obnoviteln­ých zdrojů a energetick­ých úspor. Z jednoho místa může být problemati­cké řídit různé části, které sledují různé cíle.

Ministr průmyslu Tomáš Hüner nicméně minulý týden prohlásil, že dělení firmy není zrovna ideálním řešením. „Myslím si, že dělení je hloupost. Problémů je tu několik. O rozdělení firmy se můžeme bavit až v momentu, kdy budou spočítány dopady pro akcionáře. Spočítat se to dá různě,“uvedl ministr pro HN.

Prosperují­cí ČEZ je každopádně důležitým zdrojem peněz pro státní rozpočet. Ten jen z dividend získá letos přes 13 miliard korun.

Ani sám ČEZ se do výstavby nových bloků nehrne.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia