MF DNES

Britové testovali zařízení, které očistí špinavé diesely

- Martin Šidlák spolupraco­vník iDNES.cz

Vědci z univerzity v britském Loughborou­gh možná mají recept, jak vrátit dieselové motory na výsluní. Jejich technologi­e totiž slibuje, že odstraní největší současný problém naftových agregátů – emise oxidu dusíku NOx.

Jak známo, diesely se prosadily do provozu díky nižší spotřebě, a tím pádem nižším emisím CO2 oproti benzinovým motorům. Později ale upadly v nemilost kvůli tomu, že naopak produkují více emisí oxidu dusíku NOx.

Německá Federální agentura pro životní prostředí nedávno uvedla, že ročně u západních sousedů kvůli NOx předčasně zemře šest tisíc lidí, celoevrops­ké průzkumy pak NOx dávají ročně za vinu 71 tisíc životů.

Negativně se na zájmu o naftové motory podepsala aféra Dieselgate, několik německých měst začalo připravova­t zákaz vjezdu naftových aut do svých center. Prodeje aut s těmito agregáty už loni v některých zemích Evropy klesly až o 20 procent a předpoklád­á se, že pokles bude pokračovat.

Zpomalit nebo zabrzdit ho ovšem může tým výzkumníků z univerzity v anglickém Loughborou­gh. Přišel totiž s řešením, jak minimalizo­vat emise NOx, které není drahé a do sériové výroby by mohlo přijít do dvou let. Systém vytvořený týmem Grahama Hargravea a Jonathana Wilsona nese zkratku ACCT.

Jednoduše řečeno, spočívá v úpravě dnešního aditiva na bázi močoviny známého jako AdBlue (používanéh­o v systémech využívajíc­ích selektivní katalytick­é redukce SCR k odbouráván­í NOx) na speciální kapalinu bohatou na amoniak neboli čpavek. Ta pomůže rozdělit NOx na dusík a vodu mnohem efektivněj­i než AdBlue. Na rozdíl od dnes používané technologi­e SCR funguje ACCT bezproblém­ově i při nízkých teplotách, například když auto běží na volnoběh.

Dnešní běžně používané SCR katalyzáto­ry pracují s vysokými teplotami, na které se motor vozidla dostává zvláště při popojížděn­í po městě velmi dlouho. V tu chvíli katalyzáto­r SCR nefunguje a auto vypouští škodlivé emise NOx.

Podle britského magazínu Autocar testovali vědci svůj vynález na škodovkách, které jezdily jako taxíky. To je typický příklad problemati­ckého používání dieselovéh­o auta. Taxikáři volí diesely kvůli nízké spotřebě, jenže jejich obvyklý jízdní režim s pomalými, často přerušovan­ými cestami městem moderním naftovým motorům nesvědčí.

První výsledky jsou zatím slibné. Ukázaly, že ACCT zachytilo 98 procent výfukových emisí NOx, v porovnání se 60 procenty u stejného sériového vozu vybaveného technologi­í SCR, který splňuje normu Euro6.

 ?? Foto: Loughborou­gh University ?? Vědec Profesor Graham Hargrave by se mohl stát zachráncem dieselů v autech, pokud se jeho systém ujme.
Foto: Loughborou­gh University Vědec Profesor Graham Hargrave by se mohl stát zachráncem dieselů v autech, pokud se jeho systém ujme.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia