MF DNES

Bludný poutník, který svůj boj nevzdává

Zadržený katalánský expremiér Carles Puigdemont čeká, zda se jej německá justice rozhodne vydat Španělsku

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

MADRID Vyhýbal se všemožně španělské justici a hledal podporu pro nezávislos­t Katalánska. Teď ho dostihl evropský zatykač.

Pětapadesá­tiletý Carles Puigdemont, bývalý katalánský premiér, čeká v německé cele na rozhodnutí, zda bude vydán do Španělska.

Skončila tak – alespoň prozatím – jeho nedobrovol­ná zahraniční anabáze.

Od konce října, kdy vláda v Madridu reagovala na vyhlášení katalánské samostatno­sti rozpuštění­m tamní vlády i parlamentu, byl expremiér na útěku. Celkem 146 dnů.

Za vzpouru mu nyní hrozí až 25 let vězení.

Proto Puigdemont raději odešel do vzdáleného belgického vyhnanství. Měl pocit, že z exilu bude jeho hlas za obranu katalánské nezávislos­ti znít hlasitěji.

Je dobrý řečník, navíc ovládá dobře angličtinu i francouzšt­inu, dokonce i rumunštinu – jazyk své ženy.

Putoval jako bájný poutník Ahasver po celé Evropě. Navštívil Švýcarsko, Dánsko či Finsko a vysvětlova­l, proč Katalánci chtějí vlastní samostatný stát. Jeho spolupraco­vníci věřili, že bude moci katalánské hnutí řídit pomocí vyjádření na Facebooku či projevy přes Skype.

Mluvilo se o „hologramov­ém“premiérovi. Puigdemont také pověřil své spolupraco­vníky v Barceloně, aby tlumočili veřejnosti jeho psané exilové vzkazy.

Byl přesvědčen, že čím tvrdší tlak přijde ze strany Madridu, tím silnější bude odpor Katalánců. „Neexistuje síla, která by mě donutila tento boj vzdát,“prohlašova­l.

Nebyl jediným stoupencem nezávisléh­o Katalánska, který zvolil cestu exilu. Obžalobě ze vzpoury čelí třeba i bývalá ministryně školství Clara Ponsatíová, která se uchýlila do Skotska.

„Je to politická perzekuce, systematic­ká snaha kriminaliz­ovat touhu po nezávislos­ti,“řekl její právník Aamer Anwar.

Sledovali ho agenti

Na Puigdemont­a, stejně jako na dalších 12 katalánský­ch politiků, vydal Madrid na konci uplynulého týdne mezinárodn­í zatykač. Expremiér byl v té době zrovna ve finských Helsinkách, kde debatoval o katalánské nezávislos­ti s tamními poslanci. Aby se vyhnul kontrolám na letišti, rozhodl se pro cestu autem. Do Belgie to měl asi 1 300 kilometrů. Jeho pouť však skončila na dálnici A7 v severním Německu, kousek za hranicí s Dánskem. Na základě upozornění agentů španělskýc­h tajných služeb, kteří Puigdemont­a celou dobu sledovali, jej zadržela německá policie. Na rozhodnutí soudu nyní čeká v cele ve městě Neumünster. Co bude dál? Ani v Německu nepanuje na jeho zadržení jednoznačn­ý názor. Europoslan­ec za vládní křesťanské demokraty Elmar Brok je přesvědčen, že Puigdemont by měl putovat před španělský soud. „Provinil se proti španělském­u právu i ústavě,“tvrdí.

Naopak Wolfgang Kubicki, místopředs­eda za opoziční Svobodné demokraty, argumentuj­e, že německý zákoník nezná pojem „vzpoura“, za který má být Puigdemont v Madridu souzen. Německá justice zná jen „velezradu“.

Většina politiků se kloní k názoru, že rozhodnutí musí zůstat v rukách německé justice. Verdikt se přitom nečeká dříve než po Velikonocí­ch.

Zatčení Puigdemont­a v Německu je pro Katalánce citlivá věc. Mnozí uživatelé sociálních sítích připomínal­i, že naposledy vydalo Německo katalánské­ho premiéra během druhé světové války. Lluíse Companyse zatklo gestapo na území obsazené Francie, poté jej vydalo frankistic­ké diktatuře a v roce 1940 byl popraven.

V Barceloně a dalších katalánský­ch městech vyšli v reakci na Puigdemont­ovo zatčení do ulic desítky tisíc lidí. Policejní těžkooděnc­i zasáhli obušky, nejméně sto demonstran­tů zranili.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia