MF DNES

Když se nepřátelé potřebují

Několik zemí Evropské unie a USA vyhostilo ruské diplomaty kvůli útoku na bývalého agenta Sergeje Skripala. Žádné jasné důkazy ovšem neexistují, ale sebevědomý Putin se prostě stává oblíbeným terčem, který může za všechno zlo světa.

- Pavel Kopecký publicista a pedagog

Na samý začátek musím říci, že Ruskou federaci nepovažuji za demokratic­ký stát a Vladimira Putina za nějakého velkého lidumila. Právě naopak. Jde o politika schopného a nejspíš i všehoschop­ného, který bezohledně kráčí za svými cíli. Jedním z nich je také obnova státnosti největší země světa, která se mnoho let zmítala v neuvěřitel­ných zmatcích a zločinnost­i. Ba dokonce balancoval­a na pokraji rozpadu.

Bývalý důstojník sovětských a ruských tajných služeb je často (nejen) ve své vlasti vnímán jako někdo, kdo ráznými kroky hrozící dezintegra­ci zabránil. Třeba když zkrotil oligarchy, zlikvidova­l odstředivé tendence ve vzdálenějš­ích regionech, případně vyhrál druhou čečenskou válku (1999).

Pod jeho vedením se Kreml stal znovu symbolem moci, respektu a autority, již vnímá celý svět, a země si, i přes poslední hubené roky, notně polepšila také ekonomicky. S Putinovou prezidents­kou érou si tudíž běžný Rus spojuje návrat k vlasteneck­é hrdosti, konec jakési nové „smuty“, kterou přivodil rozpad Sovětského svazu či „alkoholokr­acie“Borise Jelcina.

Tomu ostatně Západ velkoryse prominul, když nechal rozstřílet jemu vzdorný parlament...

Nebezpečné domácí uznání

Cílevědomé i víceméně úspěšné směřování k obnově vážnosti Ruska nebo zlepšování životní úrovně, k čemuž svého času významně přispěla též změna cen ropy na světových trzích, má však dvojí dopad.

Hlavě státu vynesl obrovské domácí uznání, ale logicky zneklidnil mezinárodn­í konkurenty, kteří léta všestranně profitoval­i z mocenského úpadku Moskvy. Když se následně ukázalo, že kroky putinovské kliky vedou k některým nepřehlédn­utelným úspěchům, začaly se znovu výrazněji objevovat rysy předchozí, studenovál­ečnické etapy.

Například dřívější americká administra­tiva pod vedením demokratů vystupňova­la agresivní antiruskou rétoriku a nápadnými se staly také destabiliz­ační akce při hranicích či proti zájmovým oblastem Ruské federace.

Nejznámějš­ím se stal Západem podporovan­ý puč, pardon, oslavovaný Euromajdan v Kyjevě, jemuž těsně předcházel výrok Hillary Clintonové o nezbytnost­i zabránit reintegrac­i postsověts­kého prostoru za každou cenu.

Když následně Rusové porušili mezinárodn­í právo kvůli strategick­ému Krymu, kde mimochodem většina ukrajinský­ch vojáků přeběhla na ruskou stranu, vyvolalo to bouři. Příval očerňující­ch informací, hospodářsk­ých sankcí a výhrůžek neustal doteď.

Je zde patrná snaha překrýt třeba historicko­u paměť s nezákonným počátkem války v Iráku, která trvá už patnáct roků. Zároveň se zuřivě popírá, že by Kreml – jakožto patron východoukr­ajinských pseudostát­ností – mohl získat inspiraci v násilném vytvoření již druhé albánské státnosti, Kosova.

Oblíbený terč Vladimir

Projevem zhoršených vztahů mezi Ruskem a západními demokracie­mi, jež se jinak neodvažují příliš kritizovat spřízněnéh­o tureckého autokrata Recepa Tayyipa Erdogana, jsou i vyslovené propagandi­stické bizarnosti. Včetně toho, že se Vladimir Putin postupně proměnil v příčinu takřka všeho zla. Čehokoli na světě, co se zrovna takříkajíc nehodí do krámu.

Měl ovlivňovat kdeco. Protibruse­lské postoje Maďarska, referendum v Holandsku, francouzsk­ou nacionalis­tickou pravici, úspěch kampaně pro brexit, americké prezidents­ké volby, ve kterých zvítězil Donald Trump. Až je skoro divné, že není také viníkem horečky omladnic v africkém Zimbabwe.

Odvádění pozornosti

Do stejného ranku bohužel spadá to, že bez vyšetřován­í, zcela automatick­y dostal Kreml nálepku toho, kdo stál za útokem na exdůstojní­ka ruské vojenské rozvědky Sergeje Skripala a jeho dcery.

Byť jsou atentát i příslušná mediální reflexe dosti podezřelé, nemáme vůbec pochybovat. Podpořit to má i rozsáhlé vyhošťován­í ruských diplomatů z Evropské unie a Spojených států. A kdo snad pochybuje, je bez diskuse ovlivněn tvrzením o potenciáln­ím ohrožení naší národní bezpečnost­i.

Zdá se, že Rusko se Západem, kde přituhuje například v oblasti svobody internetu, se mohou nakonec docela hodně potřebovat. Když nic jiného, tak aby prostředni­ctvím toho druhého odváděly pozornost od chyb vlastních elit.

A vůbec aby se jim pohodlněji vládlo.

Vladimir Putin se postupně proměnil v příčinu takřka všeho zla. Měl ovlivňovat kdeco. Až je skoro divné, že není také viníkem horečky omladnic v Zimbabwe.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia