MF DNES

Naše báječná léta s Davidem Rathem a s jeho procesem

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Čas je veličina relativní, tvrdil už Albert Einstein a vidí to každý, kdo alespoň koutkem oka sleduje celou korupční kauzu exhejtmana Davida Ratha. „Tentokrát budu stručnější,“sliboval bývalý politik ČSSD před včerejším zahájením své závěrečné řeči. A relativita stručnosti vytanula na mysli každému, kdo si pamatuje, jak před třemi lety, než se případ znovu zašmodrcha­l, zabrala jeho závěrečná řeč u soudu tři jednací dny.

Rath včera znovu obvinil někdejšího ministra spravedlno­sti Jiřího Pospíšila a žalobkyni Lenku Bradáčovou, že zosnovali hru, jejímž účelem bylo zbavit se kritika vlády a zasadit úder ČSSD. Když to hejtman tvrdil krátce po svém zatčení, znělo to alespoň jako legitimní obrana muže obviněného z korupce. Dnes to má jen mile humorný nádech. Pospíšil přežil ve funkci jen o 42 dnů déle než Rath a po něm už se v čele spravedlno­sti stihli vystřídat čtyři ministři ze tří stran. Pospíšil mezitím doputoval z místopředs­edy ODS na předsedu TOP 09, což dává tušit, že žádným ministrem ještě dlouho nebude. Bradáčová se sice za stejnou dobu vyšvihla z náměstkyně krajského návladního v Ústí nad Labem na vrchní státní zástupkyni, ale také to mohlo být úplně obráceně: Pospíšil mohl být dnes, v čase rozsudku nad Rathem, třeba předsedou ODS a ministrem vnitra, zatímco Bradáčová zhrzenou advokátkou v Litoměřicí­ch nebo pomocnicí celníka Roberta Šlachty.

Čas je relativní, v politice dvojnásob a během táhlých procesů, jako jsou ty s Davidem Rathem nebo Janou Nečasovou Nagyovou, snad dokonce trojnásob. Bývalý středočesk­ý hejtman včera u soudu líčil, jak peníze, o nichž se v odposlešíc­h mluví, nebyly úplatky, ale černé peníze pro ČSSD. O tom se spekuloval­o od začátku a partaj se upřímně děsila toho, až to hejtman začne tvrdit v přímém přenosu. Jak to ovlivní krajské volby na podzim 2012? Jak volby parlamentn­í 2013? Jak komunální 2014? Další krajské 2016? Další parlamentn­í 2017? Dneska Rath líčí své báje paradoxně v situaci, kdy se zdá, že jeho někdejší straně už nemůže více uškodit vůbec nic.

Čas je v politice veličinou hodně relativní, čehož by si měli být vědomi jak ti, kdo zpětně domýšlejí fantazmago­rické konstrukce, tak ti, kdo by se snad opravdu takovou střelbou daleko za obzor snažili politiku ovlivnit či úplně otočit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia