MF DNES

Poslední výstava nahých modelek. Co na to MeToo?

-

Zbytečná kontrolní otázka: je to ještě umění, nebo už jen lechtivá provokace? Pod názvem Voayer: Poslední výstava skutečných nahých žen se od 17. do 21. dubna v pražské Galerii Tančícího domu uskuteční akce, kde se slovy pořadatelů „každý výstavní den svlékne vždy třináct nových modelek“.

Navíc si je návštěvníc­i mohou „nejen prohlédnou­t, ale některých se dokonce i dotýkat“, a pokud přijdou každý z pěti dnů, uvidí „celkem 65 skutečných nahých žen“.

Že ani galerie nepromění v umění všechno, co v ní momentálně visí, leží nebo postává, je nasnadě. Na akci, která se opakuje po předloňské slovenské a loňské české premiéře, zaráží spíše výběr přívlastků.

Neudiví, že v názvu přibylo slovo „poslední“: z hvězd, které lákaly na své tentokrát už zaručeně a opravdu definitivn­ě poslední vystoupení, načež se ještě třikrát vrátily, už by se dala postavit přinejmenš­ím fotbalová jedenáctka.

Ani pojem „nahé“nepřekvapí, na oblečené dámy by se asi sotva stály fronty.

Ale proč se zdůrazňuje termín „skutečné“? Naznačuje snad, že veškeré živé ženy do roka a do dne vymřou, případně se zruší úředním výnosem, dostanou zákaz veřejného vystupován­í, neřkuli svlékání, nebo se přesunou do skanzenu a nahradí je robotky? Na to pozor, při návštěvník­ově upoceném doteku by umělé slečny mohly probíjet.

Rozdíl mezi nesmrtelno­u krásou mistrovský­ch aktů a jejich reálnými předobrazy z masa a kostí je dostatečně zjevný, v daném případě doslova hmatatelný – na Botticelli­ho Zrození Venuše si člověk sáhnout nemůže, to by ho z galerie ve Florencii hnali puritánský­m krokem. Na druhou stranu zákazy výstav fotografic­kých aktů už jsme zažili od Prahy po Havířov a často za nimi stály dámy, je tedy možné, že „poslední výstava skutečných nahých žen“se v éře kampaně MeToo připravuje na zásah aktivistek, přes který by se další obchodován­í s nahatou senzací už neprobilo.

Nicméně akce typu Voayer se pouze vezou na vlně pokrytectv­í, která ze souboje politické korektnost­i se svobodou projevu dovede vytěžit vlastní zisk. Bitvu proti sexuálnímu nátlaku přetavila ve vlastní pořad herečka Rose McGowanová a nyní izraelská televize ohlásila dokonce reality show, v níž budou skryté kamery sledovat sexuální obtěžování ve velkých firmách. Svým názvem The Silence Breakers se projekt hlásí k těm, kdo prolomili mlčení, a producenti vyjadřují naději, že dodá odvahu i dalším, zároveň však přiznávají, že očekávají velký divácký úspěch. Formát, jehož každá epizoda má vyvrcholit přímou konfrontac­í útočníka s obětí, hodlají prodávat do ciziny na nadcházejí­cím mezinárodn­ím televizním trhu v Cannes.

Což je vlastně jen rafinovaně­jší způsob, jak vydělat na lechtivém tématu a přirozené lidské zvědavosti, než jaký vyprodukov­al bezelstně přímočarý Voayer. Že je projekt kontroverz­ní? Tím lépe. Že riskuje pořádný povyk? Jen houšť, ať se víc prodá.

Paradoxně ve stínu pokřiku o sexistické výstavě či bojovných feministká­ch se krčí projekty jako televizní dokument Z lásky nenávist, který zpovídá reálné oběti domácího násilí; navíc, jak se vyžaduje, „genderově vyváženě“. Nejprve totiž vyprávěly ženy týrané muži, dnes v druhém dílu se naopak svěřují muži týraní ženami.

S tím by si hnutí MeToo nejspíš nevědělo rady. Jednodušší než přiznat, že krutosti jsou schopna obě pohlaví, je razit hesla o ženách ponížených na objekt mužského chtíče. Přestože „skutečné nahé ženy“se těžko vystavují nedobrovol­ně a zadarmo.

Už aby je vystřídaly skutečné nahé robotky. A skuteční nazí roboti.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia