MF DNES

Tati, pojďme od mámy pryč

Vzala na mě nůž i sekyru. Po pětici žen týraných muži se karta obrací, v dnešní premiéře dokumentu ČT Po lásce nenávist 2 líčí naopak čtyři muži násilí, jež zažili od svých žen.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Opakované znásilnění, bití, kopání, mučení, ponižování; prvním dílem Po lásce nenávist vzbudil režisér Romuald Štěpán Rob vlnu emocí včetně obdivu k ženám, které se odvážily promluvit.

Do hlavy i do rozkroku

Přesvědčit pro druhý díl stejně statečné oběti mezi muži bylo ještě těžší, ale povedlo se. A byť statistick­y tvoří daleko menší podíl než týrané ženy, znovu je to síla – znovu zejména kvůli dětem, které musely přihlížet a o něž se otcové v práci strachoval­i, když byly doma jen s matkou.

Jedna dokázala vypít dvanáct piv, házela po muži lahví, mizela beze stopy na několik dní. Jiná pracovala v řeznictví, takže se oháněla sekerou. Útoky nožem se opakují v několika zpovědích stejně jako hrubé nadávky. Dojde na proražené sklo dveří, shození ze schodů, úder vysavačem do čela, kopání do rozkroku – ale hlavně na lži a manipulaci dětmi před policií. „Když se ženská rozhodne, chlap nemá šanci,“líčí jeden z aktérů, jak těžko muž prokazuje napadení ženou. Třebaže si kvůli tomu pořídil diktafon.

Zlomila dceři ruku

Na rozdíl od minulého dílu neukazuje Z lásky nenávist 2 názornou zdravotní dokumentac­i, o to více používá zbytečné obrazové výplně dveří či svíček, ale jinak ze zpovědí čiší totéž. Hanba, stud, trapno, pocit selhání. Sebeklam: „Uvěřil jsem, že další dítě to změní.“Strach – jeden spal v dětském pokoji na zemi, druhý i v mrazech na zahradě. A výčitky, že se pro radikální řez nerozhodli dřív, přestože jejich partnerky bily i děti: „Zlomila dceři ruku a já tomu nedokázal zabránit.“Nakonec se jedné rodině ulevilo, když se matka z další toulky nevrátila vůbec, v druhé samy dcery požádaly – Tati, pojďme od mámy pryč.

Trýznění muži možná nevzbudí takovou vlnu soucitu jako ženy už jen proto, že napohled nejsou žádní třasořitko­vé, ale jejich bezmoc je stejná. A v éře kampaně MeToo tím naléhavějš­í, že pojmenují generální zbraň násilných partnerek: „Hrozila, že mě obviní z pokusu o znásilnění.“Komu by se asi věřilo?

 ?? Foto: archiv R. Š. Roba ?? Vypráví o utrpení Režisér Romuald Štěpán Rob (vlevo) se svým štábem zachycuje výpovědi obětí domácího násilí. Po ženách přišli na řadu i muži.
Foto: archiv R. Š. Roba Vypráví o utrpení Režisér Romuald Štěpán Rob (vlevo) se svým štábem zachycuje výpovědi obětí domácího násilí. Po ženách přišli na řadu i muži.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia