MF DNES

Ženská obdoba Ripleyho u nás nosí jméno Nesvá

- — Monika Zavřelová

Americká spisovatel­ka E. Lockhartov­á platí na domácí půdě za ostřílenou autorku knih pro děti a mládež, v Česku zůstává spíše neznámou. Napravit by to mohl její román Nesvá, který nyní vychází v nakladatel­ství Host.

Na rozdíl od původního názvu Genuine Fraud, který naznačuje, že půjde o podvod a lži, zvolila překladate­lka Barbora Doležalová poetičtějš­í, přesto výstižné pojmenován­í Nesvá. Vyprávění se točí kolem intenzivní­ho přátelství dvou žen z naprosto odlišného prostředí. Imogen je bohatou dědičkou žijící v luxusu, Jule sirotkem schopným zapomenout na vlastní identitu v cestě za lepším životem.

Nápadná podobnost příběhu s románem Talentovan­ý pan Ripley není náhodná. V doslovu Nesvé autorka přiznává, že se slavným příběhem Patricie Highsmitho­vé nechala inspirovat. Podle některých zahraniční­ch hlasů je však inspirace slabé slovo. Jiní román srovnávají se Zmizelou kvůli neschopnos­ti jakkoliv souznít s psychopati­ckou protagonis­tkou, jejíž motivace nemůže většina zdravé populace pochopit.

Po Ripleym vznikne i podle Nesvé film. Jestli zaznamená takový úspěch jako snímek s Mattem Damonem a Judem Lawem, těžko odhadovat. Pokud se však režisérce Leně Dunhamové podaří vtisknout látce alespoň trochu z vnitřního bláznovstv­í, jež občas předvedla v seriálu Girls, mohlo by jít o zdařilou adaptaci dokazující, že šikovný se nemusí rovnat nenápadný a tichý, jak upozorňuje autorka hned od začátku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia