MF DNES

Zkuste v našich testech získat všech 50 bodů

- Český jazyk

U všech úloh s výběrem možností (A/B/C/D) se uděluje 1 bod. U tzv. dichotomic­kých svazků úloh (A/N) se udělují 2 b. za všechna správná řešení, 1 b. za 3 a 0 b. za 0–2 správná řešení. V úloze přiřazovac­í obdržíte bod za každé správné přiřazení. Pozor, v úlohách otevřených dostanete určený počet bodů pouze při přesném dodržení zadání! Body za správné odpovědi se mohou vymazat, vypíšete-li odpovědi chybné.

1. Přiřaďte k řadám slov (1.1–1.3) jim odpovídají­cí tvrzení (A–E). (Dvě možnosti zůstanou nevyužity.) 3 body

1.1 chvályhodn­ý, rozpustilý, záslužný, velký 1.2 podchod, beton, autobus, chodec 1.3 jestliže, omyl, chybný, neboť

A) Řada obsahuje dvě slova neohebná. B) Řada obsahuje dvě synonyma. C) Řada obsahuje dvě homonyma. D) Řada obsahuje dvě slova příbuzná. E) Řada obsahuje dvě antonyma.

2. Ve které z vět není vyjádřen podmět? 1 bod

A) Pepík si od Anežky vypůjčil pravítko. B) Na spolužačky však svým výkonem

nezapůsobi­li. C) Do Prahy přijel americký velvyslane­c. D) To je krásné! oželela, ale pocit při prudkém sjezdu z kopce byl nenahradit­elný. Ten kontrast oproti nudnému Pražskému předměstí už snad ani nemohl dosáhnout vyšího stupně. Tak ráda by teď hned prosebně zakřičela na tatínka, ať to na místě otočí, avšak věděla, že by to nemělo smysl, ***** zítra už ji zase čekají povinosti. (Ateliér AMOS)

3. Najděte ve výchozím textu šest slov zapsaných s pravopisno­u chybou a vypište je ve stejném tvaru opravená. 6 bodů

4. Rozhodněte o každém tvrzení, zda vyplývá z výchozího textu (A), nebo ne (N): 2 body 4.1 Anežka už zítra zase musí do

školy. 4.2 Anežka nemá ráda nudu. 4.3 Praha je podle Anežky nudná. 4.4 Anežka má ráda lyžování. 5. Který výraz lze doplnit na vynechané místo ( ***** ) ve výchozím textu, aby bylo souvětí napsáno pravopisně, mluvnicky i významově správně?

1 bod A) proto B) ale C) jelikož D)a 6. Vypište z výchozího textu: 3 body

6.1 Poslední sloveso ve tvaru podmiňovac­ího způsobu a určete jeho osobu a číslo. 6.2 První podstatné jméno ve tvaru množného čísla a určete jeho pád, rod a vzor. 6.3 Větu, v níž jsou vyjádřeny pouze přísudek a předmět. 7. Určete slovní druh všech slov, která jsou ve výchozím textu zvýrazněna. (Odpověď musí být jednoznačn­ě zapsána slovy.) 3 body 8. Který nadpis nejlépe vystihuje výchozí text? 1 bod A) Kontrast nejvyššího stupně B) Sjezd nemůže nic nahradit C) Tatínkův bezdůvodný hněv D) Marná touha uniknout z nudy 9. Která z vět obsahuje přívlastek shodný i přívlastek neshodný? 1 bod A) Dnes z Litomyšle dorazila hodná teta. B) V Aši potkal svou kamarádku z Chebu. C) Nakoupil v květinářst­ví vonné svíčky. D) Všechny půjčené knihy dočetla minulý

týden. 10. Které slovo vzniklo připojením více než jedné přípony ke kořeni? 1 bod A) vodárenský B) neprostupn­á C) kolemjdouc­í D) rozvážnými 11. Vytvořte požadované tvary následujíc­ích sloves. 3 body 11.1 trhat – 1. osoba, číslo množné, způsob rozkazovac­í, rod činný 11.2 kritizovat – 1. osoba, číslo jednotné, způsob oznamovací, čas budoucí, rod trpný 11.3 vzbudit se – 2. osoba, číslo množné, způsob podmiňovac­í přítomný, rod činný

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia