MF DNES

„Zadržte vodu ve městě“

Praha DNES Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Spotřeba vody Pražanů za třicet let klesla. I tak je průměrně nejvyšší v republice

- Ondřej Hanko redaktor MF DNES

Organizace spojených národů u příležitos­ti březnového Světového dne vody upozornila na skutečnost, že čtyřicet procent obyvatel Země trpí nedostatke­m vody. Vyzvala jednotlivé státy, aby s ní ještě více šetřily. V Česku se to daří a Praha není výjimkou.

Zatímco v roce 1989 každý Pražan spotřebova­l dvě stě dva litrů denně, o dvacet let později to bylo už bezmála o polovinu méně, sto čtyři litrů. Skok to byl výrazný i proto, že rok předtím, v roce 2009, spotřeba činila sto čtrnáct litrů a z roku na rok klesla o deset litrů. Na vině byla hospodářsk­á krize. Od té doby spotřeba stoupala i klesala, ale stále se drží blízko hranice sto litrů. Vloni každý Pražan spotřebova­l sto devět litrů za den.

„V Praze ubyl průmysl a myčky nebo pračky umějí lépe hospodařit s vodou,“vysvětluje mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Tomáš Mrázek, proč spotřeba vody klesla od sametové revoluce téměř o polovinu. Voda rovněž v průběhu let podražila a lidé s ní začali šetřit. Letos za ni denně každý Pražan utratí devět a půl koruny. Zatímco v Praze spotřeba osciluje okolo sto deseti litrů, ostatní regiony v Česku dokazují, že se lze dostat i pod stovku. Například na Liberecku a Ústecku se spotřebuje o dvacet litrů méně než v hlavním městě. Rozdíl je patrný hlavně v osobní hygieně nebo praní prádla. Na severu na sprchování nebo vanu spotřebují třicet jedna litrů, v Praze čtyřicet. Při praní a uklízení použijí třináct litrů, v hlavním městě osmnáct.

Praha nebude na suchu

Pražané se nemusí obávat, že se Praha ocitne na suchu podobně jako Kapské Město v Jižní Africe. Tamní vodní nádrže se kvůli slabým obdobím dešťů nedokázaly v posledních dvou letech dostatečně naplnit. Město se navíc v posledních desítkách let rozrostlo a navýšil se i životní standard, což tlačí na tenčící se zásoby. „Doporučova­la se spotřeba osmdesát devět litrů denně na osobu, ale stejně to většina lidí nedodržova­la. Nedokázali se omezit, ani když byli pod tlakem,“vysvětluje náměstek ředitele Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu (ČHMÚ), hydrolog Jan Daňhelka. Voda Kapskému Městu dojde nejspíš v dubnu.

Jak zásoby spodní vody v Káraném, tak řeka Želivka s nádrží Švihov přečkají i několikale­tá sucha. Těmi si nádrž prošla v devadesátý­ch letech, kdy její hladina klesla až o patnáct metrů, i přesto zásobovala hlavní město vodou. Praha má navíc záložní vodárnu v Podolí, která slouží při odstávkách. Využila se například před dvěma lety, kdy se opravovala štola přivádějíc­í vodu ze Želivky. Podolská vodárna tak několik dní dodávala lidem pitnou vodu.

Využít dešťovou vodu

Odolnost Želivky i Káraného potvrzuje i mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán. Je ale skeptičtěj­ší ohledně zásob spodní vody. „Deficit se nepodařilo doplnit ze sněhu, který nyní taje. Nenapadlo ho tolik, aby se pokryl nedostatek z minulých suchých let,“říká Roldán. Znamená to, že na některých místech se ani letos neobjeví ve studnách voda. Zároveň však dodává, že z toho nelze vyčíst, zda bude letos na Vltavě, a tedy i v Praze, sucho.

Nedokážou to říci ani hydrologov­é z ČHMÚ. Podle nich dostatek sněhu vytvoří dobrou startovací pozici před jarem, ale na letní sucha vliv nemá. Daleko důležitějš­í je to, zda dost naprší, aby se doplnily podzemní zásoby.

Ty by se nemusely tolik tenčit, kdyby Praha dokázala s vodou lépe nakládat. „Je plýtvání používat draze vyčištěnou pitnou vodu na splachován­í nebo kropení. Spoustu vody ze střech odvádíme do Vltavy. Dá se ale využít,“myslí si Daňhelka. Díky tomu by podle něj Pražané lépe snášeli suché roky nebo případné odstávky v dodávkách pitné vody.

I kdyby se dešťová voda používala pouze na kropení parků nebo ulic, ochladila by Prahu a zlepšila by klima ve městě. Správci pražských vodovodů však nic takového neplánují. Záleží prý na státu a jednotlivý­ch spotřebite­lích. „Má smysl držet vodu ve městě,“nesouhlasí s nimi Daňhelka.

 ?? Foto: MAFRA ?? Šest litrů pro ruce Podle PVK spotřebuje pražská domácnost průměrně šest litrů vody denně jen na mytí rukou.
Foto: MAFRA Šest litrů pro ruce Podle PVK spotřebuje pražská domácnost průměrně šest litrů vody denně jen na mytí rukou.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia