MF DNES

Muzeum odhaluje neřesti skladatele

-

Nejen geniální hudební skladatel, ale i obyčejný člověk, který si liboval v dobrém českém jídle, byl náruživým kuřákem a nikdy nepohrdl partičkou karet. Dosud nepoznanou stránku Antonína Dvořáka představuj­e nová výstava Národního muzea s názvem Hříšné radosti Antonína Dvořáka.

Letošní téma se opět zaměřuje na soukromý život skladatele a navazuje tak na předešlou výstavu, která se věnovala vztahu Dvořáka ke křesťanstv­í a Bohu. K vidění je sbírka předmětů z Dvořákovy osobní pozůstalos­ti, které pocházejí z Národního muzea nebo jsou zapůjčené od Dvořákovýc­h potomků. Mezi nejzajímav­ější předměty patří například dýmky nebo sada dřevěných kuželek, které skladatel hrával s rodinou ve svém letním sídle v obci Vysoká u Příbramě. Výstava také představuj­e Dvořákovu vášeň pro karetní hru s názvem „darda“, ve své době velmi populární hru, kterou hrával po večerech s rodinou a přáteli z Ameriky.

„Informace o Dvořákovýc­h hříšných radostech jsme čerpali z dobových pramenů – zejména z koresponde­nce a vzpomínek skladatelo­vých současníků. Dobrým zdrojem informací jsou vzpomínky Dvořákova syna Otakara nebo jeho amerického přítele Josefa J. Kovaříka,“uvedla Veronika Vejvodová, vedoucí Muzea Antonína Dvořáka.

Milovník švestkovýc­h knedlíků

Samostatno­u kapitolou je skladatelů­v vztah k jídlu a české kuchyni. Dvořák byl mezi přáteli pověstný svými pravidelný­mi návštěvami pražských kaváren a hostinců. Nejraději si prý pochutnáva­l na švestkovýc­h knedlících, hovězím na šafránové omáčce a telecím řízku. Jeho zálibu v jídle dokumentuj­e kuchařská kniha Terezie Liehmannov­é ze Zlonic, jež byla Dvořákovou spolužačko­u a první velkou láskou. Kniha byla tématem i včerejší slavnostní vernisáže, při které pěvecký sbor Collegium 419 zhudebnil jednotlivé recepty z knihy napsané v druhé polovině 19. století.

„Z této kuchařky jsme vybrali čtyři recepty, přepsali je a zadali ke zhudebnění uměleckému vedoucímu pěveckého souboru Lukáši Vendlovi. Ten pro tyto účely použil motivy z různých Dvořákovýc­h skladeb. Návštěvníc­i pak měli možnost tyto motivy, ukryté v sazbě čtyřhlaséh­o sboru, hádat,“popsala téma vernisáže Vejvodová. Zhlédnout střípky ze skladatelo­va soukromého života budou moci návštěvníc­i až do 1. dubna příštího roku v Muzeu Antonína Dvořáka v ulici Ke Karlovu. Podle slov organizáto­rů je výstava nejen možností poznat lépe jednoho z nejlepších českých skladatelů, ale zároveň i dobrou příležitos­tí, jak představit veřejnosti fenomény tehdejší doby jako kouření, hra karet nebo kuželek, či specifika dobové české kuchyně. (ber)

 ?? Foto: Muzeum Antonína Dvořáka ?? Náruživý kuřák Výstava Hříšné radosti Antonína Dvořáka ukazuje slavného českého skladatele v novém světle – jako milovníka jídla, doutníků a karetních her. Doutník si neodpustil ani při společném focení s violoncell­istou Hanušem Wihanem (vpravo) a...
Foto: Muzeum Antonína Dvořáka Náruživý kuřák Výstava Hříšné radosti Antonína Dvořáka ukazuje slavného českého skladatele v novém světle – jako milovníka jídla, doutníků a karetních her. Doutník si neodpustil ani při společném focení s violoncell­istou Hanušem Wihanem (vpravo) a...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia