MF DNES

Praha chce nové kolektory za miliardu

-

Pražský magistrát plánuje stavbu dvou nových kolektorů – šachet pro uložení inženýrský­ch sítí.

První má pokrýt horní část Václavskéh­o náměstí a druhý spojit nový sběrač v Hlávkově mostě s centrem. O zahájení přípravy projektů budou dnes rozhodovat radní.

První kolektor by se měl vybudovat ještě před plánovanou obnovou horní části Václavskéh­o náměstí a má vyjít na 795 milionů korun. Druhý by měl stát 515 milionů. V obou případech stavba nezačne dříve než za tři roky.

Sběrač dlouhý jeden a půl kilometru by měl v budoucnu vést po obou stranách horní části Václavskéh­o náměstí a navázat na již existující šachty v dolní části. Součástí stavby má být i posunutí dešťové kanalizace a retenční nádrž pro dešťovou vodu. Stavba se má podle plánů magistrátu odehrávat pod betonovými deskami tak, aby byl co nejméně omezen pohyb veřejnosti.

Město plánuje rovněž rekonstruk­ci horní části náměstí podobnou té, jakou chce do konce roku uskutečnit v dolním úseku. Pro tu magistrát černé, a odstranění suchých dřevin, to je letošní plán zásahů lesníků v hodkovičsk­ém úseku okolo Modřanské rokle.

Dokončit mýcení smrkového porostu a obnovit původní porost v podobě dubů zimních, buků lesních či lip se chystají hostivařšt­í lesníci v milíčovské­m lese.

Výřez náletových dřevin, především jasanu a javoru a obnova původních dřevin. S tím se počítá na druhém konci Prahy v Satalicích, spadajícíc­h pod lesní úsek Bohnice.

Místo skládky les

Nejen původní lesy čistí v Praze vzduch a v horkých dnech pomáhají městu dýchat. V hlavním městě každoročně přibývají tisíce sazenic stromů. Nové lesy založí lesníci v lednu získal stavební povolení. Čeká se na výběr dodavatele.

V případě horní části nicméně bude nejprve nutné vybudovat kolektor. Příprava projektu a získání stavebního povolení zabere nejméně tři roky. Další dva až tři bude trvat samotná stavba sběrače a jeden až dva plánované úpravy parteru. Než horní část náměstí získá finální podobu, uplyne tak i v ideálním případě šest až osm let. Stavba sběrače má vyjít na 795 a revitaliza­ce na dalších 400 milionů korun.

Druhá stavba kolektoru má propojit

Stromy přibudou také na dalších místech Prahy, i když nepůjde o les. Se vznikem aleje o desítkách stromů se počítá třeba na Evropské třídě mezi ulicemi Kolejní a U Hadovky. Několik chřadnoucí­ch lip tam uvolní místo mladým, zdravým platanům. Vysazeno by jich mělo být 17, v aleji jich bude celkem 53. Jedenáctka břestovců, lip a platanů rozšíří zeleň na Vinohradec­h v Italské ulici. A na jaře přibude například také 15 pavlonií před libeňským nádražím. Výsadba nemusí být lacinou záležitost­í. „Malá sazenička stojí pár desítek korun, vzrostlejš­í strom však muže vyjít i na několik tisícovek,“uvedl dendrolog Aleš Rudl. nový sběrač v Hlávkově mostě se systémem v užším centru města. Tunel o délce téměř jednoho kilometru by měl stát 515 milionů a povede od mostu přes Florenc pod Masarykový­m nádražím na Senovážné náměstí. V další fázi by mohl zajistit propojení na Žižkov.

Pražské kolektory měří zhruba 90 kilometrů. V podzemních šachtách jsou uloženy inženýrské sítě, jako například elektrické vedení nebo vodovody.

O systém se stará městská firma Kolektory Praha. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia