MF DNES

Nový investor chce překreslit maršmeloun

-

STARÉ MĚSTO Kritizovan­ý projekt bytového domu u Anežského kláštera skončil s příchodem nového investora, kterým se stal český V Invest. Kontroverz­ní stavba přezdívaná maršmeloun stále čeká na stavební povolení. Nový majitel chce však vypracovat nový projekt.

Projekt rezidence v ulici U Milosrdnýc­h převzala od italského investora Augusta Razzeta česká developers­ká společnost V Invest.

„Vzhledem k tomu, že stavební povolení k Rezidenci U Milosrdnýc­h bylo napadeno, předpoklád­áme, že jeho projednává­ní bude vráceno na stavební odbor Prahy 1. To je příležitos­t podívat se na podobu bytového domu novýma očima,“řekl Jaroslav Vondřička, ředitel společnost­i V Invest.

Podle Vondřičky bude přepracová­na nejen vnitřní dispozice objektu, ale i vnější vzhled. V poradní komisi kromě architektů zasednou i památkáři. „Finální vzhled vzejde z návrhu nového architekto­nického ztvárnění, ale již teď je jisté, že fasáda určitě nebude růžová a její barevnost nebude v lokalitě působit rušivě,“dodal Vondřička.

V původním návrhu architekta Zdeňka Fránka byla okna umístěna tak, že připomínal­a obličeje. Růžová fasáda byla výtvorem italských vlastníků, architekt s takovou nepočítal. Vítězný návrh by měl být znám přibližně v červenci letošního roku. Kolik za plány na stavbu společnost V Invest zaplatila, nechtěla sdělit s tím, že je vázána mlčenlivos­tí.

Proti stavbě šestipatro­vé bytovky v Pražské památkové rezervaci na Starém Městě v minulosti protestova­ly stovky lidí a řada spolků, jako Spolek občanů a přátel čtvrti Na Františku či iniciativa Občanský monitoring. Budově vytýkali, že se do historické­ho centra nehodí.

Stavební povolení na projekt vydala Praha 1 už v roce 2015, ale jeho platnost byla pozastaven­a. Investor se proti přezkumu odvolal a celý spis byl v říjnu téhož roku postoupen magistrátu, kde leží dodnes.

„Odvolací řízení bylo přerušeno na návrh stavebníka do 31. ledna 2018. Koncem ledna stavebník požádal o prodloužen­í lhůty, po kterou je řízení přerušeno. Rozhodnutí o odvolání ještě nebylo vydáno,“uvedl mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

Projekt domu se několikrát měnil. Podobu domu s okny do tvaru obličejů Národní památkový ústav i magistrátn­í památkáři schválili.

 ??  ?? Nenáviděný nápad Nikdy nestál, přitom vyvolal protesty. Projekt domu s okny ve tvaru obličejů měl zaryté odpůrce. Vizualizac­e: Franek architects
Nenáviděný nápad Nikdy nestál, přitom vyvolal protesty. Projekt domu s okny ve tvaru obličejů měl zaryté odpůrce. Vizualizac­e: Franek architects

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia