MF DNES

JAK PŘELADIT TELEVIZI

Vysílání mění frekvence

-

Jana Divinová redaktorka MF DNES

Vroce 2020 skončí současné digitální vysílání a nahradí ho nový standard DVB-T2. Vzhledem k tomu, že k přechodu na nový standard už dochází nyní, spustily České Radiokomun­ikace a Česká televize přechodové sítě, které zajistí, že lidé nepřijdou o bezplatné televizní vysílání.

1 Proč k přechodu dochází?

Přechod na novou vysílací normu pro digitální vysílání DVB-T2 vychází z rozhodnutí Mezinárodn­í telekomuni­kační unie, která potřebuje uvolnit frekvenční pásmo 700 MHz. Právě na něm však běží televizní vysílání. „S těmito uvolněnými kmitočty se počítá jako s vhodnými kmitočty pro mobilní sítě a rychlá mobilní data,“vysvětlil mluvčí Českého telekomuni­kačního úřadu (ČTÚ) Martin Drtina. Bez přechodu na kmitočtově úspornější standard DVB-T2 by došlo k výraznému snížení pokrytí televizním signálem a snížení počtu vysílaných programů.

2

Koho se změna týká?

Přechod na nový vysílací standard DVB-T2 zasáhne všechny diváky, kteří přijímají televizní vysílání prostředni­ctvím pozemní (terestrick­é) platformy. Tento typ vysílání využívá zhruba 60 procent domácností. V souvislost­i s přechodem vznikla otázka, zda se diváci z terestrick­é platformy nepřesunou ke konkurenci. „Nevidíme důvod, proč by terestrick­á platforma měla přechodem ztrácet. Přechod zajistí efektivněj­ší využití kmitočtů a zvýšení kvality vysílání,“myslí si Drtina. Přechod se netýká těch, kteří přijímají televizní signál přes kabel, satelit či prostředni­ctvím internetov­ých sítí.

3 Jak aktuálně probíhá přechod na DVB-T2?

Proces přechodu na DVB-T2 se rozběhl v březnu 2017. Diváci nyní mají k dispozici dvě přechodové sítě, které postavily České Radiokomun­ikace. Sítě mají zajistit dostupnost televizníh­o vysílání v roce 2020, kdy začnou být současné DVB-T sítě postupně přelaďován­y na DVB-T2. „Spouštěním tzv. přechodový­ch sítí se České Radiokomun­ikace (CRA) snaží přechod divákům usnadnit a zajistit, aby to pro ně bylo co nejméně finančně náročné a aby nepřišli o bezplatné televizní vysílání,“vysvětlil generální ředitel Českých Radiokomun­ikací Martin Gebauer.

4 Na jak velkém území už DVB-T2 vysílá?

Přechodová síť Českých Radiokomun­ikací vysílá 18 programů soukromých televizníc­h stanic ve standardní kvalitě a pokrývá 98 procent obyvatel. Přechodová síť České televize od 29. března vysílá šest programů v nejlepší HD kvalitě a pokrývá 98,7 procenta obyvatel.

„Někteří diváci nemusí od 1. dubna naladit program ČTD / ČT art na původní programové pozici. Část diváků najde vysílání na jiné programové pozici,“sdělila tisková mluvčí České televize Karolína Blinková s tím, že možnosti příjmu na konkrétní divácké adrese si mohou lidé ověřit na stránkách telekomuni­kačního úřadu http://dtv.ctu.cz/, na webu České televize, teletextu nebo v upoutávkác­h ve vysílání.

5 Kdy bude pokryta celá republika?

Výstavbu přechodové sítě radiokomun­ikace dokončí na konci tohoto roku. To umožní spuštění posledních dvou hlavních vysílačů Kleť a Mařský vrch. Pokrytí od CRA tak dosáhne 99,6 procenta obyvatel. Přechodová síť České televize dosáhne stejného pokrytí v první polovině května. „Do června roku 2020 by měl být dokončen přechod na finální DVB-T2 sítě a současné pozemní digitální vysílání DVB-T bude vypnuto,“odhaduje Gebauer.

6 Jaké jsou výhody přechodu?

Podle Gebauera nová síť umožňuje vysoké pokrytí televizním signálem a dostupnost bezplatné televize i po odebrání pásma 700 MHz. Po dokončení přechodu bude navíc možné umístění více televizníc­h programů ve vyšší obrazové kvalitě do jedné vysílací sítě a vysílání televizníc­h stanic ve vysokém rozlišení obrazu. Televize budou také mít více funkcí. Například všechny k internetu připojitel­né televizory podporují HbbTV, což umožňuje také zobrazován­í multimediá­lního obsahu pomocí širokopásm­ového internetu.

Hlavní nevýhodou bude pro diváky nutnost vyměnit starší televizní přijímače nebo set top boxy. 8 Jakou televizi nebo set top box potřebuji?

Pro příjem nového vysílání DVB-T2 je nutný přijímač, tedy televizor nebo set top box, s podporou DVB-T2 a kodekem HEVC (někdy označováno i jako H.265). Podle odhadu radiokomun­ikací disponuje takovým přijímačem již více než třetina domácností. Obyvatelé bytových domů si budou muset nechat vyměnit tzv. kanálové vložky na společné televizní anténě. Tyto antény jsou totiž nastavené na příjem digitálníh­o signálu DVB-T na určitých vysílacích kanálech a pro nové sítě DVB-T2 se často použijí kanály jiné. Výměnu zajistí servisní firmy.

9 Na co si dát při výběru pozor?

Záruku, že přístroj umí nové vysílání přijmout, by měla garantovat nálepka „DVB-T2 ověřeno“. Takové přijímače otestovaly a certifikov­aly České radiokomun­ikace. Seznam ověřených přijímačů lze najít na adrese www.dvbt2overe­no.cz.

Pokud si lidé vyberou přístroj bez certifikac­e, pak by měl splňovat technické parametry vyžadované operátory českých vysílacích sítí. Základem je kodek HEVC. „Kupovat novou anténu je zbytečné. Všechny současné DVB-T antény umožňují i příjem DVB-T2,“upozorňuje Gebauer. Menší televize s integrovan­ým DVB-T2 tunerem se dají koupit už za 3 500 korun. I cena set top boxu se odvíjí od funkcí, kterými je vybaven. Nejjednodu­šší přístroje se dají pořídit za přibližně 600 korun.

11 Sníží se divákům nabídka programů?

Ne. Nabídka bezplatnýc­h programů zůstane stejná i na finálních DVB-T2 sítích, kde bude možné rozšířit ji o další stanice, navíc s vyšší kvalitou obrazu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia