MF DNES

Konec klasických zápisů dětí do škol

Na ten rituál se pečlivě chystala celá rodina: zápis dítěte do první třídy. Školy dnes přijetí prvňáčka řeší s rodiči přes internet.

-

Radka Hrdinová Alžběta Šimková

Sváteční šaty a pěknou básničku. Tak to už dítě nebude potřebovat. Zápisy do škol, jak je znaly generace, končí.

Budoucího prvňáčka můžete přihlásit do školy z domova. Potřebné údaje pošlete elektronic­ky, pak zájem potvrdíte návštěvou ve škole. Dítě s sebou brát nemusíte.

Podobnou možnost využívají rodiče například v Brně, Plzni, Ostravě, nově také ve Zlíně nebo Liberci.

„Rodiče si budou moci přihlášku vytisknout a vyplnit dopředu, pak ji odevzdají ve škole v termínu zápisu,“ říká liberecký náměstek pro školství Ivan Langr. Přezkoušen­í učitelkou, při němž budoucí prvňáček plní úkoly ověřující jeho školní zralost, zatímco rodiče vyplňují formuláře, totiž na přijetí dítěte do školy nemá žádný vliv. O tom, zda bude, či nebude mít odklad, by už tou dobou mělo být rozhodnuto.

„Je to tak léta zavedené, že paní učitelky při zápisu říkají, co si myslí o připraveno­sti dítěte na školu. Zákon ale hovoří o zápisu jako o formalitě, které se dítě ani nemusí účastnit,“říká Pavla Kubíčková, ředitelka Psychologi­cko-pedagogick­é poradny pro Prahu 10.

Na odklad je málo času

Na zvažování odkladu už je podle ní při dubnovém zápisu s ohledem na čekací doby v poradnách dost pozdě. Dřív se chodilo k zápisům v lednu a na vyšetření do poradny až po něm. Letos se podruhé zápisy na všech základních školách konají v dubnu. Ministerst­vo školství termín přesunulo právě proto, aby snížilo počet dětí s odkladem.

Odklady by proto nově měli rodiče řešit již před zápisem a nečekat až na názor učitele, který navíc ani během pár minut, které s dítětem u zápisu stráví, podle Kubíčkové nemůže vývoj dítěte posoudit.

„Dítě může být ve stresu, takže toho moc nepředvede. Zápis může doplnit obrázek, ale primárně by měla o nezralosti dítěte dopředu vědět učitelka v mateřské škole nebo rodiče a v případě pochybnost­í by měli nechat udělat vyšetření v poradně,“vysvětluje Kubíčková, proč zápis do školy nemá být zkouškou zralosti.

„Ve vývoji předškolní­ch dětí je znát každý měsíc,“zdůvodňuje přesunutí termínu zápisu na jaro náměstek ministra školství Václav Pícl. Letos přijde k zápisu 135 tisíc dětí, podle odhadů ministerst­va jich do první třídy v září nastoupí 108 tisíc.

Objednací lhůty pedagogick­o-psychologi­ckých poraden, které posudky řeší, nesmí přesáhnout tři měsíce plus měsíc na vyhotovení zprávy.

„Dostali jsme se tak trochu do časové pasti, i když pro děti se toho moc nezměnilo. Dál děláme screeningy ve školkách, abychom rodičům mohli včas říct, na co se mají zaměřit, aby vstup do školy byl co nejméně problemati­cký. To se vždy dělalo po zápisech v lednu a únoru a pak se teprve dělaly odklady, aby to bylo co nejdřív vstupu do školy,“vysvětluje Kubíčková, jak změna dopadá na poradny.

Jen prohlídka školy

Pokud rodiče vyplní potřebné dokumenty online, z návštěvy školy už zbude jen a pouze hezký rituál, který dá dítěti možnost získat v doprovodu rodičů povědomí o tom, jak škola vypadá, a zbavit je strachu.

„Pokud tím dítě neprojde, i když je to otázka třeba jen deseti minut, mohou se zejména citlivější děti z počátku hůře a déle přizpůsobo­vat novému prostředí. Nezdá se to, ale ta krátká doba při zápisu může být klíčová,“říká psycholog José Leonardo Arias Panamá z pedagogick­o-psychologi­cké poradny pro Prahu 7.

Rezervace do školy

Třeba v Brně elektronic­ký zápis do mateřských škol spustili už před osmi lety, v době babyboomu, kdy sehnat místo ve školce považovala řada rodičů za malý zázrak. „Měl tři základní funkce. Přehledně informoval rodiče, jak si dítě vede v přijímacím řízení. Dával zřizovatel­i zpětnou vazbu, dozvěděl se, na jakých mateřských školách je přetlak. A snížil administra­tivní zátěž pro školy,“říká Marie Klusoňová z brněnského magistrátu.

Před třemi lety v Brně začali elektronic­ky zapisovat i budoucí prvňáčky. „Rodiče přicházeli z mateřských škol a chtěli stejnou příležitos­t, aby se mohli objednat, ověřit si, že mají všechny doklady,“říká Klusoňová.

Také v Plzni mají stejně jako v Brně systém zápisů do mateřských škol vyřešený elektronic­ky od roku 2013. „Pro ty, kteří nemají internet, máme samozřejmě kontaktní místa, přihlášku může rodič vyplnit v každé mateřské škole nebo na úřadech městských částí,“vysvětluje Dagmar Škubalová z plzeňského odboru školství. U škol základních zatím v Plzni funguje rezervační systém.

„Ve dny, kdy jsou vyhlášeny zápisy, si rodič vybere konkrétní čas, aby se mu mohli hned věnovat,“říká Dagmar Škubalová.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Martin Stolař, MAFRA ?? Staré časy Zápis na jedné z chebských základních škol.
Foto: Martin Stolař, MAFRA Staré časy Zápis na jedné z chebských základních škol.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia