MF DNES

Ruská odveta Západu

Na vypovězení svých diplomatů z více než dvacítky západních států Kreml reaguje vyhoštěním zhruba 150 členů diplomatic­kých misí z Ruska. Týká se to i tří Čechů.

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Víc než stovka západních diplomatů v Rusku už ví, co budou dělat dnes na Bílou sobotu a Velikonočn­í neděli. Balit si na cestu domů.

Včera si velvyslanc­i nebo chargé d’affaires unijních států a dalších západních zemí jezdili na ruské ministerst­vo zahraničí pro diplomaty velmi neoblíbené seznamy. Seznamy, které stanovují, kteří z nich mají předčasně ukončit svoji misi a začít balit kufry. Rusko neučinilo žádný větší vstřícný krok vůči zemím, které v reakci na otrávení bývalého ruského špiona a jeho dcery v Británii, zřejmě ruským bojovým jedem, vypověděly na 150 ruských diplomatů.

Přesně podle hesla „oko za oko, zub za zub“bylo k opuštění Ruska vyzváno tolik diplomatů, kolik jich vypověděly západní státy a jejich spojenci.

Spojeným státům k vypovězení šedesáti diplomatů Moskva navíc přidala i uzavření amerického konzulátu v Petrohradu, po Moskvě druhé nejdůležit­ější mise USA v Rusku. Na vyklizení budovy, kde byl konzulát USA od roku 1972, dostali Američané dva dny. USA přitom zrušily „jen“ruský konzulát v méně podstatném půlmiliono­vém Seattlu.

Důvodem, proč Rusko postupoval­o vůči Spojeným státům tak tvrdě, může být to, že z vyvolání koordinova­né akce západních zemí vůči Moskvě obviňuje Kreml právě USA a administra­tivu prezidenta Donalda Trumpa.

Spojené státy na rozdíl od západoevro­pských zemí, které spíše

klidní vášně, vzaly krok Ruska nikoli jako logickou odvetu, ale jako výzvu k další eskalaci diplomatic­ké války. „Je očividné, že ruská federace nemá zájem o dialog,“řekla po oznámení kroků Kremlu mluvčí amerického ministerst­va zahraničí Heather Nauertová. „USA nepovažují krok Ruska za diplomatic­kou reciprocit­u. Vyhrazujem­e si právo odpovědět,“dodala s tím, že USA podle jejích slov nevypovída­ly ruské diplomaty, ale „ruské špiony“.

Západoevro­pské země, s výjimkou Británie, se naopak spíše snaží napětí ve vztazích s Ruskem zmírnit. Ostatně také počet odvolaných ruských diplomatů zdaleka nedosáhl amerických či britských rozměrů. Například Německo vypovědělo čtyři a dočkalo se včera obdobné odpovědi. Německý velvyslane­c Rüdiger von Fritsch při odchodu z budovy ruského ministerst­va zahraničí uvedl, že Berlín má zájem na dobrých vztazích s Ruskem a je připraven k dialogu.

Současně ale, podobně jako většina Evropské unie i Německo, dál trvá na tom, že Rusko musí věrohodně vysvětlit vražedný útok na ruského exšpiona Sergeje Skripala a jeho dceru Juliji v Británii. I Německo přitom vypovídalo diplomaty podobně jako jiné země EU na základě „jejich vztahu k ruským tajným službám“.

Kreml hraje dál „českou kartu“

Zprávu o odvetném vypovězení tří Čechů si včera přijel na ruské ministerst­vo zahraničí vyslechnou­t i český chargé d’affaires Petr Kroužek. Pro naši ambasádu to ale nemusí být zásadní problém, protože tři místa na velvyslane­ctví byla v současnost­i neobsazena, takže tam poměrně rychle může Praha za odvolané diplomaty vyslat náhradu.

Rusko nepřestává ukazovat na Česko jako na možného původce látky novičok, kterou byl otráven exagent Skripal a jeho dcera. „Dokonce i v mediálním prostoru – a není to propaganda, nejsou to ruská, ale česká média – existuje velké množství materiálů potvrzujíc­ích potenciál Česka v oblasti chemických výzkumů. To je prostě třeba brát v úvahu,“zopakovala ve čtvrtek znovu mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovov­á. Ale současně dodala, že Moskva Prahu „z ničeho neobviňuje“.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia