MF DNES

Přijímačky na SŠ, testy zdarma

-

Zaujal vás hlavní titulek naší přílohy? Není jím myšleno, že máte napsat text skvělý, boží, drsný, krutý, přísný, nebo dokonce krutopřísn­ý. Ukážeme si totiž, jak vyřešit jednu možnou úlohu u přijímací zkoušky a zároveň vylepšit svůj projev. Jde o změnu souvětí na větu jednoducho­u neboli kondenzaci textu, tedy jeho zhuštění, proto „hustý text“. Představme si, že máme na jednoduché věty změnit tato souvětí:

Byla zima, jako bývá na Sibiři. Viděl, jak Petr vystupuje v televizi. Nakoupil proto, aby mohl vařit. Doběhli tam, odkud vyběhli.

Jsou čtyři základní postupy, jak toho docílit. Při každém z nich se musíme zbavit slovesa v určitém tvaru v jedné z vět: 1) sloveso prostě odstraníme; 2) použijeme infinitiv slovesa (případně přechodník, ale do toho se dnes pouštět nebudeme); 3) sloveso převedeme na jiný slovní druh; 4) jinak vyjádříme tentýž význam (nejnáročně­jší). Nyní postupy ve stejném pořadí aplikujeme na zadané věty.

1) Byla zima jako bývá na Sibiři. 2) Viděl Petra vystupovat v televizi. 3) Nakoupil kvůli vaření. 4) Doběhli na místo startu.

První dva postupy jsou snadné a snažte se je použít jako první. V drtivé většině případů ale nepomohou a nejpřiroze­nější bude postup třetí, změna slovesa na slovo příbuzné jiného slovního druhu. Pokud ale ani ten nevyhovuje, protože např. věta Doběhli na místo výběhu/vyběhnutí má jiný význam nebo nezní nejlépe, budete muset rozpohybov­at mozkové závity a vymyslet, jak souvětí nahradit jiným způsobem, ale vyvarovat se změny významu či gramatický­ch chyb ( Jak se říká místu, ze kterého někdo vyběhne? Výchozí bod? To se

nehodí. Start!). Tak co? Dokážete napsat hustý text?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia