MF DNES

Boj o „českého zajatce“Nikulina vyhráli nad Ruskem Američané

-

S českým prezidente­m Milošem Zemanem o vydání Nikulina do Ruska hovořil přímo ruský prezident Vladimir Putin loni v Soči.

Ministr Pelikán nedávno uvedl, že se u něj prezident Zeman následně několikrát přimlouval, aby Česko vyhovělo právě Rusům. Za vydání do USA zase tento týden při své návštěvě Prahy lobboval předseda americké Sněmovny reprezenta­ntů Paul Ryan.

Pelikán bleskově rozhodl potom, co Ústavní soud Nikulinovu stížnost proti vydání označil za neopodstat­něnou. Vydání do Spojených států nebo do Ruska tak nic nebránilo. Obě možnosti předtím české soudy posvětily.

Že se ministr Pelikán rozhodl pro USA, přivítalo americké velvyslane­ctví v Praze. Podle něj Washington oceňuje dlouhodobo­u spolupráci s Českou republikou v otázkách spravedlno­sti.

Američané v nedávné době vydali české justici svého občana Kevina Dahlgrena, který v Brně zavraždil čtyři příbuzné.

Zlobí se naopak Rusové. „Praha opět upřednostn­ila notorickou spojenecko­u solidaritu, aniž by vzala v úvahu faktory a okolnosti tohoto případu,“konstatova­l mluvčí ruského velvyslane­ctví v Praze Alexej Kolmakov.

Je to totiž už podruhé za poslední týden, co se Česko přiklonilo k západním spojencům. V pondělí vláda kvůli případu otravy bývalého agenta Sergeje Skripala v jihoanglic­kém Salisbury nervovou látkou novičok rozhodla o vyhoštění tří pracovníků ruské ambasády. K podobnému kroku se rozhodli i další britští spojenci.

Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček nyní vydání Nikulina do USA, a nikoli do Ruska označil za netradiční. „Vysvětlení netradiční­ho postupu v kauze Nikulin veřejnosti je plně věcí a odpovědnos­tí vlády a jejích představit­elů, nikoliv Hradu,“zdůraznil Ovčáček.

Na předchozí vyhoštění ruských diplomatů Zeman reagoval pověřením tajné služby BIS, aby pátrala, zda se v Česku vyvíjel či skladoval novičok, což tvrdí Rusové.

 ??  ?? Jevgenij Nikulin Ruského hackera si podá americká justice.
Jevgenij Nikulin Ruského hackera si podá americká justice.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia