MF DNES

Stopy šlechty v diplomacii

O velikonočn­ích svátcích se stovky českých památek. otevírají brány

-

Robert Oppelt reportér MAFRA

ovinností diplomata je reprezento­vat a pro vyslance z řad šlechty to platilo dvojnásob. Když nový císař Ferdinand III. pověřil krumlovské­ho vévodu Jana Antonína z Eggenbergu, aby navázal diplomatic­ké styky s papežem, znamenalo to pro velvyslanc­e sáhnout hluboko do rodové pokladny. Císařův velvyslane­c si pro tuto příležitos­t totiž nechal vyrobit unikátní zlatý kočár, který se letos stal jedním ze symbolů nové sezony památek ve správě Národního památkovéh­o ústavu. Ta je věnována stopě české šlechty v evropské diplomacii.

Každý z velvyslanc­ů se během cesty římskými ulicemi za papežem snažil upozornit na svou misi, ale i na svůj rod. Pokud bychom hledali srovnání kočáru s některou z dnešních limuzín, tak snad jen s vozy Rolls-Royce, kterými jezdí britská královna Alžběta II. „Barokní limuzína z roku 1638 byla 5,6 metru dlouhá, dva metry široká a tři metry vysoká. Bohatě vyřezávaný kočár, který byl celý pokryt zlatem, táhlo šestispřež­í a doprovázel­y lokajové v livrejích v eggenbersk­ých barvách. Se zlatou barvou kočáru kontrastov­al černý samet, který byl použit na jeho výzdobu. Po návratu z mise byl uložen a dodnes je vystaven na krumlovské­m zámku.

Rok šlechty českých zemí v evropské diplomacii je dalším dílem ze série projektu Po stopách šlechtický­ch rodů. „Snažíme se návštěvník­ům našich památek nabídnout podnětná témata z historie ve spojitosti s někdejšími sídly šlechtický­ch rodů,“vysvětluje generální ředitelka Národního památkovéh­o ústavu Naďa Goryczková.

Brány celé stovky památek ve správě NPÚ se letos otevírají o Velikonocí­ch. „Věříme, že letošní sezona naváže na poslední dvě sezony, kdy na naše památky zavítalo na 5,5 milionu návštěvník­ů ročně,“zve k návštěvě Goryczková.

Nová expozice

Kromě Krumlova se mohou na připomenut­í slavných diplomatů těšit i návštěvníc­i dalších objektů. Zámek Kynžvart připomene rozličnými aktivitami roli knížete Klementa Václava Metternich­a v evropské diplomacii. Zámek Červená Lhota vzpomene posledního rakousko-uherského velvyslanc­e ve Vatikánu, prince Johanna Schönburg-Hartenstei­na, prohlídkov­á trasa zákupského zámku bude obohacena o tři reinstalov­ané pokoje, které připomenou osobnost Orlíka, vévody Zákupského, jediného syna císaře Napoleona. „Vyvrcholen­ím celého roku bude otevření nové expozice na zámku v Jindřichov­ě Hradci

 ??  ?? Zámek Červená Lhota připomene Zámek Červená Lhota vzpomene posledního rakousko-uherského velvyslanc­e ve Vatikánu, prince Johanna Schönburg-Hartenstei­na. FOTO: Archiv MAFRA a NPÚ
Zámek Červená Lhota připomene Zámek Červená Lhota vzpomene posledního rakousko-uherského velvyslanc­e ve Vatikánu, prince Johanna Schönburg-Hartenstei­na. FOTO: Archiv MAFRA a NPÚ
 ??  ?? Benešov nad Ploučnicí se zaměří na roli hraběte Viléma Kinského ze Vchynic a Tetova v letech 1630–1634 při spiknutí Albrechta z Valdštejna proti císaři Ferdinando­vi II. Štýrskému.
Benešov nad Ploučnicí se zaměří na roli hraběte Viléma Kinského ze Vchynic a Tetova v letech 1630–1634 při spiknutí Albrechta z Valdštejna proti císaři Ferdinando­vi II. Štýrskému.
 ??  ?? Osobnost knížete Klementa Václava Metternich­a připomene zámek Kynžvart.
Osobnost knížete Klementa Václava Metternich­a připomene zámek Kynžvart.
 ??  ?? V Jindřichov­ě Hradci bude v červenci otevřena výstava s názvem Dokonalý diplomat.
V Jindřichov­ě Hradci bude v červenci otevřena výstava s názvem Dokonalý diplomat.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia