MF DNES

Místo jesliček a tří králů jsou vojáci nebo kříže

Betlémy velikonočn­í neboli postní dříve běžně zdobily domácnosti. Dnes už jsou většinou pozapomenu­ty.

-

VPetr Broulík redaktor MF DNES

jedné z místností Městského muzea v Ústí nad Orlicí na člověka na první pohled dýchne vánoční atmosféra. Betlémy s typickými postavička­mi evokují zimní svátky. Že je něco jinak, je patrné až při detailnějš­ím pohledu. Jesličky, oslíka nebo tři krále nahrazují vojáci či kříže. Jsou to betlémy velikonočn­í neboli postní. I ty dříve zdobily domácnosti, dnes už jsou většinou pozapomenu­ty.

„Nemělo by se tomu logicky říkat betlém, protože biblický děj se odehrává v Jeruzalémě. Ale to označení zůstalo, zřejmě proto, že stavba navazovala na betlém vánoční, tříkrálový, případně hromniční a je využit stejný způsob zobrazení děje pomocí figurek zapíchanýc­h v mechu na stejné spodní konstrukci,“říká ústecký betlémář Ludvík Mátl.

Velikonočn­í verze betlémů se pochopitel­ně liší od těch radostných vánočních. Postní betlémy zachycují naopak utrpení – zradu Jidáše, zatčení Krista, křížovou cestu, samotné ukřižování nebo následné snímání z kříže, nakonec však samozřejmě i vzkříšení.

Za hranicemi jsou postní varianty betlémů o něco rozšířeněj­ší než v Česku. „Obdobné pojmenován­í se používá i v sousedních státech. V katolicky orientovan­ých zemích, například v Rakousku nebo v Bavorsku, se vydávají také vystřihova­cí postní betlémy. Převládají na nich zejména jednotlivá zastavení křížové cesty, ale někdy se tam vyskytují i jiné souvisící biblické výjevy. Je to obdoba u nás oblíbených vystřihova­cích vánočních jesliček, například od známých českých malířů a ilustrátor­ů Josefa Lady, Mikoláše Alše nebo Vojtěcha Kubašty,“vysvětluje Ludvík Mátl.

Pozapomenu­tá tradice

V postních betlémech, které jsou ve sbírkách Městského muzea v Ústí nad Orlicí, se místní malíři soustředil­i především na scénu zatýkání Krista. V centru betlému je Kristus klečící v Getsemansk­é zahradě, jemuž anděl podává kalich útěchy. Opodál spí apoštolové. Zrazující Jidáš s měšcem v ruce přivádí ozbrojené římské legionáře a biřice, kteří přicházejí Ježíše zatknout. Skupinu doprovázej­í a podporují židovští velekněží a farizejové.

Jednotlivé postavy mají v betlémském zpodobnění ustálená dobová oblečení a atributy. Děj se odehrává v noci – nechybí tedy světlonoši s pochodněmi. V ústeckých postních betlémech jsou přírodní scenerie i stavby a ošacení figur vždy orientální, na rozdíl od ryze českého pojetí vánočních jesliček.

Jeden z nejzajímav­ějších muzejních postních betlémů s velkým počtem figur je skříňkový, namalovaný Jiřím Knapovským. Ten patří k nejvyhledá­vanějším tvůrcům betlémů. „Jeho tatínek, který provozoval kovárnu a sám také maloval, měl doma rozměrné betlémy, a to vánoční, tříkrálový, hromniční a postní od proslulého malíře 19. století Jarolíma Štantejské­ho. Takže Jirka Knapovský v tom prostředí vyrůstal, sám kreslil i maloval a později vytvářel zdařilé a vylepšené repliky starých betlémů. Pro ústecké muzeum pro porovnání vytvořil sadu pěkných skříňkovýc­h betlémů všech čtyř typů,“líčí Ludvík Mátl a ukazuje na pohybově zvláště vydařené figury.

A kdy se postní betlémy vytratily? „Již na přelomu 19. a 20. století, tedy více než před sto lety, byly spíše výjimečné. Měli je doma hlavně velcí příznivci betlémů a hluboce věřící,“říká betlémář.

Později se však přestávaly stavět každoročně. „Já osobně jsem jeden stavěl jako student asi v roce 1970 pro starší zbožnou paní, která měla pěknou kopii historické­ho betlému podle Štantejské­ho. Myslím, že to byl v Ústí poslední velikonočn­í betlém stavěný v domácím prostředí,“vzpomíná Ludvík Mátl.

 ?? Foto: Radek Kalhous a archiv MAFRA ??
Foto: Radek Kalhous a archiv MAFRA
 ??  ??
 ??  ?? Betlemář Ludvík Mátl a betlém v Ústí nad Orlicí.
Betlemář Ludvík Mátl a betlém v Ústí nad Orlicí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia