MF DNES

Filipíncům svítá naděje: povolí jim legální rozvody?

Převážně katolické Filipíny jsou poslední zemí na světě (nepočítáme-li Vatikán), která zakazuje rozvody.

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Manželé si nerozumějí, hádají se, nechtějí už spolu být. To se jistě může stát.

Na Filipínách jsou však rozvody zakázány.

Tedy pokud dotyční nepatří k místní muslimské menšině – na ni se zákon nevztahuje. Platí pouze pro katolíky, jichž je na Filipínách zhruba osmdesát procent.

A tak to křesťané řeší tím, že žijí „načerno“s jiným partnerem (partnerkou), s nímž často mají i nemanželsk­é potomky, zkrátka „utápějí se v hříchu“, jak jim vyčítají kněží. Takové jsou Filipíny, rok 2018. Ovšem je možné, že už brzy se to zásadně změní.

O legalizaci rozvodů se na Filipínách opatrně hovoří už několik desetiletí. Jak vyplývá z průzkumů mínění veřejnosti, počet jejích stoupenců v poslední době sílí a nyní mírně přesahuje padesát procent. Argumentuj­í například tím, že řada žen kvůli tomu zůstává v nechtěném svazku s muži, kteří je týrají.

Ukončit manželství dnes lze na Filipínách dvěma způsoby – oba jsou však neskonale trnité a jaksi polovičaté. Jednak jde o proces tzv. anulování, který ovšem může trvat i řadu let a kvůli nejrůznějš­ím poplatkům je finančně značně nákladný. Důvodem povolení anulace může být třeba skutečnost, že jeden z manželů se nakazil pohlavní chorobou nebo byl k manželském­u sňatku donucen násilím.

Pak je tu druhá možnost, rozluka. S ní je ale problém v tom, že na rozdíl od anulování neukončuje manželství a není možné se následně vdát či oženit znovu. Pro obojí je nutné splnit přísné zákonné podmínky.

Už v roce 2000 byl například anulován také manželský svazek prezidenta Rodriga Duterteho. Ten paradoxně patří k velkým odpůrcům legalizace rozvodů, byť jinak ho jistě nelze podezírat z přehnaného respektu ke křesťanský­m hodnotám. Nyní se v zemi možnost povolení rozvodů dostala vůbec nejdál za řadu let. Návrh zákona prošel přesvědčiv­ou většinou v dolní komoře parlamentu. Teď je však na řadě Senát, který musí schválit doprovodný zákon. A právě v konzervati­vním Senátu se očekává těžká bitva.

Bašta katolicism­u

Nelze se moc divit, že Filipínci se ohledně rozvodů nedokážou rozhodnout. Tamní katolická církev, jež proti nim, ale také třeba proti antikoncep­ci horuje, se zdá katoličtěj­čí než sám papež František. V zemi (a rovněž v místní politice) má nesmírně silnou pozici a vliv, byť ústava formálně zaručuje oddělení církve od státu. A jak by také ne – vždyť více než stomiliono­vá ostrovní říše je co do počtu katolíků třetí největší na světě – po Brazílii a Mexiku. Společně s Východním Timorem jsou jedinými asijskými státy s většinou křesťanů.

Argumenty katolickéh­o kléru proti rozvodům nedávno shrnul arcibiskup Antonio Javellana Ledesma: „Legalizace něčeho, co je nemorální, protože to odporuje Kristovu učení, to neučiní správným, ale místo toho to učiní horším. Svátost manželství je něco, co je míněno jako celoživotn­í závazek pro dobro dětí a společenst­ví. Není to už individuál­ní forma svobody, protože manželství je sociální smlouva,“řekl.

Zbraň hromadného ničení

Jeden z filipínský­ch poslanců se vyjádřil, že legalizace rozvodů je jako dát manželským párům zbraň hromadného ničení, kterou mohou užít jeden proti druhému dokonce i kvůli malicherný­m manželským problémům.

Tak výbušná je nynější filipínská debata.

Podobně dlouho se legalizaci rozvodů bránila také téměř stoprocent­ně katolická Malta. V roce 2011 se však její obyvatelé v referendu vyslovili pro rozvody.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Proti Pravověrní katolíci demonstruj­í v metropoli Manile proti legalizaci rozvodů.
Foto: Profimedia.cz Proti Pravověrní katolíci demonstruj­í v metropoli Manile proti legalizaci rozvodů.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia