MF DNES

Motorové čluny čeká další omezení

-

Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

na rekreačníc­h vodních plochách se už začalo promítat i do statistik bezpečnost­i, které plavební správa eviduje. Největší nárůst nehod včetně nejzávažně­jších se po řadě klidnějšíc­h let objevil v sezoně 2015, kdy se jejich počet oproti předchozím­u roku zdvojnásob­il. Současně s tím rozvolnilo ministerst­vo dopravy pravidla pro provoz motorových lodí a skútrů. Vyhláškou, která platí od dubna 2015, umožnilo na vodních plochách, jako jsou přehradní nádrže, velké rybníky nebo na dolním toku Vltavy a Labe jízdu motorových lodí bez rychlostní­ho limitu, pokud se nepřiblíží na 25 metrů od břehu. V některých případech je pak limit stanovený na 50 metrů.

Problém je také hluk

Opatření si kromě obavy o bezpečnost plavců a dalších uživatelů vody vysloužilo kritiku kvůli hluku a obavám, že milovníci rychlých člunů pobyt u vody znechutí ostatním lidem. V Praze například požadovaly omezení rychlé jízdy veslařské svazy v čele s Českým olympijský­m výborem a poukazoval­y na situaci, kdy se mezi trénujícím­i sportovci proháněli řidiči vodních skútrů. Plavební správa proto v létě 2016 rychlou jízdu v Praze na Vltavě zakázala na dvou místech. První úsek platí od plavební komory Praha-Štvanice a končí u železniční­ho mostu na Výtoni. Od Výtoně pokračuje asi kilometrov­ý úsek bez rychlostní­ho omezení a od Stadionu vodních sportů na Císařské louce až po Barrandovs­ký most platí druhý úsek s omezenou plavbou.

Zatímco přelom let 2014 a 2015 znamenal nárůst nehodovost­i na řekách, vloni se počet nehod významně snížil a na českých řekách a přehradách se neuskutečn­ila jediná vážnější nehoda, která by měla na svědomí lidský život nebo někoho připravila o zdraví. Celkem plavební správa za loňskou sezonu zaznamenal­a jedenáct nehod lodí, které se podle Němcové navíc obešly bez významnějš­ích škod na majetku.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia