MF DNES

Český důchodce zase zapláče

Skoro každá vláda za sebou zanechala nějaký daňový „pomníček“. A ta nově vznikající nejspíš nebude jiná. Třeba zvažovaná sektorová bankovní daň nic nevyřeší. Jen by zatížila klienty bank.

-

Vládu s důvěrou ještě nemáme, ale jednu jistotu už ano. Ať bude její výsledné aranžmá jakékoli, zase zahýbá s daněmi. Ta či ona změněná, či dokonce zavedená sazba, ta či ona nově daněná položka, toť jako by byly jakési politické „pomníčky“. Platí to pro vládu právě se tvořící i pro mnohé z minulých garnitur. Přitom podnikatel­é a firmy by rádi zakusili, jaké je ono už skoro až mytické „stabilní daňové prostředí“, které znají už prakticky jen z volebních programů.

Jako první chce hasit, co nás nepálí, samo ministerst­vo financí. Navrhuje přeřazení několika položek do nižší sazby DPH, částečně jako kompenzaci za zavedení elektronic­ké evidence tržeb. Jde o stravovací služby, točené pivo, vodné i stočné nebo o řezané květiny. Co na to říct? Snižování daní lze obecně vítat, jelikož podněcuje ekonomicko­u aktivitu. S návrhem ministerst­va, který v zásadě není překvapivý a vychází z programové­ho prohlášení vlády, se však pojí tři problémy.

Zaprvé, přeřazení mezi položky s nižší sazbou daně DPH se nemusí projevit faktickým zlevněním pro spotřebite­le. Zvlášť ne v čase ekonomické prosperity, jakou zažíváme teď, kdy lidé mnohdy na každou korunu nehledí, a tak prodejci mohou navyšovat marže. Zadruhé, položky, jichž se má snížení sazby DPH týkat, nejsou z makroekono­mického hlediska natolik významné, aby bylo možné hovořit o systémovém uvolnění podmínek v oblasti zdanění. Zatřetí, snižování DPH u položek typu piva zavání populismem, byť je zdůvodněno kontextem zavedení EET.

Už teď je národní mok v poměru k jiným nápojům tak levný, že nám to závidí polovina zeměkoule. Co už nám závidí méně, je jeden z nejvyšších výskytů rakoviny tlustého střeva. Pokud by pivo na základě snížení DPH opravdu zlevnilo, což je nejisté, zvýší se poptávka po něm a dlouhodobě vyšší konzumace povede výhledově k vyšším nákladům veřejného zdravotnic­tví.

Monumentál­ní omyl

Ale pojďme dále. Vláda s důvěrou totiž podle všeho nebude jednobarev­ná. ČSSD si v očích mnoha pozorovate­lů možnou účastí v ní kope hrob. A to si žádá něco více než jen tak nějaký „pomníček“. To chce monument! Vždyť té partaji je přes sto let. Vytahuje opět sektorovou daň pro banky. Vskutku monumentál­ní omyl! Proč?

Vezměme to zeširoka. České banky jsou na tom v mezinárodn­ím srovnání výborně. Odměny za to sice inkasují v prvé řadě jejich manažeři a akcionáři, nicméně dík za jejich zdraví patří českému daňovému poplatníko­vi a českému důchodci. Ze tří důvodů.

Zaprvé, byl to daňový poplatník a důchodce, kteří banky na přelomu tisíciletí očistili od špatných úvěrů. Pravda, převodovou pákou v tomto snažení byla Česká konsolidač­ní banka/agentura a vláda Miloše Zemana. Banky se za to poplatníko­vi a důchodci odměnily svérázně. Neomaleným­i poplatky, jimž by se na západ od hranic každý vysmál. A to je druhý důvod výborné kondice českých bank: byl to daňový poplatník a důchodce, kteří se od nich celkem dobrovolně nechali holit. Oba zmíněné důvody jsou pak příčinou třetího. Tím je skutečnost, že Češi jsou zadluženi dva- až třikrát méně než občané zemí západní Evropy, a banky u nás přesto vykazují rekordní zisky.

To, že k hezkému profitu nepotřebuj­í vysoce zadluženou klientelu, neb mají peníze odjinud, způsobuje, že český bankovní sektor je nejen nadprůměrn­ě ziskový, ale i vysoce stabilní a odolný. Největší radost z jeho zisku a stability mají za kopečky, kam míří většina dividend. Snad tam českému daňovému poplatníko­vi a důchodci alespoň zatleskají. A snad ten potlesk bude přes kopečky slyšet. Ale i kdyby ne, a přes to všechno ostatní, ještě stále to není důvod danit banky zvláštní sektorovou daní.

Byl by to opět nebohý poplatník a důchodce, kteří by nakonec zaplakali. Přesněji ti z nich, kteří jsou klienty některé z bank. Čísla ze zemí, kde byla zavedena, potvrzují, že břemeno sektorové daně nesou úplně nebo z velké části klienti banky, i když spíše příjemci úvěrů než vkladatelé. Dostupnost úvěrů se po zavedení bankovní daně zhoršuje. Však také vlna zavádění bankovních daní v EU kulminoval­a už docela dávno, v roce 2011. Tehdy byly zhusta zaváděny za účelem vytvoření záchrannýc­h fondů pro případ další finanční krize. Jenže tu český bankovní systém, na rozdíl od jiných zemí EU, vlastně nepocítil. Díky poplatníko­vi a důchodci.

Případná sektorová bankovní daň v Česku by na rozdíl od většiny jiných zemí EU, kde byla zavedena, neměla – a nemohla mít – žádnou vazbu na světovou finanční krizi. Bankovní daň počítaná z aktiv, jak ji navrhují sociální demokraté, by většinou svých klíčových charakteri­stik měla blízko k bankovní dani, kterou v roce 2010 zavedlo Maďarsko jakožto krizové opatření. Tam banky břímě daně přenesly na klienty, zejména na relativně hůře situované příjemce hypotečníc­h úvěrů z řad domácností. Tento přenos je však v rámci EU takřka univerzáln­ím důsledkem zavedení bankovní daně. Jedinou zemí, která po roce 2013 v EU bankovní daň zavedla, je Polsko. V roce 2016 tento krok zemi připravil o 0,2 procentníh­o bodu ekonomické­ho růstu, zejména proto, že zpomalil růst objemu úvěrů.

Pokud je cílem ČSSD spíše než prevence bankovní krize snaha o zamezení odlivu kapitálu z Česka, existují prověřeněj­ší způsoby, jak toho dosáhnout. Třeba zvýšení atraktivit­y investiční­ho prostředí. S tím je však v souladu spíše snižování daní, nebo alespoň ona daňová stabilita. Vážně, nehasme, co nás nepálí. Víc pálí třeba stále odkládaná reforma penzí.

Dostupnost úvěrů se po zavedení bankovní daně zhoršuje. V EU tato vlna kulminoval­a už dávno.

 ?? Lukáš Kovanda hlavní ekonom společnost­i Cyrrus ??
Lukáš Kovanda hlavní ekonom společnost­i Cyrrus

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia