MF DNES

Česká televize vs. TV Barrandov. Střet dvou světů

- Jan Mazanec publicista

Spor TV Barrandov a České televize je jen odrazem polistopad­ového vývoje naší mediální scény. Během něj má čím dál víc lidí pocit, že jsou veřejnoprá­vní média příliš liberální v morálně-kulturních tématech. Spolu s neziskovka­mi, „elitami“, humanitním­i školami a umělci se stala opovrhovan­ým symbolem nečitelnéh­o kosmopolit­ního světa, který buď nikdo neřídí (hrozné!), nebo naopak tajně řídí (ještě horší!).

K těmto dojmům totiž lehko dospěje člověk, který v překotně se vyvíjející­m světě bez mantinelů a hranic nemá jasné vnitřní opory a ztrácí se. A začne hledat viníka a hromosvod svých frustrací, pseudoopor­y nebo návrat k tradici či zidealizov­ané minulosti. Veřejnoprá­vní média, podobně jako tradiční politické strany, ale neudělala nic pro to, aby takovému člověku orientaci ve složitém světě usnadnila. A když mu ji neusnadnil nikdo solidní, hledá ji i tam, kde už se solidnost vytrácí. Stejně jako Andrej Babiš tvrdí, že ho stvořily tradiční strany, mohou i televize Barrandov nebo server Parlamentn­í listy říkat, že je stvořila veřejnoprá­vní média – ať už ta definovaná (Český rozhlas a Česká televize), nebo ta s veřejnoprá­vním rozměrem: Hospodářsk­é noviny, Respekt, Aktuálně.cz, částečně i Právo.

Ta se tak moc snaží být kosmopolit­ní, edukativní a „správňácká“, až se to lidem přejídá – a hledají „staré dobré“, většinou české věci. Na obrazovkác­h Chalupáře a majora Zemana, v rozhlase Majera a Evu s Vaškem. Na Radiožurná­lu, i když má přídomek „český“, je ale najdou těžko. Před časem jistý Martin Petera z Radiotv.cz tři týdny poslouchal Radiožurná­l, Frekvenci 1 a Rádio Impuls. A zatímco na Impulsu hráli od 6 do 18 hodin 61 českých a slovenskýc­h a 41 cizojazyčn­ých písní, na Radiožurná­lu jen 32 českých a slovenskýc­h písní a 61 cizích. Tedy skoro opačný poměr.

„Českost“versus „cizost“je jen jedním z důvodů, podle kterých si příjemci volí médium. Druhým jsou upřednostň­ovaná a upozaďovan­á témata. Sám jsem „vyrostl“na Respektu, který dává důraz na liberální témata, jako jsou dekriminal­izace lehkých drog, ekologie, alternativ­ní medicína a školství, domácí porody, práva menšin, rovnost pohlaví atd. Ruku v ruce s tím jde kritičnost k institucím a tradičním autoritám od úřadů, škol přes léčebny, děcáky, církev až po zastánce smrkových lesů. Jenže když se přestěhuje­te na vesnici, zdědíte smrkový les, nemáte na výběr školu pro dítě, musíte mít auto a stárnete, pak zjistíte, že už vlastně nechcete být světoví, kosmopolit­ní a bourat autority a hranice. Česká televize není tak vyhraněná jako Respekt, ale řadu těchto témat i ona „valí“, i když to běžného Čecha buď netrápí, nebo spíš rozčilí.

Stejně jako v Respektu v ní po roce 1989 zavládl typ vidění světa shodný s průměrně vzdělaným Pražanem. Převedeno do politiky, šel od nadstranic­kého Václava Havla přes OF, ODA a US až po Čtyřkoalic­i, Zelené a schwarze n berg ovskou TOP 09, případně dienst bierovskou ČSSD. Afinita ČT k TOP 09 tedy není schválnost­í, spíš samospádem proudu polistopad­ového étosu. Jenže zatímco roku 1995 tento proud zřejmě zastupoval většinu národa, dnes to neplatí a strany s ním spojené volby prohrávají. To přináší frustraci stran i médií. Projeví se třeba tím, že redaktorka ČT – zrovna při oslavě zvolení Miloše Zemana – griluje Jaromíra Soukupa, zda je jeho pořad publicisti­ka, či zpravodajs­tví. Lidem to je fuk.

Dalším důvodem odchodu od veřejnoprá­vních médií byl dojem řady lidí, že jim tato média zatajují rizika migrace. Dál mohl leckomu překážet silný antikomuni­smus, kritičnost k Rusku, a naopak moc sympatií k EU či snaha řešit prohřešky proti politické korektnost­i i témata nové levice. Třeba redaktor Českého rozhlasu nedávno vytvořil kauzu z faktu, že Žďár nad Sázavou dosud uděloval čestné občanství pouze mužům. Proč ne i ženám? ptal se přizvané genderové odbornice. To už působí jako umravňován­í či řešení nesmyslů.

„A za naše peníze!“dodal by šéf TV Barrandov Jaromír Soukup. Ten má díl pravdy v tom, že se ČT tváří veřejnoprá­vně i u věcí, které veřejnoprá­vní nejsou. Třeba v pořadu Máte slovo, kde se cení skákání do řeči, vypjaté emoce a extrémní názory a který hraničí se zneužívání­m psychicky labilních lidí v publiku i mezi hosty. Stačí si pustit díl s Milanem Kohoutem či Janou „Uriel“Kratochvíl­ovou.

Barrandov, Prima či Impuls výše uvedený étos ani snahu umravňovat neměly, nebo obojí opustily. A některá média vyloženě vznikla jako truc (Parlamentn­í listy). Část z nich už ani nedělá novinařinu, ale jen sdílí alternativ­ní vidění světa (Aeronet). Zvlášť když se to vyplácí i ekonomicky, protože člověka unaveného masáží kosmopolit­ního liberalism­u pak protiproud potěší dvojnásob.

Když vám budou dokola pouštět U2, Madonnu a nutit lístky do Činoherníh­o klubu v Ústí nad Labem, pak o to víc zatoužíte po Katapultu, Marcelu Zmožkovi a ochotnické­m divadle v Rynárci. To první je svět ČT, to druhé svět TV Barrandov.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia