MF DNES

Sobotní zápisník z Malé Strany

- Miroslav Korecký

● Novičok, ten jed, plyn či co to ten bazmek vlastně je, nám zase pěkně rozdělil a otrávil naši společnost! Jed tu určitě nemáme, ale špioni zaúkolovan­í prezidente­m ho stejně radši hledají (a s nimi možná i hradní mluvčí Ovčáček, který umí jít po stopě jako ohař). Nejvíc to schytal právě Zeman, zpovykaní Starostové a nezávislí už na něj chystají žalobu

pro velezradu. A nakazili už i Miroslavu Němcovou z ODS, takže pozor, radši nevycházet ven, šíří se to hrozně rychle! I když tohle nevypadá na novičok, to bude spíš jeho domácí, ale neméně nebezpečná alternativ­a blbičok.

● Premiér Andrej Babiš si snad poprvé, co je v politice, užívá chválu ze strany liberálníc­h „kavárenský­ch“médií – a zdá se, že mu to dělá moc dobře. Stačilo přitom jenom vyhostit tři subalterní ruské diplomaty. Takže až bude někdy jeho vládě ouvej, recept je jasný – stačí řachnout nějakého Rusa po hlavě. ● Místopředs­eda Senátu Jaroslav Kubera se na tenisovém turnaji ODS Tenis Indoor nechal vyfotit ve vířivce ve vřelém objetí s osmi dorostenka­mi, které – minimálně ještě v době focení – na sobě měly plavky. Kubera tím sice vyvrátil domněnky feministek, že nemá rád ženy, ale současně dost zariskoval. Kdo z ODS si ještě pamatuje deset let starou aféru Vířivka, která politicky úplně odrovnala kdysi mocnou figuru této strany Vlastimila Tlustého, ten se snad bojí vlézt i sám do vany. ● Vláda v demisi musí vydržet ve funkci

minimálně do 10. května. Do té doby se totiž premiér Andrej Babiš a všech 14 jeho ministrů nechalo na pražské VŠE zapsat jako přednášejí­cí do mimosemest­rálního kurzu Hospodářsk­á politika pohledem jejích tvůrců. Startuje teď ve čtvrtek ministryně práce Jaroslava Němcová, končí právě 10. května premiér a rozvojová ministryně Klára Dostálová. VŠE to studentům inzeruje jako „ojedinělou příležitos­t“, ale studenti jsou ve střehu, sepsali petici a možná vyrazí i na Václavák, kde kdovíproč už několik dní nebyla žádná demonstrac­e.

● Zatímco STAN sepisuje žalobu na prezidenta, frontman TOP 09 Miroslav Kalousek se zase pustil do ministra spravedlno­sti Roberta Pelikána. Potkal se s ním v televizním studiu a úplně ho rozvášnilo, že Pelikán má ochranku, zatímco on sám ji jako ministr financí nikdy neměl. Takže jako s Rádiem Jerevan: šéfové financí v Česku ochranku nemají, zatímco šéfové spravedlno­sti ze zákona ano, takže ji nepochybně měli i ti v kabinetech, v nichž seděl Kalousek. Bude-li opozice vládu celé čtyři roky lechtat takhle tupým kopím, může si Babiš lehnout do trávy a v klidu čekat na další volby.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia