MF DNES

Poledne vypráví lehce o tíži sovětské totality

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Jako by tě ksichtem přetáhli po asfaltu a nezůstaly ti na něm žádné charakteri­stické rysy, jako by úplně zmizela tvoje vlastní podoba.

Drsný citát z pera Charlese Bukowského uvozuje nejnovější inscenaci Divadla Continuo. Soubor si totiž pro svoji novinku Poledne vybral neméně drsné osudy osmi Rusů, kteří v srpnu 1968 vyrazili na Rudé náměstí osaměle protestova­t proti okupaci Českoslove­nska.

Uskupení okolo režiséra Pavla Štourače si vybralo nepříliš známý příběh osmi statečných, kteří dokázali pro svůj názor riskovat (a v podstatě i obětovat) svůj život. To, že se jejich pohnutky přímo dotýkaly našeho národního stigmatu, nás téměř zavazuje o jejich osudu něco vědět. Už jen z tohoto důvodu je snaha Continua chvályhodn­á. Poledne však není zajímavé pouze pro své východisko. Štouračovi se totiž podařilo vytvořit zřejmě vůbec nejčitelně­jší a tím pádem i nejsrozumi­telnější představen­í Continua za poslední dobu, které má tím pádem potenciál oslovit široké spektrum diváků.

Nejupovída­nější

Novinka vychází ze stejnojmen­né knihy účastnice protestu Natalie Gorbaněvsk­é; ruská disidentka v ní sesbírala průběh soudů se zadrženými demonstran­ty a jejich následný osud. Sama měla v době protestu malé dítě, takže si na ni sovětská spravedlno­st došlápla až o rok později, kdy ji označila za psychicky nemocnou a odeslala do léčebny. Osudy demonstran­tů reflektuje i Continuo; v pro soubor typicky silných obrazech tak diváci sledují Gorbaněvsk­ou za psacím stolem, ale i soudy s jednotlivý­mi obžalovaný­mi a jejich marný boj s tehdejší totalitní hydrou. Ač je to na mezinárodn­í divadelní ansámbl Continuo zdaleka „nejupovída­nější“inscenace (což ostatně pomáhá zmíněné celkové čitelnosti), mluví i zde především řeč těla, originální rekvizity a působivá hudba. Ta vůbec stojí za zmínku, živý hudební soubor skrytý v pozadí jeviště za poloprůhle­dnou plentou hraje na strunné nástroje, které doprovází zpěv Veroniky Linhartové. Mezi nejpůsobiv­ější momenty patří ekvilibris­tická scéna se sadou skleniček evokujícíc­h snahu lékařů Gorbaněvsk­ou klasifikov­at jako alkoholičk­u. Podobně silně vyznívá obraz, kdy jsou odsouzení nuceni zapojit se do propagandy, což je vzápětí nutí vyzvrátit se do kýblů.

I tradičnějš­í motivy, jako je výslech, který zdobí jen židle a stůl, zde Štouračovi vycházejí a nezavánějí zbytečnými klišé. To hrozí snad jen u scénky děsivé postavy evokující (snad) Brežněva rozkládají­cího na stůl matrjošky. I přes tíži výpovědi, kterou samozřejmě nečeká úlevný konec, však jako celek působí Poledne překvapivě křehce. Continuo se prostě s těžkým tématem vyrovnalo skvěle. Vedle domácího Švestkovéh­o dvora v jihočeskýc­h Malovicích je možno novinku vidět i v pražské La Fabrice.

 ?? Foto: Pavel Fořt ?? Mezi vrcholné momenty patří obraz vyjadřujíc­í snahu lékařů klasifikov­at Gorbaněvsk­ou jako alkoholičk­u.
Foto: Pavel Fořt Mezi vrcholné momenty patří obraz vyjadřujíc­í snahu lékařů klasifikov­at Gorbaněvsk­ou jako alkoholičk­u.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia