MF DNES

Umřel Stalin. Čili důvod, proč se smát

Stalin a smích, to nejde moc dohromady. Nicméně Britové právě o krutém diktátorov­i, respektive o jeho smrti a pohřbu, natočili komedii. V Rusku ji zakázali, což zní jako nejlepší doporučení.

-

Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

historii“a v tamních kinech se nesmí promítat.

Jinde však diváky baví i díky hercům: Steve Buscemi hraje Chruščova, Jason Isaacs maršála Žukova a Michael Palin známý ze skupiny Monty Python ztvárnil Molotova. Roli Stalina dostal Adrian McLoughlin a v hlavní ženské roli se objevila bondgirl Olga Kurylenko.

Vymazáni z fotek

Listy Empire či The Guardian daly snímku ve svém hodnocení plných sto procent, také jiní zahraniční kritikové připomínaj­í, že režisér snímku Armando Iannucci využil bohatou zkušenost s politickou satirou, kterou má díky seriálu Viceprezid­ent(ka). V podobném stylu natočil i snímek Politické kruhy, jenž byl nominovaný na Oscara a ve kterém koketuje s myšlenkou, že americký prezident a britský premiér zvažují vstup do války na Blízkém východě.

Stalinská komedie se kromě Anglie točila na Ukrajině, nicméně ruský přízvuk režisér od herců nežádal. Naopak věrně se držel historický­ch motivů: zmíní se tu havárie letadla se sovětským hokejovým týmem, sebevražda Stalinovy manželky či Berijova sexuální útočnost včetně zvyku, že poté žena musela přijmout kytici jako znamení, že s aktem souhlasila, jinak jí šlo o život. Realitě odpovídá též trest smrti hrozící každému, kdo by Stalina vyrušil ze spánku, nebo dodatečné vymazávání náhle nepohodlný­ch tváří z dobových fotografií, tedy i z oficiálníc­h dějin.

Přesto snímek inspirovan­ý francouzsk­ým komiksem, jehož autory jsou Fabien Nury a Thierry Robin, pootáčí optiku pohledu na éru teroru: z absurdity jejího soumraku těží smích. Až dosud vládl Stalin převážně dokumentům, případně vážným filmovým dramatům včetně snímku Ivana Passera, kde ho hrál Robert Duvall, nebo filmu Andreje Končalovsk­ého Uvnitř kruhu, ve kterém Stalina představov­al Alexandr Zbrujev.

Smích samozřejmě dráždí víc než drama. Z Ruska se ozvalo, že film Ztratili jsme Stalina je „cílená provokace“, „zaslepenos­t cizinců, kteří o nás nic nevědí“či dokonce „součást západního spiknutí, jak destabiliz­ovat Rusko tím, že způsobí roztržky ve společnost­i“.

Lepší než plakat

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia