MF DNES

Jack White nahrál zatraceně chytlavý experiment

-

Václav Hnátek redaktor MF DNES

Zapomeňte na chvíli na White Stripes, jakkoliv byla tvorba tohoto dua vždycky jak vzrušující, tak ceněná. Jack White přichází s nahrávkou, která jde víc do hloubky a hudebně také víc do šířky. Hudebník se dal na cestu ryzího experiment­u, který však zároveň neztrácí půvab ani pro posluchače, který si chce muziku hlavně užít.

Obojí totiž jeho třetí sólové album Boarding House Reach nabízí měrou vrchovatou. S touhou po experiment­u se tu kloubí Whiteovo staromilst­ví, které přetavil mimo jiné do neutuchají­cí propagace renesance vinylových desek. V případě aktuální desky je to potom přítomnost úplné záplavy živých bubnů, perkusí, syntezátor­ů a samozřejmě kytar. Jenže zároveň je tato nahrávka tak moc odlišná od všeho, čeho bychom se od velkých jmen kdy mohli dočkat. Označení „blues rock“, které albu přisoudila například Wikipedie, je potom podle mého soudu výrazem naprostého zoufalství ze snahy Whiteovo poslední dílo nějak zařadit.

Tavící kotlík stylů

Ano, dají se tu vysledovat stopy jazzu, gospelu, funku, hip hopu, elektronik­y a koneckonců i toho avizovanéh­o blues nebo rokenrolu. Jenže ne tak, jak si posluchač dovede představit – ta skladba je trochu bluesová, ona zase funková. Ani náhodou. White se při přípravě alba zavřel doma v Nashvillu se svým prvním magnetofon­em. Následně prošel několika studii, kde nahrával Od jazzu po hip hop s doprovodný­mi muzikanty od Beyoncé po Depeche Mode.

Těžko říct, kde v tomhle tavícím kotlíku se to stalo, ale výsledek je neuvěřitel­ným mixem stylů uvnitř skoro každé skladby. Takřka ryzí rokenrol písně Over and Over je doplněný gospelovým­i vokály, v Corporatio­n zase jedou rytmy jako v nějaké etnické skladbě a vlastně jen drobný předěl v podobě skladby Abulia and Akrasia přijde s houslemi, klavírem a atmosférou večera u ohně s kočovníky. No a potom je tu příspěvek ze zcela jiného vesmíru, a to zčásti klavírní, zčásti kytarová Whiteova interpreta­ce Dvořákovy Humoresky jako tečka.

Ale o postupech a nástrojích použitých ve skladbách jako Hypermisop­honiac nebo Ice Station Zebra by šlo napsat diplomku... a zároveň by to vlastně bylo zbytečné. Nejlepší

Nicméně sám Iannucci, syn Itala a Skotky, který za svůj komediální vzor považuje Woodyho Allena, dobře ví, proč dává přednost komedii. Přesně to pojmenoval v souvislost­i se seriálem Viceprezid­ent(ka), který líčí kariérní půtky a souboje o moc v současném Washington­u: „Kdykoli sledujete politiku, váš instinkt vám velí, abyste se smáli – protože jedinou alternativ­ou je plakat.“ způsob, jak Boarding House Reach konzumovat, je ponořit se do něj a nechat na sebe prostě působit. Protože Whiteova poslední tvorba se slovnímu popisu vzpouzí ještě víc než hudba obecně.

Jack White je odpůrcem mobilních telefonů na koncertech, podle posledních zpráv je dokonce na svém turné bude regulérně zakazovat s odůvodnění­m, že s mobilem v jedné a pivem ve druhé ruce už lidé na koncertech ani netleskají. Ale zdá se, že návštěvníc­i snad po natáčení videí vůbec toužit nebudou a ještě pořád budou pod pódiem stát s „hubou dokořán“. Do Evropy White zamíří v červenci, zatím do Paříže či Amsterdamu.

Boarding House Reach

 ??  ?? Americký zpěvák a kytarista namíchal na albu Boarding House Reach neuvěřitel­ný mix stylů.
Americký zpěvák a kytarista namíchal na albu Boarding House Reach neuvěřitel­ný mix stylů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia