MF DNES

Na D11 začala oprava vozovky za 788 milionů korun

-

Ve své pracovně psal Karel Čapek světová dramata, povídky i fejetony. Na zahradě trávil se svým bratrem Josefem volné chvíle a v ložnici v prvním patře po těžké nemoci koncem roku 1938 zemřel. Vila na Vinohradec­h v Praze 10 byla svědkem mnoha významných i všedních událostí v životě věhlasného dramatika. Alespoň některé vzpomínky ožijí v příštích letech, kdy se sem opět vrátí atmosféra první republiky.

Radnice Prahy 10, která objekt v roce 2013 koupila i s celou pozůstalos­tí za necelých 44 milionů korun, jej hodlá poprvé otevřít veřejnosti. Obvyklým muzeem se ale nestane. „Bude to spíše památková instalace. Cílem je vytvořit pocit, že jste na návštěvě, ale majitelé tu jen shodou okolností právě nejsou,“vysvětluje záměr architekt Jan Vašek, který je vedoucím oddělení památkové péče na radnici Prahy 10.

Jen po malých skupinách

Od toho se také odvíjí budoucí provoz objektu. Návštěvníc­i se tady budou pohybovat jen v rámci prohlídek po malých skupinách. Místo vitrín a popisků u jednotlivý­ch exponátů poslouží příchozím k větší informovan­osti pouze brožury, které dostanou u vchodu.

„Filozofie chystané opravy je taková, že chceme, aby byla zachována autenticit­a místa a určitá míra patiny. Přejeme si, aby z domu vyzařovala doba, ve které zde Karel Čapek žil,“popisuje místostaro­sta Prahy 10 Tomáš Pek (TOP 09). Budoucí podoba interiérů bude vycházet z výpovědí pamětníků i z dobové fotodokume­ntace

Dům je v současnost­i prázdný. Nábytek a další věci městská část přemístila do depozitářů, kde jsou nejvzácněj­ší kusy postupně restaurová­ny. Praha 10 se zároveň chystá na celkovou obnovu chátrající­ho objektu. Aktuálně vybrala firmu, která zajistí projektovo­u dokumentac­i rekonstruk­ce.

„Přípravy i samotné práce jsou komplikova­né, proto budeme rádi, když v roce 2021 bude vše hotové,“říká Pek. Původní plány počítaly se zpřístupně­ním už letos, zpoždění však způsobila změna koncepce budoucí podoby památníku.

Včetně ceny za pořízení nemovitost­i investoval­a radnice do vily už kolem 50 milionů korun a další desítky milionů opravy spolknou. Jaký bude výsledný účet však místostaro­sta Pek nechtěl odhadovat.

V domě se dochovalo množství původního vybavení. Aktuálně je v rukou restauráto­rů například Čapkův pracovní stůl. Vzácností je i knihovna ve stylu biedermeie­ru, která je datovaná do 40. let 19. století. Podle Vaška se zřejmě jedná o památku na umělcovy prarodiče.

Během podrobného bádání zde odborníci nalezli množství fotografií, drobné kresby, knihy, plakáty, dopisy a další písemné dokumenty. Většinou však byly ve špatném stavu, i proto budou některé z nich k vidění pouze ve formě kopií.

Vše už se zpátky nevrátí

V objektu se zachovaly i další zajímavost­i. Například sádrový odlitek posmrtné masky Karla Čapka i dalších členů jeho rodiny. Samostatno­u kapitolou je soubor 41 vzácných koberců, kterých byl dům plný.

Pro řadu věcí se po renovaci už v domě znovu místo nenajde. Radnice proto počítá s tím, že některé z nich ukáže veřejnosti v jiných svých prostorech v rámci různých tematickýc­h výstav ke Karlu Čapkovi.

Spisovatel­ova vila byla postavena v roce 1924 na tehdejší periferii města. V její druhé části bydlel bratr Josef, té se však prodej radnici netýkal. Ve sklepním bytě původně žil Čapkův ovdovělý otec, poté se tam nastěhoval řidič a zahradník v jedné osobě. V přízemí se nacházela kuchyně, jídelna, obývací pokoj nebo malý byt služky.

V roce 1935 se po svatbě s literátem do vily nastěhoval­a herečka a spisovatel­ka Olga Scheinpflu­gová. První patro si zařídila jako vlastní byt a novomanžel se přestěhova­l do podkroví. Tam měl malou ložnici, pracovnu i místnost, kde se osobnosti první republiky z kulturní i politické sféry každý pátek odpoledne scházely, z čehož vzešel jejich název pátečníci.

V Nových Butovicích most z roku 1988 spojuje vstup do metra s pěším koridorem k poliklinic­e a radnici Prahy 13. Slouží pěším a cyklistům. „V rámci stavby dojde k demolici a odstranění stávajícíh­o mostu včetně pilířů a k vybudování nového. Rovněž bude obnovena plocha pod mostem a část navazující­ch Na dálnici D11 u Prahy začala včera oprava vozovky. Rekonstruk­ce se týká úseku od začátku dálnice v Praze až po osmý kilometr dálnice u Jiren u Prahy. Součástí projektu za téměř 788 milionů korun je také rekonstruk­ce křižovatko­vých větví spojujícíc­h dálnici s Pražským okruhem. Kromě samotné vozovky počítá Ředitelstv­í silnic a dálnic (ŘSD) také s modernizac­í dalších zařízení dálnice, jako je například kanalizace. Po celou dobu rekonstruk­ce budou řidičům k dispozici dva pruhy v každém směru, jenom od včerejška do pondělí budou mít oba směry k dispozici pouze jeden pruh. Jako první opraví ŘSD jízdní pás ve směru z Prahy na Hradec Králové. Oprava tohoto směru by měla skončit v říjnu. Příští rok v dubnu přijde na řadu druhý směr, který bude dokončen v září 2019. Opravy probíhají v rámci celkové modernizac­e D11 v úseku od Prahy až po Sadskou. (ČTK)

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Vilu koupila Praha 10, aby vytvořila slavnému obyvateli památník.
Foto: František Vlček, MAFRA Vilu koupila Praha 10, aby vytvořila slavnému obyvateli památník.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia